Federaţia Comunităţii Evreieşti din România protestează faţă de înhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România

May 25, 2012 •antiromanism, antisemitism, extremism maghiar, iredentism, Nyiro Jozsef, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR, Ungaria •Views: 1602

Aurel Vainer

Federaţia Comunităţii Evreieşti din România îşi exprimă ”indignarea şi imensa amărăciune” faţă de vestea înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România.

”În numele evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a zecilor de mii care au luat drumul fără de întoarcere al lagărelor naziste, pentru a fi arşi în coşurile fumegânde neîncetat de la Auschwitz, Birkenau şi din alte lagăre ale morţii, exprimăm indignarea şi imensa amărăciune cu care am luat aflat faptul că scriitorul maghiar Jozsef Nyiro va fi înhumat în pământ românesc, la Ordoheiul Secuiesc”, afirmă preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România spune că Jozsef Nyiro a devenit membru în Parlamentul de extremă dreaptă, nyilasis, a lui Ferenc Szalasi şi a aderat implicit la o orientare politică naţionalistă, extremistă şi antisemită.
”Osemintele unui astfel de personaj nu au de ce să fie înhumate la Odorheiul Secuiesc. Cu atât mai mult că se au în vedere procesiuni oficiale, în care memoria acestui personaj, individ de tristă amintire, nu trebuie admisă nici acum şi nici când. Memoria evreilor şi a românilor care şi-au pierdut viaţa în perioada de după 15 octombrie 1944 în apropierea înlăturării regentului Horthy, nu ne permite să fim ingăduitori şi să dăm uitării fapte şi nume de tristă amintire!’, subliniază Vainer în comunicatul citat.

Pe 16 mai, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, la Târgu Mureş (centru), că există dovezi potrivit cărora scriitorul Nyiro Jozsef, care va fi reînhumat la Odorheiu Secuiesc în 27 mai, cu sprijinul Parlamentului Ungariei, nu a fost nici anti-român, nici antisemit. 

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri că nu a intervenit nicio schimbare în poziţia autorităţilor române privind dezacordul reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef în România.
“MAE solicită ca orice demers să se facă conform legislaţiei române”, au arătat vineri reprezentanţii ministerului, într-un răspuns oferit la solicitarea AGERPRES.

Potrivit MAE, această poziţie va fi transmisă în cursul zilei de vineri Ambasadei Ungariei la Bucureşti.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită.
“MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyiro Jozsef în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941 – 1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, antisemită şi de colaborare cu un regim fascist”, arăta MAE într-un răspuns acordat, marţi, la solicitarea AGERPRES.

Ministerul a punctat că în demersurile efectuate de o serie de organizaţii din România şi din străinătate au fost transmise mesaje clare privind dezacordul faţă de astfel de manifestări. (Sursa: AGERPRES)
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to Federaţia Comunităţii Evreieşti din România protestează faţă de înhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România

  1. […] chiar din afara României) care s-au opus categoric reînhumării lui Nyiro în România (Detalii aici și aici). Antisemitismul lui Nyiro a fost confirmat până și de Radu Ioanid de la Muzeul […]

  2. […] chiar din afara României) care s-au opus categoric reînhumării lui Nyiro în România (Detalii aici și aici). Antisemitismul lui Nyiro a fost confirmat până și de Radu Ioanid de la Muzeul […]

  3. […] chiar din afara României) care s-au opus categoric reînhumării lui Nyiro în România (Detalii aici și aici). Antisemitismul lui Nyiro a fost confirmat până și de Radu Ioanid de la Muzeul […]

  4. Spectrul politic e mai complicat. Unii nu prea mai controleaza Ardealul, altii gândesc sa se bună bine cu nationalismul care bântuie de la Belgrad si Budapesta pana la Atlantic. Poate ca, dupa mofturi de circumstanta, precedentul cu tolerarea reinhumarii publicistului horthyst Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc intrevede ca, adâncindu-se criza UE, mâine-poimâine ar sosi in tara, via Budapesta, intr-un cadru privat si fara de onoruri, Orient-Expresul cu Horia si Elvira Sima de la Torredembarra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Federaţia Comunităţii Evreieşti din România protestează faţă de înhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/federatia-comunitatii-evreiesti-din-romania-protesteaza-fata-de-inhumarea-scriitorului-maghiar-jozsef-nyiro-in-romania/