Liderul UDMR toarnă gaz pe foc: reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte

December 7, 2016 •UDMR •Views: 9608

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte și de responsabilitate față de comunitatea maghiară din România, transmite Agerpres.

Vezi și Vicepremierul Ungariei: aș fi dat mai devreme cu pumnul în masa românilor

El a fost solicitat de jurnaliști să comenteze declarațiile venite de la Budapesta și București și dacă, în acest context, este oportună vizita premierului Viktor Orban, joi, la Satu Mare.

‘Tensiunile au plecat și în momentul în care au fost foarte multe decizii administrative și nu numai în România, care au lezat comunitatea maghiară și care, într-un fel, au atacat drepturile obținute și cunoașteți bine toate cazurile. Din acest punct de vedere, reacția oficialilor de la Budapesta a fost o reacție corectă, de responsabilitate față de maghiarii din România, așa cum și România ar trebuit să reacționeze când românii din Valea Timocului sunt intimidați, sunt atacați și drepturile lor nu sunt respectate. Sau în Ucraina sau în alte state. Eu cred că aceste reacții sunt reacții normale și la aceste fapte vin și au venit de foarte multe ori și reacții pe canale diplomatice, dar și reacții mai directe. Totuși, eu cred și sper în continuare în îmbunătățirea relațiilor între cele două state, între România și Ungaria, și sper că preocupările noastre vor fi comune pentru viitor în această regiune și în UE’, a spus Kelemen Hunor.

El a fost solicitat să comenteze și poziția ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, care le-a interzis diplomaților acestei țări să participe la Ziua Națională a României.

‘Eu nu vreau să comentez ce spun alții, mai ales demnitarii din Ungaria sau din alte state. Eu spun în felul următor: trecutul și evenimentele din trecut ne-au așezat pe baricade diferite. Nici un maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. (…) Trebuie să vorbim cinstit: ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alții înseamnă pierdere. Din acest punct de vedere, eu cred că pentru a merge înainte — și pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul — trebuie să vorbim cinstit și corect și despre acest lucru vorbesc eu, despre acest lucru am vorbit noi și vom vorbi în continuare. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună și de aceea noi am propus respectarea promisiunilor din 1918 față de toate minoritățile etnice din România. Cam acesta este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul curat și foarte cinstit și eu cred că așa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte sau ne-a despărțit cândva și ceea ce ne unește. Prezentul și viitorul va fi comun’, a menționat președintele UDMR.

Potrivit acestuia, România și Ungaria trebuie să formeze un front comun.

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to Liderul UDMR toarnă gaz pe foc: reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte

 1. […] Vezi și Liderul UDMR toarnă gaz pe foc: reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corect… […]

 2. […] Vezi și Liderul UDMR toarnă gaz pe foc: reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corect… […]

 3. O retea de aristocrati unguri din Ungaria ingemanati cu alti cativa extremisti UDMR-isti din Romania, care au cetatenie dubla (maghiara si romana) intretin o stare de tensiune cu focare inventate! E dezgustor ca cetatenii romani, indiferent de origine sau etnie,sa fie permanent in stare de hartuiala provocata de extremisti insetati de putere!

 4. […] Vezi și Liderul UDMR toarnă gaz pe foc: reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corect… […]

 5. gaf says:

  corect, dle Hitergraber!
  Numai in jud Arad (“komitatul!”), in 1918, ungurii (soldati si civili unguri inarmati) au asasinat 197 de romani dupa sursele cele mai restranse. asasinate bestiale si amenintari asupra familiilor celor ucisi cu “punhem foc pa voi!” Numai ca statul roman de la 1920 incoace este un stat antiromanesc. Cinsteste si e preocupat de tot ce nu e roman. Cum sa dea el in judecata statul ungar, cand el nu este dispus sa oblice un primar din Harghita sau Satu Mare sa arboreze steagul pe institutia statului roman. Deunazi Tokes spune ca ungurii “sunt jigniti” ca ziua Romaniei este pe 1 Decembrie. Romanii si statul roman (“antiroman) nu e “jignit” ca pe propriul lui teritoriu se serbeaza anual 15 Martie, ziua cea mai neagra din istoria romanilor transilvaneni, zi de adevarat doliu national al romanilor ;i unde mai pui ca oficialitati ale statului roman felicita de ziua crimei contra romanilor “comunitatea maghiara!” Clasa politica de la Bucuresti este schizofrenica! Deci, dati-va seama la ce s-a ajuns, la ce tupeism! Crime la 1848 (numai preoti ortodocsi peste 100 si nici BOR nu ii snactifica), peste 300 sate de romani arse, lideri spanzurati (Buteanu, Romanu Vivu etc.), crime in 1919-1919, crime 1940-1944 si nici un raspuns al statului roman, nici o judecare si pedepsire a criminalilor, nici macar moral. Un Falca – mot! din Brad – anual la 6 octombrie se infatiseaza ca o momaie in tricolor la statuia “Ungariei Mari” din Arad si da onorul la criminalii ce au ordonat ucideri de romani. Acestui Hunor trebuie astfel sa i se scrie pe blog, la camera deputatilor si ori de cate ori se “simte jignit’ de 1 Decembrie.

 6. Hintergraber says:

  Foarte bine spune Domnul Kelemen Homor… trebuie sa privim in viitor nu in trecut, insa Domnia sa priveste in trecut totusi si spune ca in 1918 nu s-a facut dreptate la TRIANON… Asa este, nu s-a facut dreptate, iar asta pentru ca Romaniei i s-a furat o bucata de pamant, granitza Romaniei era la TISA. De la NSTRU si pana la TISA. oRI ACUMA GRANITA ROMANIEI nu este la TISA!.. Deci cine a castigat la TRIANON? Ungaria, a castigat, iar Romania a pierdut….Apoi din 1918 si pana in 1919 s-au dus lupte grele cu armata ungara pentru ca nu a respectat trianonul si a atacat Romania mare timp de 1 an. Totul s-a terminat cand Romania a cucerit BUDAPESTA si au detronat bolsevicii maghiari condusi de URSS. Au semnat tratatul si Armata Romana s-a retras in granitele care au fost semnate in tratatul de la TRIONON !… Romani putea sa nu se retraga decat pana la TISA… i

  • Hintergraber says:

   Apoi nu trebuie sa utam faptul ca in acea campanie a armatei ungare dintre 1918 si 1919, au ucis in Transilvania, absolut tot ce misca, batrani, femei gravide, copii… a fost un masacru total crime de razboi impotriva umanitatii. Apoi in 1940 Hitler fiind austriac (nu german) a obligat Romania sa cedeze fara lupta, tot Ardealul, fapt ce s-a si intamplat. Apoi armata ungara a trecut in mod direct la executia in public a tuturor cetatenilor de etnie romana, la fel ca la sfarsitul primului razboi mondial, batrani, femei gravide, copii…insa de aceasta data armata romana nu a mai venit in ajutorul acestor oameni lasati fara aparare in fatza gloantelor si baionetelor ungariei…In Romania nimeni nu a facut asa niciunui etnic maghiar….iar acuma vine JOBBIK SI FACE ORDINE IN Romania

   • Hintergraber says:

    Ceea ce trebuie sa faca Romania acuma, este de a da in judecata Ungaria pentru aceste doua crime impotriva umanitatii si sa ceara despagubirile de rigoare… Numai asa se poate potolii UNGARIA…. Apoi Cand a fost UNGARIA MARE?… doar intre 1940 si 1944… Atat pentru ca in restei au fost pasalac turcesc, sub dominatie austriaca si apoi sub ocupatie ruseasca !…. sii se cam vede acest ultim aspect ca le-a cam placut cizma ruseasca la Budapesta, ca Viktor Orban este prieten cu Putin…

  • Liliana says:

   Bravo! ?

  • Soldatii romani au eliberat Budapesta de bolsevicii maghiari condusi de URSS .Un soldat oltean,suparat de ignorarea victoriei armatei romane in eliberarea Budapestei , a simbolizat victoria romanilor agatand o opinca la loc de cinste in locul tricolorului care normal ar fi trebuit sa fluture in semn de recunostinta !

 7. gaf says:

  kelemen este “zmecher!” cum ar zice golanii. Problema e simpla pentru unguri: Cum am putea sa obtinem jumatate din Romania fara razboi si, de se poate, cu ajutorul clasei politice de la Bucuresti? Toate metodele sunt bune, chiar si amenintarile. Daca ii speriem pe slugarnicii de pe Dambovita> Un pas astazi, unul maine si tot asa> cand santaj, cand amenitare si sa stoarcem bani de la buget pt. udmr. cu banul faci mai mult decat cu gura si amenintarea. Aceasta dupa dictonul lui Filip al II-lea al Macedoniei (tatal lui Alexandru cel mare)> “In fata unui magar incarcat cu aur orice cetate-;i deschide portile!”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Liderul UDMR toarnă gaz pe foc: reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/liderul-udmr-toarna-gaz-pe-foc-reactiile-oficialilor-de-la-budapesta-din-ultima-vreme-sunt-corecte/