În dispreţul opiniei publice româneşti, la Topliţa a avut loc cea de a III-a ediţie a Zilelor Dr. Urmanczy Nandor

September 17, 2010 •extremism maghiar, Harghita, PCM, sovinism maghiar, Toplita, UDMR •Views: 2025

de Ilie Sandru

Duminică, 12 septembrie a.c., în organizarea Societăţii culturale ,,Dr. Urmanczy Nandor”, s-a desfăşurat cea de a treia ediţie a Zilelor ,,Dr. Urmanczy Nandor”. Adică a patronului spiritual al societăţii ,,culturale” care-i poartă numele.

Această manifestare, cu caracter iredentist, neavând nimic comun cu cultura, după cum nimic cu cultura nu are asociaţia respectivă, ea fiind una dintre sutele de astfel de organizaţii ale iredentismului şi revizionismului maghiar din România, care militează, după cum a putut vedea toată ţara, prin intermediul micului ecran, la ruperea Ardealului din trupul României, aşa cum s-a întâmplat în 1940.
Nimeni şi nimic nu ne va putea convinge că această societate ,,culturală” este altceva decât ceea ce este în realitate, adică o organizaţie care, prin însuşi statutul său, se situează în afara Constituţiei şi a legilor ţării, militând pentru ,,autoorganizarea şi autoguvernarea secuiască”, precum şi pentru ,,îngrijirea memoriei morale lăsată de Dr. Urmanczy Nandor”.

Cine a fost Urmanczy Nandor? Nimeni altul decât cel care, în perioada interbelică, a fost iniţiatorul tuturor manifestărilor antiromâneşti din Budapesta, ,,fondatorul şi conducătorul mişcării iredentiste şi revizioniste împotriva păcii de la Trianon”! (Inscripţie de pe piatra de mormânt). Nimeni altul decât cel care, într-un discurs extremist şi revizionist, rostit în 1935, spunea: ,,Dacă ne vom relua ţara (adică Transilvana, n.n.), nemaghiarii vor trebui să se readapteze stării de lucruri milenare. Şi ne punem garanţi că se vor acomoda în primele 24 de ore (…) Slovacii, pan-slavii, valahii vor trebui să dispară de pe pământul maghiar”! Adică să rămână numai ,,naţia maghiară, cea mai splendidă realizare a rasei dominante mongole (…) naţiunea sângelui meu” (Ducso Csaba – Nincs Kegyelem – Nu există îndurare).
Cine a fost familia grofilor Urmanczy şi ce a însemnat ea pentru românii topliţeni? Nu vom face un istoric al tuturor fărădelegilor pe care familia Urmanczy şi rudele ei le-a săvârşit faţă de iobagii români din Topliţa, adevăraţi robi pe pământurile acaparate de acei ,,ciocoi pribegi, aduşi de vânt/, ce au cu iadul legământ”; cei care ,,aţi pus cu toţii jurământ/să n-avem drepturi şi cuvânt…”! (Coşbuc). Ne vom limita la două procese-verbale, încheiate în 1945, cu ocazia reformei agrare din Topliţa.

Primul: ,,dresat azi, 23 aprilie 1945, în localul Primăriei comunei Topliţa, în şedinţa comisiei de expropriere”, având un singur punct la ordinea de zi: ,,stabilirea loturilor ce urmează a se expropria din moşia proprietate a lui Urmanczy Jeronim, situată în hotarul comunei Topliţa, a fost expropriată suprafaţa de 1.390 de iugăre, din care 30 de iugăre teren arabil, 360 de iugăre fâneţe şi 1.000 de iugăre pădure”. În încheiere, este precizat faptul că proprietatea lui Urmanczy a fost expropriată ,,în întregime”.
Cauzele care au determinat comisia să procedeze la exproprierea ,,în întregime” a moşiei lui Urmanczy Jeronim se găsesc precizate într-un alt proces-verbal, cel ,,dresat astăzi, 9 iunie 1945, în localul Organizaţiei Frontului Plugarilor, în faţa obştei satului Topliţa”. Iată ce se află înscris în acest act: ,,Urmanczy a fost acela care în toamna anului 1940, cu ocazia venirii trupelor maghiare, în fruntea acestor trupe fiind fratele său, iredentistul Bandi, mare fascist, şi fiii lor, au ţinut o consfătuire într-o noapte de duminică şi în aceeaşi noapte, pe la orele trei, au fost ridicaţi toţi fruntaşii români şi duşi la jandarmii horthyşti, unde au fost bătuţi şi maltrataţi în modul cel mai barbar. Tot cei din familia lui au declarat că în 24 de ore nu mai vor să vadă în Topliţa opincă de valah. Tot ei sunt aceia care împreună cu nepotul lor, colonelul Savari, atunci când se adunau românii cu ordine de chemare pentru a fi trimişi în lagăre de muncă, cu săptămânile erau la dispoziţia lor pentru a scoate rădăcinile sălcilor şi arborilor, desculţi şi flămânzi.

În castelul lor se ţineau şedinţele secrete, prin care, după 23 august 1944, au fost ridicaţi preoţii sau arestaţi la casele lor. Tot acolo a fost instalat comandamentul suprem german şi, împreună cu ruda lor, Caiser Adolf, neamţ de origine, dădeau directive contra trupelor aliate (…) Dumnealor au plecat cu avioanele germane cu o zi înainte de intrarea trupelor aliate în Topliţa”.
La cele de mai sus, consemnăm o declaraţie a locuitorilor comunei Topliţa, de la pag. 98 din dosarul reformei agrare din 1945, în comuna Topliţa:
,,Subsemnaţii locuitori din comuna Topliţa, judeţul Mureş, privitor la purtarea familiei Urmanczy Jeronim, Urmanczy Ghizela, Silvicultura Arceleana şi Szaba Ştefan, declarăm următoarele:
Urmanczy Jeronim şi soţia sa, împreună cu fiii lor Ioan şi Jeronim, în tot timpul celor patru ani, 1940-1944, au avut o comportare duşmănoasă faţă de populaţia românească;
Urmanczy Jeronim Sandor a fost conducătorul politic al plasei Topliţa şi în această calitate a propagat şi susţinut, prin fapte şi prin viu grai, alianţa germano-horthystă-fascistă;
Şi-a reluat în posesie toate bunurile expropiate de Statul Român şi a deposedat instituţiile româneşti de pământul cu care au fost împroprietărite; (!!!)
S-a refugiat de bună voie – ne forţat de nimeni! – cu armatele germane cu care a colaborat, cu gândul de a se reîntoarce cu acestea;
A luat parte activă la acţiunea de internare a românilor în lagăre. În această acţiune a fost secondat de soţia sa şi de fiii lor, Jeronim şi Ioan;
Fiul lor, Ioan, a fost ofiţer şi s-a retras cu armatele germane, iar fiul lor, Jeronim a fost la Ministerul Agriculturii consilier şi a contribuit la anularea reformei agrare înfăptuită de Statul Român;
Urmanczy Ghizela avea strânse legături cu familia lui Urmanczy Jeronim, nutrea aceleaşi sentimente duşmănoase faţă de poporul român, fiind iniţiatoarea unor acţiuni germano-horthyste;
Szaba Stefan nu a fost refugiat, dar în 1943 a fost iniţiatorul măsurii de evacuare a locuitorilor români din Ciobotani, în casele cărora a cantonat apoi armata germană. Cu forţa a folosit terenurile unor români din cătunul Zencani, purtarea sa nefiind prietenoasă deloc cu populaţia românească”.
Iată, aşadar, ce a însemnat familia grofilor Urmanczy pentru populaţia românească a Topliţei. Iar cel mai important membru al acesteia, Urmanczy Nandor, fost deputat la Budapesta, duşman declarat al poporului român, este acum comemorat, iar asociaţia ce-i poartă numele şi-a înscris în statut ,,îngrijirea moştenirii morale lăsate de Dr. Urmancz Nandor”!
Nu se putea ca un asemenea moment aniversar important să nu fie onorat cu oaspeţi de seamă, invitaţi de onoare ai membrilor fondatori ai asociaţiei: Bodor Attila-Karoly, preşedintele filialei Topliţa a UDMR; Cziriak Karoly, Hamos Mihaly, Csibi Stefan, Baricz Francisc, Blenessi Zoltan, Farkas Aladar, Szabo Coloman-Emeric (noul grof al Topliţei, moştenitorul averii familiei Urmanczy!), Borsos Geza-Jozsef, Lado Andras-Mikos, Ambrus Albert-Arpad, Fulop Sandor şi Balla Peter.

Iată şi câţiva dintre oaspeţi: Dr. Gortvay Istvan, Nagy Kemeny Geza şi Szabo Pal Csaba, toţi din Budapesta; Dr. Kincses Elod din Tg. Mureş (parcă i se cam ştie numele!), Pal Arpad – parlamentar, Borsos Geza – Alianţa Maghiarilor de Pretutindeni, Izsak Balazs – preşedintele CNS, precum şi alţi invitaţi din partea tineretului maghiar (HVIM), PCM, Jobbik etc.

Programul manifestărilor comemorative a cuprins: o slujbă la biserica romano-catolică, depuneri de coroane la mormântul Urmanczy, program cultural, o expoziţie foto-documentară şi un simpozion, toate acestea având loc la Castelul Urmanczy, în care îşi are sediu în prezent Centrul Cultural Topliţa, instituţie în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru care acesta plăteşte chirie anuală. Nu se ştie dacă pentru manifestările organizate acolo, asociaţia ,,culturală” ,,Dr. Urmanczy Nandor” a plătit chirie, că de, nimic nu e pe gratis într-o economie de piaţă…

Autor: ILIE ŞANDRU
Sursa: Informatia Harghitei

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to În dispreţul opiniei publice româneşti, la Topliţa a avut loc cea de a III-a ediţie a Zilelor Dr. Urmanczy Nandor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "În dispreţul opiniei publice româneşti, la Topliţa a avut loc cea de a III-a ediţie a Zilelor Dr. Urmanczy Nandor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-dispretul-opiniei-publice-romanesti-la-toplita-a-avut-loc-cea-de-a-iii-a-editie-a-zilelor-dr-urmanczy-nandor-2/