INTERPELARE. Deputatul Radu Zlati reacționează în cazul circularei MTS privind intonarea imnului național la competițiile sportive interne

January 14, 2016 •sport •Views: 3541

Deputatul PNL Radu Zlati a reacționat azi la circulara Ministerului Tineretului și Sportului cu privire la intonarea imnului național al României la competițiile sportive interne.

Vezi și COVASNA. Incidente la meciul de baschet feminin dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și U Cluj. Dragan Petricevic: „Pentru mine există un singur imn oficial în această țară!”

Zlati a adresat o interpelare ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, după ce aceasta a transmis miercuri o circulară tuturor federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României se intonează la competițiile internaționale, conform legii. Circulara Ministerului Tineretului și Sportului a venit la o săptămână de la incidentele șovine de la incidentele de la Sfântu Gheorghe când echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu a stat drepți când galeria a cântat imnul ținutului secuiesc.

Deputatul PNL remarcă și el faptul că în urma acestei circulare în județele din Transilvania se va auzi doar imnul ținutului secuiesc, pe care suporterii extremiști maghiari îl cântă la competițiile sportive naționale, forțând sala să-l asculte în liniște, așa cum a fost și cazul evenimentului ce a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Zlati solicită ministrului Lipă să-l demită pe funcționarul din minister care i-a propus spre semnare un asemenea document, care conține o „interpretare forțată, absurdă și abuzivă”.

Redau mai jos interpelarea deputatului Radu Zlati, așa cum apare pe blogul său.

„Doamnă Ministru,

Prin circulara către Federațiile Sportive nr. 377/13.01.2016, circulară ce vă poartă semnătura, specificați că intonarea Imnului Național al statului român trebuie să respecte HG 1157 din 22.11.2011. În interpretarea dată de către Ministerul pe care cu onoare îl conduceți, intonarea Imnului Național la începutul unor competiții interne este contrară HG 11572001, iar cei găsiți vinovați sunt pasibili de amendă.

Doamnă Ministru, cu respect vă rog să vă faceți un bine Domniei Voastre și Ministerului pe care îl conduceți și să dispuneți eliberarea din funcție a consilierului juridic ce a avizat circulara 377/2016, și de asemenea să anulați respectiva circulară. Oricare jurist ar putea să vă spună că prevederile HG 1157/2001, referindu-se la obligativitatea intonării Imnului Național la competițiile internaționale organizate pe teritoriul statului român, nu implică în nici un fel și sub nici un raport ca în cadrul competițiilor interne Imnul de stat să nu fie intonat.

Cu alte cuvinte, circulara care vă poartă semnătura excede prevederile HG 1157/2001, printr-o interpretare forțată, absurdă și abuzivă.

Doamnă Ministru, este limpede că Circulara 377/2016 a fost emisă în urma incidentelor de la Sfântu-Gheorghe din 5 Ianuarie 2016, când intonarea Imnului României a fost urmată de intonarea imnului Ținutului Secuiesc, iar în urma refuzului echipei U. Cluj de a onora respectivul imn, jucătoarele clujence au fost injuriate.

Vă asigur, doamnă Ministru, că circulara 377, dacă va rămâne în vigoare și va fi respectată, nu va duce decât la faptul că, în județele și localitățile în care populația maghiară este majoritară iar autoritățile locale sprijină manifestări extremiste și naționaliste de genul intonării unui imn al unei entități istorice fără relație cu actualele structuri administrative ale statului român, singurul imn intonat la începutul competițiilor sportive va fi cel al Ținutului Secuiesc, deoarece ați avut grijă ca imnul României să nu fie cântat. Ceea ce nu cred că, în calitate de Ministru al unui stat național, unitar și indivizibil, vă doriți.

Aștept, Doamnă Ministru, un răspuns cât mai rapid la solicitarea mea.

Cu deosebit respect,

Deputat PNL Radu Zlati, deputat PNL

Cluj-Napoca, 14.01.2016”

Stupiditatea și ridicolul acestei circulare a fost remarcat și de către Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR. „În urma scandalului cu imnul “ținutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului? Avertizează Federațiile că n-au voie să pună imnul național la competițiile interne!!!! Vă dați seama? Dacă se aude imnul României la un meci de baschet din Liga Națională gazdele sunt pasibile de amendă!”, a comentat Emil Hossu-Longin după ce a dat publicității documentul MTS.

FOTO: Radu Zlati, dcnews.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to INTERPELARE. Deputatul Radu Zlati reacționează în cazul circularei MTS privind intonarea imnului național la competițiile sportive interne

 1. ioan says:

  Inainte de a comenta adresa doamnei ministru Lipa am rugamintea de a citii prevederea legala la care se face referire in adresa. Prevederea nu interzice intonarea imnului Romaniei, ci a altor imnuri !!! oare care? Prevederile HG 1157/21.11.2001

  Art. 16. – Imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia.
  …………………………………………………………………………………………………………………………….
  Art. 24. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
  ……………………………………………………………………………………………………………………………
  j) nerespectarea prevederilor art. 16;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INTERPELARE. Deputatul Radu Zlati reacționează în cazul circularei MTS privind intonarea imnului național la competițiile sportive interne"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/interpelare-deputatul-radu-zlati-reactioneaza-in-cazul-circularei-mts-privind-intonarea-imnului-national-la-competitiile-sportive-interne/