Expozitia de fotografii “Biserici rupestre de pe Nistru”, realizata de cineastul si fotograful roman Dan Barcea, vernisata la Viena

October 29, 2010 •Basarabia, biserica, Institutul Fratii Golescu, istorie •Views: 2207

In cadrul abatiei STIFT KLOSTERNEUBURG de linga Viena a fost vernisata expozitia de fotografii “ Biserici rupestre de pe Nistru”realizata de cineastul si fotograful roman DAN BARCEA ( Austria ).

Expozitia, un proiect al Institutului Fratii Golescu – Bucuresti, prezinta incintele sacre de la Tipova, Saharna, Butuceni, Schitul lui Bosie si Japca, asezaminte monahale ce au jucat un rol semnificativ in crestinismul rasaritean si a vietii religioase din Basarabia. Cineastul Dan Barcea a dedicat un album lacasurilor in piatra din spatiul nistrean, expozitia de la Klosterneuburg urmind celor organizate la Muzeul Taranului-Bucuresti si Muzeul Farului-Sulina.

Evenimentul austriac a inclus de asemenea prezentarea proiectului social de ajutorare a copiilor si batrinilor initiat la Tipova de parintele GEORG SPORSCHILL prin Fundatia “Concordia”. Au fost prezenti la vernisaj Monseniorul Bernhard Backovsky, superiorul abatiei Klosterneuburg, parintele Georg Sporschill, fondatorul Fundatiei “Concordia”, dr. Peter Schubert, Directia Presa si Editare Klosterneuburg, dl. Eugen Tomac, secretar de stat D.R.P, dr. Mihai Nicolae, director Institutul Fratii Golescu-Bucuresti, dna. Zina Cerchez, corespondent Jurnal TV-Chisinau.

In cuvintul sau, Monseniorul Bernhard Backovsky a evidentiat dorinta de apropiere dintre biserica catolica si cea ortodoxa, cineastul Dan Barcea subliniind importanta bisericilor rupestre din spatiul nistrean, ca avanposturi crestine la granita rasariteana a Europei.

Expozitia este deschisa publicului pina in luna ianuarie 2011.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Expozitia de fotografii “Biserici rupestre de pe Nistru”, realizata de cineastul si fotograful roman Dan Barcea, vernisata la Viena"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/expozitia-de-fotografii-%e2%80%9cbiserici-rupestre-de-pe-nistru%e2%80%9d-realizata-de-cineastul-si-fotograful-roman-dan-barcea-vernisata-la-viena/