Iohannis, cadou făcut UDMR și Ungariei cu ocazia Centenarului Trianonului: Nu a promulgat încă Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon

June 2, 2020 •politic •Views: 743

În an electoral, Președintele Klaus Iohannis a făcut un cadou neașteptat UDMR-ului și Ungariei având în vedere faptul că joi, 4 iunie a.c., se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon: nu a promulgat încă legea adoptată de Parlamentul României în data de 13 mai a.c. prin care ziua de 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon.

Citește și EXCLUSIV. Kelemen Hunor are și acum decorația „Steaua României”, la doi ani după declarațiile revoltătoare la adresa Zilei Naționale

Camera Deputaților a adoptat în data de 13 mai a.c., cu 235 de voturi pentru, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon (detalii aici). Proiectul a fost adoptat și de Senat în luna octombrie a anului trecut.

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, urmăreşte declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi reglementarea măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel naţional şi local.

Potrivit expunerii de motive, reglementarea urmează modelul oferit de alte acte normative care marchează celebrarea unor momente simbolice, cum ar fi Legea nr. 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai Ziua Dreptului internaţional umanitar sau Legea nr. 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional.

Astfel, se propune ca pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon să se organizeze, la nivel naţional sau local, o serie de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui eveniment.

Citește și BEZNA MINȚII. Un deputat UDMR cu cetățenie ungară, în Comisia de control a SRI

„Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, pe de altă parte. Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfinţirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu”, conform proiectului.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de internet a Camerei Deputaților, legea adoptată de Parlament în data de 13 mai a.c. a fost înaintată spre promulgare în data de 19 mai a.c. (detalii aici). Din păcate, Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat la timp legea ceea ce înseamnă că legea, deși este adoptată de Parlament, nu va produce efecte anul acesta, chiar în anul Centenarului Trianonului.

Mișcarea Președintelui Klaus Iohannis pare a fi un cadou neașteptat făcut de acesta în an electoral UDMR-ului, formațiune care s-a opus vehement adoptării acestui proiect, dar și Ungariei, care a declarat deja ziua de 4 iunie drept zi de doliu național.

În timp ce Ungaria va marca Centenarul Trianonului, Președintele Klaus Iohannis a blocat promulgarea unei legi adoptată de Parlament care ar fi permis marcarea așa cum se cuvine a acestui moment crucial din istoria României și a poporului român.

FOTO: Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Iohannis, cadou făcut UDMR și Ungariei cu ocazia Centenarului Trianonului: Nu a promulgat încă Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon

  1. Borbely says:

    YOHAN e un presedinte cuult si responsabil;Mai intai sa consulte tratatul Gorbaciov-Kohl(Ribentrop-Molotov II) si daca litera tratatului permite atunci…..

  2. Kermit Von Klausenberg says:

    Depinde de unguri daca Iohannis promulga sau nu aceasta Lege ! Cu alte cuvinte daca ungurii mananca c*c*t cu polonicul pe tema Trianonului se vor trezi cu legea in moalele capului. Daca sunt baieti cuminti Iohannis va reevalua problema in 2021 … si tot asa.

  3. Cei care trătesc în România, trebuie să respecte legile României! Aici se vorbeşte româneşte, iar steagul care va fi arborat de câte ori e nevoie, este steagul ţării noastre – România. Cui nu-i convine, nu are decât să plece din ţară. Vreau să ştie toţi cei care îşi închipuie că ar putea face ce vor în ţara asta: AICI E ROMÂNIA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Iohannis, cadou făcut UDMR și Ungariei cu ocazia Centenarului Trianonului: Nu a promulgat încă Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/iohannis-cadou-facut-udmr-si-ungariei-cu-ocazia-centenarului-trianonului-nu-a-promulgat-inca-legea-privind-ziua-tratatului-de-la-trianon/