Legiferarea discriminarii pe criterii etnice

February 13, 2009 •Covasna, Harghita, iredentism, Miercurea Ciuc, PCM, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism, Tinutul Secuiesc, UDMR •Views: 1302

Sfantu Gheorghe,Romania/Romanian Global News
vineri, 13 februarie 2009
Legiferarea discriminarii pe criterii etnice

Liderii comunitatii maghiare din Romania, fie ei politici sau religiosi, sunt in fierbere. Si unora si altora le-a scapat printre degete „osul” numai bun de ros al puterii. Bani, afaceri, fonduri publice scurse in sute de ONG-uri controlate de membrii UDMR, grupuri de interese economice, toate sunt acum o necunoscuta din cauza faptului ca membrii UDMR nu au incaput la masa guvernarii.

Zic si unora si altora deoarece este binecunoscut faptul ca liderii religiosi ai maghiarimii din Romania sunt mai mult decat fete bisericesti evlavioase, nu de putine ori acestia inscriindu-se pe listele electorale ale UDMR-ului sau PCM-ului, participand cu elan la lupta politica. Asa au stat lucrurile si zilele trecute cand, cu sprijinul liderilor politici, preotii bisericilor maghiare au scos oamenii in strada, direct de la slujba, sub pretextul unei presupuse intentii de schimbare, de catre alianta aflata la guvernare, a etnicilor maghiari aflati in conducerea institutiilor descentralizate din judetele Covasna si Harghita. In urma acestei manifestatii a rezultat chiar si o petitie prin care etnicii maghiari solicita scuze din partea presedintelui Traian Basescu in urma declaratiilor sale de la Budapesta si isi reitereaza dezideratul autonomiei teritorile pe criterii etnice. Presa scrie chiar de aprinderi de focuri pe dealurile din jurul localitatilor (!?) pentru a sensibiliza opinia publica si chiar de noi actinui de protest in cazul in care maghiarii din conducerea institutiilor descentralizate vor fi schimbati.

Doua lucruri de bun simt pot fi desprinse din aceste manifestari ale liderilor UDMR si ai bisericilor maghiare. In primul rand UDMR forteaza, cu gesturi vizibile de disperare, generarea unui conflict interetnic la nivelul celor doua judete. Mesajul transmis de catre politicienii uniunii precum si de restul liderilor este acela ca maghiarii din Romania trebuie sa fie la guvernare doar pentru ca sunt maghiari. UDMR nu poate juca dupa regulile democratiei romanesti pentru ca uniunea nu este un partid politic romanesc ci unul maghiar, care functioneaza dupa alte reguli ale jocului politic, reguli stiute doar de ei si necunoscute clasei politice de la noi. Cu alte cuvinte cat timp suntem in preajma ciolanului suntem baieti buni iar daca jocul politic ne scoate pe tusa ne doare in cot de opozitie pentru ca opozitia e pentru romani ori noi suntem maghiari. UDMR a acceptat jocul democratic atat timp cat fondurile publice puteau fi cu usurinta indreptate care clientela politica. Acum insa UDMR vrea stop joc pentru simplul fapt ca nu ii mai convin regulile si sugereaza schimbarea acestora din mers, pentru ca realitatea politica sa fie adaptata nevoilor UDMR sau PCM.

Al doilea lucru care iti sare in ochi atunci cand privesti reactia liderilor comunitatii maghiare aflati teoretic in opozitie, dar si a celor care ies in strada pentru a-i sustine, este acela ca UDMR doreste cu orice pret legiferarea discriminarii pe criterii etnice in zonele in care locuiesc etnici maghiari. Cu alte cuvinte faptul ca esti etnic maghiar iti acorda prima sansa la angajarea pe un post din judetele Covasna si Harghita. Nu trebuie sa dovedesti absolut nicio competenta, iti faci doar carnet de membru UDMR sau PCM si automat noi scotem lumea in strada pentru ca tu sa primesti o slujba pentru ca nu esti roman. Nicio institutie de Romania sau din Uniunea Europeana, abilitate sa se pronunte, nu mai reactioneaza acum cand comunitatea maghiara, in ciuda oricarei norme de bun simt dar si a legislatiei europene, solicita deschis legiferarea discriminarii pe criterii etnice. Ce omit insa sa spuna liderii maghiari este faptul ca aceste institutii descentralizate sunt oricum pline doar cu etnici maghiari pentru ca angajarea in aceste institutii este conditionata de cunoasterea limbii maghiare. Presa din zona, fie ea de limba maghiara sau limba romana, este plina de anunturi de angajare atat in sectorul public cat si in cel privat, conditionate de cunoasterea limbii maghiare. Adica romanii din cele doua judete nici macar nu se pot inscrie la concursuri de angajare pentru nu cunosc lima maghiara. Sunt deja institutii din cele doua judete in care nu mai exista niciun roman iar sansele ca un roman sa se angajeze acolo sunt cat un fir de nisip.

Un astfel de discurs din partea unei comunitati de etnici minoritari ar fi de neconceput in tari considerate civilizate din Uniunea Europeana precum Franta sau Grecia in primul rand pentru ca cele doua tari nu recunosc minoritatile etnice pe teritoriul sau. Mai mult, un astfel de discurs ar fi imposibil pe teritoriul altor sate la fel de civilizate pentru ca discriminarea pe criterii etnice nu este doar infierata dar este chiar sanctionata corespunzator. Faptul ca apartii unei anumite etnii nu iti da dreptul sa clamezi beneficii suplimentare.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Legiferarea discriminarii pe criterii etnice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Legiferarea discriminarii pe criterii etnice"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/legiferarea-discriminarii-pe-criterii-etnice/