EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să îndepărteze steagul secuiesc de pe primărie

June 21, 2017 •justitie •Views: 5221

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis astăzi, 21 iunie, recursul declarat de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva sentinței Tribunalului Harghita și l-a obligat, definitiv, pe primarul municipiului Gheorgheni să îndepărteze steagul secuiesc și steagul orașului de pa fațada primăriei.

Vezi și EXCLUSIV. Gheorgheni, doar în limbile MAGHIARĂ și „secuiască”

Acțiunea în instanță pentru aplicarea legii a fost demarată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în luna august 2016, după ce primarul din municipiul Gheorgheni, Nagy Zoltán (PCM), a refuzat să aplice legea.

Tribunalul Harghita a dat dreptate ADEC doar în parte, motiv pentru care sentința Tribunalului Harghita a fost atacată cu recurs.

Sentința Tribunalului Harghita pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, a inadmisibilităţii, a lipsei interesului şi a lipsei dovezii calităţii de reprezentant invocate de pârât şi intervenient. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), împotriva pârâtului Primarul Municipiului Gheorgheni. Obligă pârâtul să îndepărteze steagul Consiliului Naţional Secuiesc, cunoscut şi ca „steagul secuiesc”, arborat pe faţada Primăriei Gheorgheni şi din orice loc din incinta Primăriei municipiului Gheorgheni. Respinge cererea privind obligarea pârâtului la îndepărtarea steagului albastru, steagul municipiului Gheorgheni, de pe faţadă şi din orice loc din incinta Primăriei municipiului Gheorgheni. Admite în parte cererea de intervenţie sub acest aspect. Compensează cheltuielile de judecată ale reclamantei şi intervenientului. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţă publică, azi 03 februarie 2017”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis astăzi recursul ADEC. Sentința este definitivă.

Decizia Curții de Apel Târgu Mureș pe scurt: „Respinge excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant, invocată de recurentul ARUS ZOLTAN. Respinge recursurile formulate de pârâtul PRIMARUL MUNICIPIULUI GHEORGHENI (cu sediul) şi de intervenientul ARUS ZOLTAN (cu dom.), împotriva Sentinţei nr. 180/3.02.2017 pronunţate de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 932/96/2016. Admite recursul formulat de reclamanta ASOCIAŢIA CIVICĂ PENTRU DEMNITATE ÎN EUROPA (cu sediul), împotriva aceleiaşi Sentinţe. Casează în parte hotărârea atacată şi, rejudecând cauza în limitele casării, admite integral cererea formulată de reclamanta ASOCIAŢIA CIVICĂ PENTRU DEMNITATE ÎN EUROPA, în contradictoriu cu pârâtul PRIMARUL MUNICIPIULUI GHEORGHENI şi cu intervenientul principal ARUS ZOLTAN, obligând pârâtul să îndepărteze şi steagul albastru – steagul Municipiului Gheorgheni, de pe faţada clădirii şi din orice loc din incinta Primăriei Municipiului Gheorgheni. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 21.06.2017”.

Prefectul județului Harghita a refuzat, din nou, să aplice legea

foto editată

Acțiunea înaintată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în acest caz ar fi trebuit să fie deschisă de către reprezentantul Guvernului României în județul Harghita, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, era obligat legal de prevederile Legii nr. 340/2004 și ale H.G. nr. 1157/2001 să se adreseze instanței de judecată cu privire la arborarea nelegală a mai multor steaguri la sediul Primăriei Gheorgheni.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a refuzat însă să aplice legea și în acest caz, preferând să fie complicele primarului PCM care sfida legile și Constituția României prin arborarea steagului secuiesc și a steagului local pe fațada sediului Primăriei Gheorgheni.

FOTO: mediafax.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să îndepărteze steagul secuiesc de pe primărie

  1. Paul says:

    Bună ziua. Aș fi interesat de motivarea instanței de apel. La nevoie ar putea fi folosită ca precedent judiciar. Credeți că ați putea-o publica aici?

  2. Ianos says:

    Poate ar fi trebuit să il oblige pe prost să scrie de 1848 de ori ceva de genul: ” Și eu sunt român, dar sunt semianalfabet, știu să scriu bine doar pe limba maghiară, și continui să fiu un primar șovin și segregaționist deoarece asta este campania mea electorala.” 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să îndepărteze steagul secuiesc de pe primărie"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-primarul-din-gheorgheni-obligat-de-instanta-sa-indeparteze-steagul-secuiesc-de-pe-primarie/