La Oradea, oamenii lui Tokes reaţâţă disputa pe denumirile ungureşti ale străzilor

May 13, 2010 • antiromanism, discriminarea romanilor, iredentism, Laszlo Tokes, PCM, revizionism maghiar, separatism etnic, UDMR • Views: 1387

“Nagyvarad – Sf. Ladislau varosa?” (Oradea – oraşul Sfântului Ladislau?) – aceasta este întrebarea cu tentă ironică ce ne-a atras atenţia pe un afiş din zona centrală a oraşului. Citind mai atent cele tipărite pe hârtia lipită pe un loc de afişaj de lângă Casa de Cultură a Municipiului, a devenit clar că unii doresc (din nou) să bage zâzanie între românii şi maghiarii care trăiesc în Oradea. Este vorba despre o iniţiativă a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, care a cheamat la o dezbatere în acest sens, pe data de 7 mai. Altfel spus, “partidul” care l-a susţinut şi îl susţine în continuare pe eurodeputatul Tokes Laszlo, fost Episcop reformat, nu se lasă şi revine la problema pe care mulţi au crezut-o (sperat-o) îngropată: numele de pe vremuri ale străzilor din Oradea. Ca semn de dăruire faţă de cauză (şi de sfidare la adresa majorităţii româneşti!), pe afişul lipit în mai multe locuri din Oradea, ca adresă a dezbaterii este dată strada “Teleki”, nr. 27, la Universitatea Partium. Adică numele din perioada administraţiei maghiare a străzii Primăriei.
Reamintim că, în 2008, tinerii naţionalişti maghiari de la Oradea, cu acceptul şi sub îndrumarea lui Tokes Laszlo, au desfăşurat o adevărată campanie de “rebotezare” frauduloasă a multor străzi din zona centrală a oraşului. După cum s-a constatat în urmă cu doi ani, cei în cauză acţionau organizat, mai mult noaptea, cu şabloane prefabricate pentru fiecare arteră pe care au vrut să o redenumească conform apelativelor ungureşti. În 2008, chiar şi UDMR Oradea s-a dezis de aceste acţiuni.
Sursa: bihorstiri.ro

2 Responses to La Oradea, oamenii lui Tokes reaţâţă disputa pe denumirile ungureşti ale străzilor

  1. Antiignorantu says:
  2. Antiignorantu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend