
„E un protest împotriva unei crime culturale, pentru că este o crimă culturală şi istorică să îl interzici pe Avram Iancu din propria lui ţară şi să îl alungi din propria lui istorie, mai ales că el a făcut istoria mare. Dacă Avram Iancu nu se năştea aici, astăzi în Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. E nepermis ca memoria lui Avram Iancu să fie asasinată în modul acesta, să fie ucis de propria istorie”, spune Laurian Stănchescu.
Acesta este și autorul proiectului depus în Parlamentul României, “Avram Iancu, erou al naţiunii române”. “De ani de zile mă zbat ca acest proiect să fie trecut prin Parlamentul României şi semnat de preşedintele ţării. O să vină generaţiile de după noi şi o să găsească aici un gol uriaş. Lupt pentru a nu fi acest gol istoric şi cultural”, adaugă Laurian Stănchescu.
Protestul său a fost unul inedit. A venit îmbrăcat din cap în picioare în costum naţional, cu tricolor ce a înfățișat chipul lui Avram Iancu, în doliu. “Scrie ‘Martir şi erou al naţiunii române’. E un doliu să îl sacrifici pe Avram Iancu din cauza unor interese politice. Îmi cer iertare, dar sunt atât de furios”, a mai spus Laurian Stănchescu.
Bustul e acoperit cu pânză albă, la Biblioteca ASTRA
Statuia din bronz a lui Avram Iancu a fost interzisă în Sibiu, neprimind avizul guvernanților. Bustul a fost realizat, la inițiativa membrilor societății cultural-patriotice “Avram Iancu” – filiala Sibiu, în anul 2013, de sculptorul Radu Aftenie, având 1,4 metri înălțime și 180 kg, urmând a fi amplasat în Parcul Personalităților din Parcul ASTRA.
Astăzi, se află în holul Bibiotecii Județene ASTRA Sibiu, acoperit cu o pânză albă.
Proiectul primise avizul de amplasare din partea Primăriei Sibiu. Ministerul Culturii a respins, însă, ideea, sub pretextul “lipsei de realizare artistică”, că lucrarea nu semăna cu portretul lui Avram Iancu. “Mi se pare un atentat la identitatea românească, un alt supliciu al memoriei lui Avram Iancu. Singurul motiv public este că Avram Iancu din bronz nu corespunde figurii istorice a lui. Este un motiv politic, nu e nimic real. Am vorbit cu niște parlamentari și mă așteaptă în București. Sunt câțiva care au zis că denunță această inițiativă sinistră împotriva lui Avram Iancu”, mai spune Laurian Stănchescu.
La protestul de luni, a venit cu o portavoce, prin care se auzeau cântece patriotice. Pentru că nu avea aviz, Primăria Sibiu i-a cerut să renunțe la acest instrument.
În costum popular și cu tricolor
Laurian Stănchescu spune că va sta în Sibiu până miercuri și că nu va renunța la costumul popular și la tricolor. “Am străbătut toată Europa cu tricolorul. E un fel de sânge de-al meu, pe care îl port peste sângele de la naștere. Cu el am intrat în Parlamentul Franței, Primăria Parisului, Palatul Élysée pentru Brâncuși, pentru un alt proiect de-al meu, nefiind parlamentar, ci doar scriitor și jurnalist. Am reușit ca ziua de 19 februarie, ziua de naștere a lui Brâncuși, să fie declarată Ziua Națională Brâncuși. Fac toate astea pentru a dimensiona și redimensiona, dacă mai este cazul, istoria și cultura românească”, mai spune manifestantul.
Ideea sa a fost susținută de câteva zeci de sibieni, care, luni, au povestit cu el despre importanța lui Avram Iancu în cultura română.
“E binevenit în somnolența asta generală, că adormim toți. E un om care ia atitudine. De la Primărie i se spune să plece. Păi cerșetorii mascați care cântă la fel de fel de instrumente sunt tolerați, dar un om care luptă pentru cultura noastră nu? Treaba asta e jalnică. Se și vede unde am ajuns”, spune Dorin, unul dintre sibienii prezenți.
Cu câţiva ani în urmă, membrii Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” – Filiala Sibiu au socotit că în ajunul Centenarului Marii Uniri este de datoria lor să-i ridice un bust eroului Revoluţiei din 1848, pentru a fi aşezat pe Aleea Personalităţilor din Parcul ASTRA, transmite Informația Harghitei.
În 2013, bustul în bronz a fost realizat de sculptorul Radu Aftenie, bustul având 1,4 m înălţime şi 180 kg.
Din acel moment a început calvarul: dosarul cu proiectul în cauză a primit de la diverse autorităţi şi instituţii locale avizul de amplasare, inclusiv din partea Primăriei Sibiu, numai că Ministerul Culturii – condus pe atunci de Kelemen Hunor şi Hegedüs Csilla – a refuzat să-şi dea avizul sub pretextul „lipsei de realizare artistică”.
Timpul a trecut, miniştrii Culturii s-au schimbat, dar la revenirile Societăţii nu s-a mai primit răspuns. La revenirile repetate ale societăţii sibiene adresate ministerului, nu cu multă vreme în urmă s-a primit un răspuns din partea ex-ministrului Ioan Vulpescu, în care se preciza: „Comisia de experţi a ministerului a respins în unanimitate proiectul şi recomandă amplasarea bustului lui Avram Iancu într-o altă locaţie din Sibiu, spre a nu face concurenţă busturilor din Parcul ASTRA”.
De precizat că în Sibiu, pe vremea când Klaus Iohannis era primar, consiliul local a dat numele Petőfi Sándor (aghiotant al generalului Bem, şeful armatei maghiare care a cucerit Sibiul, l-a bombardat cu tunul şi a ucis români) unui parc din Sibiu, casa lui Ilie Măcelariu – primul preşedinte al partidului care a făurit Unirea a fost demolată, deşi era monument istoric, parterul clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, care în 1918-1919 a fost sediul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, ales în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, s-a transformat în fast-food, iar în faţa Teatrului „Radu Stanca” a fost amplasat bustul unui oarecare maghiar Bretan Miklós.
Actualmente, bustul sculptat de Radu Aftenie se află în holul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, acoperit cu o pânză albă.
Luni, în timpul protestului din faţa primăriei, Laurian Stănchescu a declarat publicaţiei „Tribuna”: E un protest împotriva unei crime culturale, pentru că este o crimă culturală şi istorică să îl interzici pe Avram Iancu din propria lui ţară şi să îl alungi din propria lui istorie, mai ales că el a făcut istoria mare. Dacă Avram Iancu nu se năştea aici, astăzi în Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. E nepermis ca memoria lui Avram Iancu să fie asasinată în modul acesta, să fie ucis de propria istorie.
Conform aceleiaşi publicaţii, Dorin, unul dintre sibienii prezenţi în piaţă, a spus: E binevenit în somnolenţa asta generală, că adormim toţi. E un om care ia atitudine. De la Primărie i se spune să plece. Păi, cerşetorii mascaţi care cântă la fel de fel de instrumente sunt toleraţi, dar un om care luptă pentru cultura noastră, nu? Treaba asta e jalnică. Se şi vede unde am ajuns.
FOTO: facebook.com
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell