FCRCHM protestează față de aducerea în țară a rămăşiţelor pământeşti ale fascistului maghiar Nyírő József: ”Acest personaj trebuie să rămână pentru totdeauna un tragic exemplu negativ pentru toţi cei care intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem totalitarist antidemocratic şi criminal!”

May 11, 2012 •antiromanism, extremism maghiar, iredentism, Odorheiul Secuiesc, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1054

COMUNICAT

 Lui Nyírő József nu i se cuvin nici un fel de onoruri, dimpotrivă!

Recent, în presa de limbă maghiară din România s-a anunțat că rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyírő József vor fi exhumate din cimitirul Almudena din Madrid pe cheltuiala statului și parlamentului ungar, și, la inițiativa Fundației Pro Odorhei, ele vor fi aduse de la Budapesta în „Ținutul Secuiesc” cu trenul care, cu ocazia Rusaliilor, va aduce din Ungaria pelerini la Șumuleu. De acolo, osemintele vor fi duse de un „detașament de husari călări” (!?)la Odorheiu Secuiesc, unde, la 27 mai vor fi reînhumate în cimitirul catolic. Este avută în vedere, s-a anunțat la o conferință de presă, posibilitatea ca Biblioteca Orăşenească să poarte numele lui Nyírő József, însă printre proiecte se numără şi organizarea unor „manifestări cultural-ştiinţifice”, respectiv strângerea, într-o colecţie, a „moştenirii lui Nyírő”. În parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, de mai mulți ani există un bust al lui Nyírő József, iar în județul Harghita o școală poartă numele scriitorului.

Cine a fost de fapt Nyírő József? Născut în 1889,la Jimbor, județul Brașov, fost preot, exclus din biserica catolică  pentru încălcarea jurământului celibatului, scriitor de talent, politician al dreptei radicale, după Diktatul dela Viena, Nyírő a devenit membru al Parlamentului ungar, parlament al ruşinii umanităţii, responsabil moral pentru Holocaustul evreilor din Ungaria și din Transilvania de nord ocupată de aceasta.

În 1940, el a fost decorat de „conducătorul” Horthy Miklós pentru “atitudine maghiară”. Notorietatea, calităţile sale literare şi oratorice au fost exploatate intens şi eficient pentru promovarea aberantei ideologii hungariste elaborată de Szálasi Ferenc. Este bine cunoscut că în anii celui de al doilea război mondial, Nyírő József s-a manifestat ca un fascist învederat, fiind susținător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Szálasi, formație național-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria.

Împreună cu Wass Albert, Szeleczky Zita, Henney Árpad, Suli József , Fiala Ferenc, Marschalko Lajos și Kondorossy László – Nyírő József a fost unul dintre agenții activi ai propagandei fasciste a partidului lui Szálasi, a hungarismului, ideologia acestuia, și a radicalismului ultranaţionalist și șovin, antisemit și xenofob.

Nyírő a rămas în Parlamentul Ungariei şi după “puciul lui Szálasi” din octombrie 1944, când Partidul “Crucea cu săgeţi – Mişcarea Hungaristă” a preluat puterea în Ungaria, continuându-şi activitatea de propagandă național-socialistă.

În martie 1945, împreună cu membrii guvernului ungar fascist a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA. În emigraţie, Nyírő József a rămas fidel ideologiei hungariste, fiind cooptat în “guvernul din exil” în calitate de ministru al educaţiei naţionale. Căutat după război de Comisia Aliată de Control sub acuzația de a fi criminal de război, scapă refugiindu-se în Spania condusă de „El Caudillo” Francisco Franco. Moarela Madridîn octombrie 1953.

Fără îndoială, Nyírő József a fost înzestrat cu un mare talent literar. Cum și-a folosit însă el acest dar, spun aproape totul citatele pe care le-am selectat din volumul lui Hegedűs Géza, Galeria portretelor literaturii ungare, accesibil și pe Internet : http://mek.niif.hu/01100/01149/html/nyiro.htm

„(…) În ceea ce priveşte iubirea lui Nyírő faţă de popor, reiese tot mai evident că aceasta nu reprezintă soluţionarea adevăratelor probleme ale poporului, ci este o căutare a unui mit ireal, al cărui purtător este, probabil, un popor mitic și mistic. (…) De aici mai este doar un pas până mitul sângelui şi rasei, sau altfel spus: ceaţa fascistă. (…) În opera literară drumul lui Nyírő este unul al neclarităţilor tot mai accentuate, al camuflajului stilistic, iar în politică, drumul ales este cel al fascismului. (…) A fost dezamăgitor (…) pentru cei care au observat înrudirea spirituală cu mitul criminal. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) Ca preot a fost solul iubirii, duşmanul celor lepădaţi de credinţă, ca politician şi publicist, instigator la război, incitator la asasinatele în masă, războinic şi delincvent (…) inculpat de război în înţelesul dreptului penal. Viaţa şi opera sa nedumiresc și derutează pe cei care ar vrea să le caracterizeze.”

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), consideră că încercarea de reabilitare a lui Nyírő József sub pretextul unei comemorări, precum aceea programată să se desfășoare la Șumuleu și Odorheiu Secuiesc tocmai de sărbătoarea creștină a Rusaliilor, este profund imorală și periculoasă politic prin încercarea de promovare a antivalorilor național-socialismului hungarist.

Nu ne interesează dacă Nyírő József a fost sau nu condamnat de vreo instanţă din Ungaria sau de aiurea, pentru că el este condamnat pe veci de istorie! Considerăm că acest personaj trebuie să rămână pentru totdeauna un tragic exemplu negativ pentru toţi cei care, cu talent sau nu în literatură sau artă, intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem totalitarist antidemocratic şi criminal. Lui Nyírő József nu i se cuvin nici un fel de onoruri, dimpotrivă.

FCRCHM solicită guvernului român să-şi intre în atribuţii, să stopeze disoluția autorității statului român, şi să anuleze denumirile şcolilor din România care poartă numele acestui personaj de tristă amintire. De asemenea, solicită autorităților statului român să solicite autorităților Republicii Ungaria să nu colaboreze cu organizațiile extremiștilor maghiari din așa-zisul Ținut Secuiesc, să limiteze intenţiile de manifestare ale unor acţiuni de esenţă antidemocratică doar în spaţiul ei naţional şi să nu implice în aceste demersuri și România.

                                                                   Biroul de presă al FCRCHM,

                                                                  Președinte executiv Dorin Suciu


 


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to FCRCHM protestează față de aducerea în țară a rămăşiţelor pământeşti ale fascistului maghiar Nyírő József: ”Acest personaj trebuie să rămână pentru totdeauna un tragic exemplu negativ pentru toţi cei care intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem totalitarist antidemocratic şi criminal!”

  1. ARTUR says:

    SPER CA MACAR ACUM IN AL NOUALEA CEAS GUVERNUL NOU VA LUA ATITUDINE SI VA FACE CEEA CE TREBUIE ! NEOBRAZARE SI TUPEUL UDMERISTILOR A LUAT AMPLOARE SI A INCEPUT SA INCERCE NERVII SI RABDAREA POPORULUI ROMAN ! SUNT DE PARERE CA ACESTI ORGANIZATORI AR TREBUI SA RASPUNDA PENAL IAR EXECUTANTII ACESTUI RITUAL BARBAR SA FIE IMPIEDICATI LA GRANITA !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "FCRCHM protestează față de aducerea în țară a rămăşiţelor pământeşti ale fascistului maghiar Nyírő József: ”Acest personaj trebuie să rămână pentru totdeauna un tragic exemplu negativ pentru toţi cei care intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem totalitarist antidemocratic şi criminal!”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/fcrchm-protesteaza-fata-de-aducerea-in-tara-a-ramasitelor-pamantesti-ale-fascistului-maghiar-nyiro-jozsef-acest-personaj-trebuie-sa-ramana-pentru-totdeauna-un-tragic-exemplu-negativ-pentru-t/