
În luna decembrie 2011 Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), condusă la acea vreme de PDL-istul Szakál András (fost membru UDMR), emite Ordinul nr. 4669/7.12.2011 pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de secretar al comunei Valea Crișului. La solicitarea primarului comunei Valea Crișului de la acea dată, PDL-istul Ioanchim Silviu (a pierdut alegerile din mai 2012 în favoarea unui UDMR-ist), una din condițiile de participare la concurs, acceptată de ANFP, a fost cunoașterea limbii maghiare – nivel avasat. Un primar român, primar al comunei Valea Crișului timp de cinci mandate consecutive, impunea cunoașterea limbii maghiare pentru un post de secretar de comună.
Fostul secretar al primăriei comunei Valea Crișului, care ocupase această funcție timp de patru ani de zile, chiar în mandatul PDL-istului Ioanchim Silviu, se prezintă la concurs însă nu este admis pentru că nu cunoaște limba maghiară. O cunoștință a primarului PDL, cunoscătoare a limbii maghiare, fostă membră a Partidului Civic Maghiar, este declarată admisă din a doua încercare.
Fostul secretar acționează în judecată ANFP și Primarul comunei Valea Crișului. Prima instanță, Curtea de Apel Brașov, dă câștig de cauză ANFP și Primarului comunei Valea Crișului, dictând o sentință stupefiantă: limba maghiară este obligatorie pentru secretarul unității administrativ-teritoriale (UAT) în zonele în care ponderea cetățenilor aparținând minorităților naționale trece de 20%, argument susținut atât de ANFP cât și de primarul PDL.
Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție dă câștig de cauză fostului secretar și anulează definitiv și irevocabil concursul organizat de ANFP (sentința aici).
Între timp, fostul secretar al Primăriei Valea Crișului reclamă la CNCD faptul că impunerea cunoșterii limbii maghiare pentru postul de secretar de comună este ilegală și discriminatorie. Decizia CNCD în acest caz nu surprinde pe nimeni: respinge sesizarea pe motiv că nu există o faptă de discriminare.
După anularea concursului organizat ilegal, cu încălcarea legii, de către ANFP, fostul secretar a demarat acțiunile legale pentru anularea hotărârii CNCD care impunea practic obligativitatea cunoașterii limbii maghiare pentru un post de secretar de comună. Dacă în primă fază Curtea de Apel București a dat câștig de cauză CNCD, ÎCCJ a anulat irevocabil hotărârea CNCD nr. 56/22.02.2012.
În decizia nr. 1438/2014 ÎCCJ reține faptul că nu se poate ”…justifica în mod obiectiv cunoașterea limbii maghiare ca și cerință ocupațională, într-un stat în care raporturile dintre cetățeni și autoritățile publice se desfășoară în limba română, ca și limbă oficială (art. 13 din Constituție)…”.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Radu says:
Ce-mi place că toate sentințele astea care conferă anumite drepturi minoritarilor maghiari sunt anulate de justiție, dar nimeni nu plătește. Un fel de „da, au greșit, dar să-i mai lăsăm, să vedem dacă mai greșesc…”
N-ar trebui să se dea și o pedeapsă, ceva, pe măsura gravității faptei? Aici, de exemplu, s-a interzis dreptul la muncă unei categorii de cetățeni, celor care nu știu limba maghiară. Și? „Modalitatea de plată a amenzii: nu este cazul.”