ÎN TIMP CE MAGHIARII DIN ROMÂNIA AU PRIVILEGII, românii din Ungaria dispar! Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE: Budapesta nu face nimic pentru românii din Ungaria!

February 14, 2012 •antiromanism, Bogdan Aurescu, discriminarea romanilor, Romania, sovinism maghiar, Ungaria •Views: 2435

Bogdan Aurescu
Portalul Politicaromaneasca.ro titreaza:
Bogdan Aurescu: Românii din Ungaria, tot mai puţini în auto-guvernările locale
Secretarul de stat al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu consideră că Ungaria nu a aplicat până acum mai multe decizii stabilite cu România în şedinţe comune de guvern sau în comitete mixte pentru minorităţi.
Într-o întâlnire pe care a avut-o, luni, cu subsecretarul de stat maghiar
Latorcai Csaba, responsabil pentru relaţiile cu minorităţile în guvernul de la Budapesta, Bogdan Aurescu a amintit că nu a crescut numărul de angajaţi în secţiile de limbă română din radioul şi televiziunea maghiară, aşa cum se convenise.
Mai mult, el a atras atenţia asupra faptului că românii din Ungaria riscă să îşi piardă reprezentarea în auto-guvernările locale.
Potrivit redactorului RRA unul dintre motive poate fi acela că unii cetăţeni ungari se declară români, fără ca ei să aparţină de fapt nici etnic, nici cultural, minorităţii române din Ungaria.
“Există astfel de situaţii în diverse zone ale Ungariei, inclusiv în Budapesta, când au fost constituite autoguvernări formate din persoane care nu sunt, de fapt, etnici români. Miza fiind, evident, aici, fondurile pe care aceste auto-guvernări – care sunt de fapt instituţii publice finanţate din bugetul de stat – le primesc” a spus secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.
Acesta a explicat că astfel, există posibilitatea ca persoanele care conduc autoguvernările locale să nu fie reprezentative pentru minoritatea românească.
Un alt subiect mereu în discuţie între România şi Ungaria este chestiunea reprezentării parlamentare a românilor.
Opinia diplomatului român a fost aceea că potrivit legii din ţara vecină, dacă minoritatea nu obţine un număr suficient de voturi, ea va fi reprezentantă printr-un purtător de cuvânt.
“Din punctul nostru de vedere, această posibilitate este destul de redusă, legea menţionând faptul că, în cazul în care minoritatea nu obţine un număr suficient de mare de voturi, reprezentarea ei este asigurată de un purtător de cuvânt. La fel ca şi în cazul reprezentării parlamentare a minorităţilor din România, este necesar ca acest reprezentant al minorităţii să aibă drept de vot”, a explicat Aurescu.
El a semnalat şi un aspect pozitiv, acela ca Episcopia Română Ortodoxă ar putea obţine un spaţiu în capitala Ungariei.
“Există însă şi evoluţii pozitive, mai spune Bogdan Aurescu. Episcopia Română Ortodoxă, de pildă, ar putea obţine un spaţiu pentru construirea unei biserici la Budapesta”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Autor: Carmen Gavrilă


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to ÎN TIMP CE MAGHIARII DIN ROMÂNIA AU PRIVILEGII, românii din Ungaria dispar! Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE: Budapesta nu face nimic pentru românii din Ungaria!

 1. Rafi says:

  Domnule DAN TANASA, nu va mai faceti de lucru cu oameni din astia. E clar ca e un ungur. Daca vrea drepturi depline sa mearga in UNGARIA si el, si toti ungurii din Romania. Sa nu mai ceara AUTONOMII de teritorii care nu au fost NICIODATA ale lor. E cel mai concreti si corect asa. Ei au fost cotropitori de la inceput si, din pacate, constat ca au ramas pana in ziua de astazi la fel. Dar sa nu mai incerce ceva ce nu va fi niciodata a lor, si anume TRANSILVANIA cu tot ce cuprinde ea, asa ceva e irealizabil si in 100000000000000 de ani. Afara cu iredentismul din Romania. Iar pentru cel care a facut protest la Miercurea Ciuc am un mesaj: Impusca-te.

 2. […] Este evident că o astfel de afirmație trădează nu doar incultura celor de la Cronica ci și interesul abject de a murdări imaginea României într-o chestiune în care România este exemplu iar Ungaria nu: protejarea minorităților naționale. Spun asta pentru simpul fapt că românii din Ungaria nu beneficiează nici pe de parte de drepturile, libertățile și finanțarea de care se bucură maghiarii din România. Să te transformi ca ziar al românilor din Ungaria în portavocea iredentismului maghiar, este cel puţin condamnabil. Până să remarce impolitețea premierului Ponta care a refuzat să-l întâlnească la București pe premierul Ungariei, Viktor Orban, redacția Cronica ar fi trebuit să remarce situația precară în care se găsește comunitatea românilor din Ungaria, supusă unui abil proces de deznaționalizare. Aș puncta aici doar declarațiile Secretarului de stat din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, care în februarie anul acesta considera că Ungaria nu a aplicat până acum mai multe decizii stabilite cu România în şedinţe comune de guvern sau în comitete mixte pentru minorităţi (detalii aici). […]

 3. privilegiu? says:

  Lectie de romana: “PRIVILÉGIU ~i n. 1) Drept particular acordat unui individ sau unei colectivități, pe care ceilalți membri ai societății nu-l posedă”

  Care drepturi le au maghiarii din Romania si nu le are restul tarii? Un exemplu concret, va rog!

  • Dan Tanasa says:

   Iti recomand sa dai o cautare aici pe blog! Vezi numai, spre exemplu, cati bani iau maghiarii din Romania pentru proiecte culturale si cati bani iau romanii din Covasna si Harghita sau cei din Ungaria!

   • privilegiu? says:

    Daca maghiarii iau mai mult de 6.5% din budgetul pe cultura al Romaniei, inseamna ca sunt privilegiati. Daca iau mai putin de 6.5% inseamna ca romanii sunt privilegiati. Va rog, face-ti calculul exact si apoi strigati privilegii.

    Din cate am citit pe blog, romanilor din Harghita li se va aloca 14% din budgetul cultural, adica fix la fel pe cap de persoana maghiara sau romana. Nimeni nu este privilegiat sau dezavantajat: ar fi bine ca in judetele majoritar romane sa fie aplicata aceasta proportionalitate, nimic mai mult, nimic mai putin.

    Iar banii pentru romanii din Harghita, Covasna: inscrieti-va in Consiliul Minoritatilor Nationale ca banii se impart intre membrii acesteia conform legii.

    • Dan Tanasa says:

     Românii nu au cum să se înscrie în Consiliul Minorităților pentru simplul motiv că sunt MAJORITARI în România, bolnavule!

     Alocarea fondurilor publice pe criterii etnice este ilegală!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ÎN TIMP CE MAGHIARII DIN ROMÂNIA AU PRIVILEGII, românii din Ungaria dispar! Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE: Budapesta nu face nimic pentru românii din Ungaria!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-timp-ce-maghiarii-din-romania-au-privilegii-romanii-din-ungaria-dispar-bogdan-aurescu-secretar-de-stat-mae-budapesta-nu-face-nimic-pentru-romanii-din-ungaria/