HARGHITA. Statuie episcopului romano-catolic Márton Áron, „un duşman neîmpăcat a tot ce este românesc”

May 16, 2016 •Miercurea Ciuc •Views: 18543

Președintele Ungariei, Ader Janos, însoțit de soția sa, a participat duminică, la Miercurea Ciuc, la dezvelirea grupului statuar care îl reprezintă pe episcopul catolic Marton Aron, evenimentul desfășurându-se în prezența a aproximativ șase mii de persoane, transmite Agerpres.

Vezi și DECIZIE ISTORICĂ. Tribunalul UE RESPINGE inițiativa „Minority SafePack” prin care UDMR milita pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc

În deschiderea evenimentului a fost interpretat vechiul imn secuiesc, după care mai multe oficialități s-au adresat celor prezenți și au vorbit despre personalitatea episcopului catolic Marton Aron, de la a cărui naștere se împlinesc 120 ani. Președintele Ungariei, Ader Janos, a evocat momente din viața și activitatea episcopului, considerat păstorul tuturor celor lipsiți de drepturi.

Grupul statuar a fost dezvelit de patru elevi îmbrăcați în port popular secuiesc și a fost sfințit de arhiepiscopul Jakubinyi György, după care cei prezenți au depus coroane la flori. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Costul total al lucrărilor se ridică la peste 600.000 de lei, banii fiind asigurați din bugetul Consiliului Local Miercurea Ciuc, al Consiliului Județean Harghita, dar și din finanțări care se ridică la 7.5 milioane de forinți, din partea a două fundații din Ungaria.

Vezi și EXCLUSIV. SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național al românilor din Transilvania în timpul Revoluției din 1848, ridicat în Maramureș de Laszlo Tokes sprijinit de Ungaria FOTO

Márton Áron, portret neretuşat

Personal consider că despre episcopul romano-catolic Márton Áron nu s-a scris încă totul, scrie prof. Nicolae Balint într-un articol publicat în cotidianul Informația Harghitei. Există documente în arhivele româneşti (ale serviciilor speciale de dinainte de 1948, dar şi de după acest moment), documente chiar şi în arhivele mureşene, care fac referire la persoana sa, există studii publicate în reviste precum „Dosarele istoriei”, există note informative despre activitatea episcopului în „Cartea Albă a Securităţii”, dar şi volume care amintesc, în anumite contexte, de persoana episcopului.

Vezi și EXCLUSIV. Fascistul Nyirő József „albit” cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel”. Operele lui Nyirő AVIZATE de Ministerul Educației. DOCUMENT

Un studiu temeinic, care să valorifice într-o concepţie unitară şi aceste informaţii obţinute din mai multe surse istorice este mai mult decât necesar. În prezent, atunci când vine vorba despre persoana episcopului, aproape toţi interlocutorii maghiari se referă cu predilecţie la momentul 18 mai 1944, când, aflat în Biserica „Sfântul Mihail” din Cluj – spre cinstea sa – episcopul a avut tăria morală, demnitatea şi curajul să condamne politica horthystă faţă de evrei. „Magyar Katolikus Lexikon”, ca de altfel majoritatea scrierilor maghiare, atunci când se referă la viaţa şi activitatea episcopului, spun destul de laconic că, citez: …a pledat pentru drepturile maghiarilor din Transilvania…”, insistându-se, în mod deosebit, pe opoziţia sa manifestată faţă de regimul comunist din România, fapt care, desigur, nu poate fi contestat.

Ce înseamnă însă atât de evazivul, „a pledat”? O serie de documente şi studii româneşti ne indică însă şi o altă latură a personalităţii episcopului Márton Áron. Încă din perioada interbelică, Márton Áron a acţionat constant împotriva unităţii statului naţional unitar român ca unul dintre „vârfurile de lance” ale acţiunii revizioniste.

Vezi și EXCLUSIV. Liber la promovarea cultului fascistului Nyirő József. NUP la Odorheiul Secuiesc!

În documentele SSI era considerat, citez: „…unul din conducătorii acţiunii iredentiste maghiare în ţara noastră”. Márton Áron se dovedea, aşa cum ni-l prezintă rapoartele SSI, „un duşman neîmpăcat a tot ce este românesc”.

Înainte de a alege calea spirituală, Márton Áron a luptat în Primul Război Mondial – având gradul de locotenent – în Divizia Secuiască, unitate militară care potrivit tot rapoartelor SSI: „era vestită pentru atrocităţile comise contra românilor”. Fusese rănit de trei ori, în luptele de la Doberdo, Pasul Oituz şi Asiago. În anii ’30, episcopul făcea dese deplasări, inclusiv la Târgu-Mureş, răspândind cuvântul Domnului – şi nu numai – de vreme ce era urmărit îndeaproape de SSI, dar şi de organele specializate din Siguranţa Statului. Ironia sorţii este aceea că, peste ani, dosarul său informativ întocmit de SSI şi de organele specializate din Siguranţa Statului avea să fie preluat de Securitatea statului comunist şi repus în circuitul operativ.

FOTO: 15 mai 2016, momentul dezvelirii grupului statuar care îl reprezintă pe episcopul romano-catolic Márton Áron, hirado.hu

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to HARGHITA. Statuie episcopului romano-catolic Márton Áron, „un duşman neîmpăcat a tot ce este românesc”

  1. Rudele lui Márton Áron says:

    Du-te in mortii ma-tii de jeg moldovean ! Nu ti-e rusine mizerabilule ca sa arunci cu noroi in memoria marelui episcop . Lasa ca o sa vina si ziua cand vei primii rasplata pentru tot ce ai facut !

    • preda says:

      Jegurile de mai sus sunt cu certificat de rude ale lui Márton Àron, sau se certifica doar prin eleganta sentimentelor si a limbajului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "HARGHITA. Statuie episcopului romano-catolic Márton Áron, „un duşman neîmpăcat a tot ce este românesc”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/harghita-statuie-episcopului-romano-catolic-marton-aron-un-dusman-neimpacat-a-tot-ce-este-romanesc/