Expozitie in perioada 18-31 ianuarie 2010 – Romanii din vecinatatea imediata III. Transnistria.

January 8, 2010 •Basarabia, Institutul Fratii Golescu, istorie •Views: 1170

Vasile Soimaru, doctor in economie preda la Facultatea de Economie a Universitatii de Stat din Chisinau. Deputat in Parlamentul R.Moldova in anii 1990-1994 si 1998-2001. Scriitor si publicist, a publicat mai multe volume, amintim aici monografia “Neamul Soimarestilor” (coautor, dr. Al. Furtuna), “Caderea premierilor” (1999), “Cornova” (2000). Din 1994 se manifesta in domeniul artei fotografice, organizind o prima expozitie “ De la Columna lui Traian la Valul lui Traian” (Chisinau, dec.2002). Preocuparea constanta pentru romanii raspinditi in lume l-a facut sa strabata peste 100.000 de kilometri, eforturile sale concretizindu-se in doua, inegalabile, albume : “Poeme in imagini” (2004) si “Romanii din jurul Romaniei” (2008). “ Vizitarea zonelor sus amintite mi-au intarit impresia, ideea ca exista intr-adevar un miracol romanesc, pentru ca in ciuda trecerii anilor, in ciuda cruzimii metodelor la care au recurs ocupantii straini pentru a-i dezradacina, in ciuda asimilarii, foarte multi conationali si-au pastrat totusi demnitatea si harnicia de gospodar-pur romanesti, si-au pastrat religia si obiceiurile de nunta, cumetrie, hramul bisericii satului, portul, folclorul si, intr-o oarecare masura – chiar si graiul, cel mai expus pericolelor”.

Invitatul vernisajului : Eugen Popescu (Director, Romanian Global News)

Institutul Fratii Golescu este organizatie neguvernamentala, dedicata relatiilor cu romanii din strainatate. Ce facem ? Concursul “ Ars adolescentina”, in colaborare cu Radio Moldova, Chisinau ( 9 editii ); premiantii primesc o “calatorie in tara”, adica aici, in tara noastra si a lor. Spectacolul de coline “Noi umblam si colindam” in Slatina, in dreapta Tisei, in colaborare cu Clubul maramuresenilor din dreapta Tisei ( 9 editii ). Dam o mina de ajutor la inaltarea bisericii “Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Hagi Curda, Sudul Bugeacului. Si alte multe si marunte.

Despre Muzeul Taranului Roman nu e nevoie sa spunem nimic; e zi de zi prezent in viata noastra bucuresteana si nu numai. Stiati ca s-a nascut in anul 1907 dintr-o idee pe care Alexandru Tzigara Samurcas a dus-o cu devotament pina la capat ?

Multumiri dlor. Adrian Darabana si Gheorghe Marina.

Intrebari ? 0721/242-932 sau fratiigolescu@yahoo.com

Proiectul “Romanii din vecinatatea imediata” este sustinut de Fundatia Nationala pt. romanii de pretutindeni, Organizatia Studentilor Basarabeni Bucureşti si Liga Studentilor Basarabeni Bucureşti, Asociaţia Onoare şi Patrie, Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei .

Parteneri media : Romanian Global News, basarabeni.ro, Familia romana .

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Expozitie in perioada 18-31 ianuarie 2010 - Romanii din vecinatatea imediata III. Transnistria."! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/expozitie-in-perioada-18-31-ianuarie-2010-romanii-din-vecinatatea-imediata-iii-transnistria/