UPDATE. FIDESZ GUVERNEAZĂ ÎN DOUĂ CAPITALE EUROPENE. Guvernul vasal de la București face un nou cadou Guvernului de la Budpesta: acreditarea și finanțarea din banii românilor a Universității Sapientia!

February 29, 2012 • antiromanism, Budapesta, extremism maghiar, FIDESZ, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 2884

Mai multe portaluri de știri din Ungaria anunță cu mare fast acreditarea Universității Sapientia din Cluj Napoca și demararea finațării ei de către Statul Român.

Postalul Hirado.hu îl citează pe decanul Tonk Márton care a declarat în prelegera ţinută în după-amiaza zilei de ieri că a fost acreditată Universitatea Sapientia din Cluj. Potrivit lui Tonk, Parlamentul României a aprobat proiectul de lege referitor la acreditarea Universităţii Maghiare Sapienţia din Ardeal. De acum, universitatea poate înfiinţa cursuri de masterat şi are dreptul la finanţare din partea statului român.

Conform portalului galamus.hu însuși președintele UDMR Kelemen Hunor salută ”acreditarea parlamentară a universității”, după foarte mulți ani de lupte politice.

Pagina de Internet a Camerei Deputaților nu consemnează însă un vot pe proiectul de lege privind înființarea Universității Sapientia din Cluj Napoca. În luna decembrie 2011 acest proiect a trecut de Senat iar în acest moment se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, având avizul Comisiei juridică, de disciplină şi imunităţi și al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Universitatea Sapientia a fost înființată în anul 2000 ca universitate particulară de catre Fundația Sapientia, care este și finanțatorul Universității. În spatele Fundației Sapientia se află Guvernul de la Budapesta, care susține Universitatea Sapientia cu un buget anual de 2 miliarde HUF.

Redau mai jos forma adoptată la Senat în decembrie 2011

Senat – Univ Sapientia

Update: propunerea legislativa a fost adoptată de către Camera Deputaților cu 161 de voturi pentru!


14 Responses to UPDATE. FIDESZ GUVERNEAZĂ ÎN DOUĂ CAPITALE EUROPENE. Guvernul vasal de la București face un nou cadou Guvernului de la Budpesta: acreditarea și finanțarea din banii românilor a Universității Sapientia!

 1. […] și FIDESZ GUVERNEAZĂ ÎN DOUĂ CAPITALE EUROPENE. Guvernul vasal de la București face un nou cadou Gu… Posted in: antiromanism, discriminarea romanilor, extremism maghiar, iredentism, PD-L, PNL, […]

 2. doua romanii: una consuma alta produce says:

  In 2009 Covasna practic la egalitate pe locul 20 din judete, Harghita putin plateste mai mult decat consuma pe locul 19. Sunt 21 de judete mai sarace, care consuma mai mult decat platesc:
  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/doua-romanii-una-consuma-alta-plateste-190534.html

 3. sic says:

  Pai la o tara cu minoritate exista si drepturi,nu?

  • Dan Tanasa says:

   Drepturi da, dar UDMR a obtinut deja privilegii pentru maghiarii din Romania!

   • banii cetatenilor says:

    Privilegiu este un termen relativ: fata de cine?

    Acei bani sunt ale CETATENILOR romani, nu ale romanilor: probabil 6,5% din impozite sunt platite de noi.

    • Dan Tanasa says:

     Am dovedit aici cu documente cum sunt finațate de către București județele Covasna și Harghita pentru nu produc cât consumă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend