La Sfântu Gheorghe va avea loc cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani

August 17, 2012 •antiromanism, Covasna, extremism maghiar, iredentism, Marko Attila, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1331

Foto: Raul Stef / Intact Images

de Istvan Deak

Zeci de mii de maghiari din Transilvania sunt aşteptaţi la 1 septembrie să participe la Sfântu Gheorghe la un protest faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului “Szekely Miko” din localitate, informează szekelyhon.ro şi agenţia Mediafax, care citează o declaraţie a primarului municipiului, Antal Arpad. Aceasta ar fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani “într-un caz maghiar”.

Bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza protestul, manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice. Antal a afirmat că decizia Judecătoriei Buzău în cazul retrocedării colegiului, despre care Jurnalul Naţional a relatat în mai multe rânduri şi în urma căreia secretarul de stat Marko Attila şi alte două persoane au fost condamnaţi, este “nedreaptă”.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic “Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii. Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Recent, magistraţii Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie, instanţa stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă.

Arpad Antal a susţinut că sunt două variante prin care se poate interpreta tot ce s-a întâmplat în acest caz. Potrivit edilului, prima ar fi aceea că este vorba de o eroare judiciară, despre eroarea unui judecător din Buzău, care se va corecta la Curtea de Apel. Primarul a adăugat că a doua variantă ar fi aceea a unei comenzi politice şi că unii doresc să întoarcă timpul şi tot ce s-a dat înapoi comunităţii maghiare să fie luat, încetul cu încetul, şi asta în condiţiile în care foarte multe imobile încă nu au fost retrocedate bisericilor tradiţionale maghiare. “Suntem mulţi, suntem puternici şi nu vom lăsa ca averea şi membrii comunităţii noastre să sufere”, a declarat Antal Arpad.

Integral pe Jurnalul Național

Vezi și ALO, VIVIANE REDING? UDMR face presiuni asupra justiţiei şi incită la un conflict interetnic! Pagină de internet împotriva condamnării UDMR-istului Marko Attila
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to La Sfântu Gheorghe va avea loc cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani

  1. Boris says:

    Numai probleme are Romania in ultimul timp

  2. Bercean says:

    avere obtinuta furand de la romani, multi si puternici, ce gluma buna . ah apropo primarul penal Antal are o moaca de tigan ,nici nu ma mira. unguri get-beget nu mai gasesti decat maghiarizati cu creierul spalat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "La Sfântu Gheorghe va avea loc cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/la-sfantu-gheorghe-va-avea-loc-cel-mai-mare-protest-maghiar-din-ultimii-15-ani/