Festivalul Proetnica Sighisoara inventeaza minoritatea "aromanilor"!

September 17, 2008 • aromanii, festival, Proetnica, Sighisoara • Views: 990

Material preluat de pe blogul lui Bogdan Stere

Am observat cu uimire că la festivalul minorităţilor naţionale ProEtnica, desfăşurat în perioada 21-24 august 2008, la Sighişoara, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai comunităţii aromânilor din ţara noastra, mai exact ai Societăţii Culturale Aromâne.
Adică ni se sugerează că şi aromânii ar fi de fapt una dintre minorităţile conlocuitoare din România, deşi aceasta nu este recunoscută oficial de statul roman.
Şi mai surprinzător este faptul că deşi organizatorul acestei manifestări, Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara, a avut parteneri din domeniile cultural (Centrul Cultural Petre Ţuţea din Rădăuţi) şi ştiinţific (Universitatea Babeş Bolyai, Centrul Altiero Spinelli pentru Studierea Organizării Europene din Cluj), aceştia nu s-au informat asupra chestiunii aromâne, deşi ar fi trebuit.
Consider că dacă ar fi fost întreprinse cele mai elementare acţiuni de verificare a oportunităţii prezenţei reprezentanţilor aromânilor, cum ar fi consultarea specialiştilor Academiei Române, nu ar mai fi fost lansată această invitaţie.
Conform studiilor şi lucrărilor de specialitate cu privire la aromâni girate de cel mai înalt for ştiinţific din ţara noastră, aromânii sunt o ramura sud-dunareană a poporului român şi nicidecum o entitate total diferită, precum sunt bulgarii, turcii, albanezii, ucrainenii sau oricare altă minoritate participantă la acest eveniment, iar aromâna nu este altceva decât un dialect al limbii române şi nu o limbă cum susţin eronat anumite persoane.
Iar prin această alăturare a aromânilor la şirul minorităţilor conlocuitoare nu aţi făcut altceva decât să încurajaţi solicitările unora dintre membrii acestei comunităţi cu privire la “recunoaşterea statutului de minoritate”.
Bineînţeles, fiecare este liber să-şi exprime propria identitate, dar o asemenea solicitare, cu impact major pentru neamul românesc, trebuie să aibă o bază reală, în conformitate cu adevărul ştiinţific şi istoric. Ori, în trecut, aromânii nu s-au considerat niciodata altceva decat români.

Detalii pe blogul lui Bogdan Stere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend