INVENȚIE RECENTĂ. Heraldist maghiar: steagul secuiesc a fost conceput după 1989

August 22, 2017 •steagul secuiesc •Views: 4668

Preşedintele Asociaţiei de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, Szekeres Attila István, lămurește încă odată, după ce a făcut acest lucru în 2013 (detalii aici), faptul că steagul secuiesc este o invenție recentă a iredentismului maghiar. 

Vezi și REVOLTĂTOR. Graficianul Attila Szekeres, decorat de Traian Băsescu, autorul unui articol ce promovează ura șovină la adresa românilor din Covasna

Szekeres a participat în perioada 7–11 august, la Londra, la Congresul Internaţional de Vexilologie unde a prezentat istoria de un sfert de secol a steagului secuiesc, după cum relatează pagina oficială de internet a Consiliului Județean Covasna, condus de ultranaționalistul Tamas Sandor.

La acest Congres au participat o sută de delegaţi, au susţinut prelegeri 43 de delegaţi, printre care şi Szekeres Attila István, care, după o scurtă prezentare de istorie şi a evoluţiei simbolurilor, a prezentat modul în care steagul secuiesc a devenit simbolul luptei pentru obţinerea autonomiei a comunităţii maghiare din România.

Potrivit paginii de internet a CJ Covasna, Dieta Transilvaniei a dispus încă în anul 1659, ca soarele şi semiluna să fie simbolul secuilor, iar mai târziu aceste simboluri au apărut şi în stemele comitatelor din Ţinutul Secuiesc.

Potrivit aceleiași surse (detalii aici), după 1989, Kónya Ádám, unul dintre vicepreşedinţii Consiliul Naţional Secuiesc, fostul director al Muzeului Naţional Secuiesc, a conceput o stemă, un drapel şi un steag de război (gonfalon) pentru Consiliul Naţional Secuiesc care a fost folosit de mai multe persoane cu ocazia unor sărbători sau manifestaţii de protest, exprimând, pe de o parte, aspiraţiile de autonomie,  iar pe de altă parte identitatea secuiască. Mai mult, acesta a fost arborat nu doar pe clădiri private, ci şi pe clădiri publice. Pe acest steag, în loc de soare figurează o stea cu opt colţuri. „Steagul a avut şi are şi în zilele noastre o largă răspândire sub această formă şi, pentru că folosirea acestuia este interzisă şi în prezent, apar din ce în ce mai multe steaguri. Steagul secuiesc a fost arborat, în luna februarie 2013, pe Parlamentul Ungariei, ca simbol al solidarităţii naţionale. România a obiectat faţă de acest lucru. În luna septembrie 2016, cu ocazia vizitei efectuate în Ţinutul Secuiesc, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a primit cadou un steag secuiesc, mai mult, s-a făcut şi o fotografie în care acesta apare ţinând un steag secuiesc împreună cu mai mulţi lideri locali, fotografie care a apărut şi în presă, fapt pentru care a izbucnit un nou scandal diplomatic. Menţionez faptul că pe steagul făcut cadou ambasadorului SUA, lângă semilună, apare în mod corect soarele. În fine, subliniez că steagul folosit iniţial de către Consiliul Naţional Secuiesc ca simbol al identităţii şi larg răspândit în ciuda interdicţiilor de folosire impuse deţinătorii puterii, în prezent, a devenit un simbol al identităţii şi al luptei pentru obţinerea autonomiei de către comunitatea de etnie maghiară din România” – a spus Szekeres Attila István, încheierea prelegerii sale.

Așadar, steagul secuiesc cu care defilează toți liderii ultranaționaliști ai UDMR și pe care îl arborează în mod ilegal pe clădiri publice ale statului român a fost inventat după 1989 de către un individ în numele unei organizații neînregistrate oficial în România și care militează activ pentru alipirea Transilvaniei la Ungaria. Mai mult, culmea asimilării, maghiarii i-au asimilat complet pe secui (toată lumea știe că timp de sute de ani secuii au fost un grup etnic distinct față de maghiari, fiind asimilați de aceștia din urmă) iar acum se folosesc de un simbol „secuiesc”, inventat după 1989, pentru a obține o autonomie teritorială pe criterii etnice în numele comunității pe care au asimilat-o complet și care nu mai există în realitate.

FOTO: Mediafax

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to INVENȚIE RECENTĂ. Heraldist maghiar: steagul secuiesc a fost conceput după 1989

 1. toth yotzobagh says:

  Daca secuii ar fi baieti destepti(putin smekeri) ar scrie:”Tinutul secuiesc -pamant romanesc”,ar pune si tricolorul romanesc pe “fatza aia de perna” si ar da cu flit provocatorilor din Puszta.Romanii ar accepta ca o “zona deosebita”..buna ptr. turism,etc.Culmea e ca eroii secuilor(Doja/Dosza,secuii “martiri” din Tg.Mures ) au fost omoriti ori de grofii unguri ori de habsburgi.Ce o fi in mintea lor cand defileaza in uniformele husarilor(parte a armatei hbsburgice) la mausoleele din Tg.Mues sau Sumuleu?

 2. Populația actuală a României se înrudește genetic cu populațiile ce au trăit acum 3.000 -- 5.000 de ani pe teritoriul țării noastre. says:

  Paleogenetica bulversează România – Georgeta Cardoș – Adevăruri tulburătoare 26.07.2012
  https://www.youtube.com/watch?v=aX4DrBSgH6w

  Ceea ce a tulburat cel mai mult apele în anul 2012 a fost studiul de paleogenetică realizat în Germania de domnul prof. dr. Alexander Rodewald și doamna dr. Georgeta Cardoș, cercetare care a urmărit să stabilească dacă populația actuală a României se înrudește genetic cu populațiile ce au trăit acum 3.000 — 5.000 de ani pe teritoriul țării noastre.

  Concluziile au fost bulversante: s-a stabilit că există o înrudire clară între actuala populație a României și populațiile de acum 3.000 — 5.000 de ani, că suntem foarte puțin înrudiți genetic cu italienii și că o parte dintre italieni, în special cei din nord, sunt la rândul lor înrudiți cu populațiile străvechi care au trăit în Arcul Carpatic…

 3. cornel says:

  Cu ungarizatii(maghiarizatii) nu e de glumit. In Ungaria sunt peste 1 milion de tziganski la 10 milioane locuitori.(mai multi procentual decat ugrizati in Romania)au vrun drept?bat cu pumnu in masa la Budapesta? Dincontra sunt discriminati si marginalizati in secXXI;

 4. István says:

  O întrebare simplã si logicã: acest om este on specialist cum zici aici, sau un impostor, cum îl numesti în postarea anterioarã? Cã ambele nu poate fi, e clar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INVENȚIE RECENTĂ. Heraldist maghiar: steagul secuiesc a fost conceput după 1989"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/inventie-recenta-heraldist-maghiar-steagul-secuiesc-a-fost-conceput-dupa-1989/