Marko Bela ameninta din nou Romania cu un conflict interetnic si apara prima lui iubire…COMUNISMUL

May 8, 2009 •antiromanism, Covasna, Harghita, iredentism, semidoct, separatism etnic, Tinutul Secuiesc, UDMR •Views: 1203

Demiterea sefilor deconcentratelor, periculoasa pentru relatiile interetnice

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, considera ca masura demiterii sefilor serviciilor deconcentrate este periculoasa pentru relatiile interetnice.

In cadrul unei intalniri informale pe care a avut-o la Miercurea Ciuc,joi, cu presa locala din Harghita, presedintele UDMR a afirmat ca demiterea sefilor deconcentratelor este o masura neinspirata, care poate genera tensiuni si care a trimis Romania cu 20 de ani inapoi.
“Este total inacceptabil. Aceasta masura a trimis Romania inapoi in anii ’90. Este o masura negandita, proasta, neinspirata si periculoasa pentru ca poate genera tensiuni”, a spus acesta.

Liderul UDMR a subliniat ca poarta un dialog permanent cu liderii partidelor aflate la guvernare si ca presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au promis ca nu se va schimba compozitia etnica a conducerilor institutiilor publice.

“Purtam un dialog cu liderii politici, nu suntem certati nici cu PSD, nici cu PD-L, nici cu presedintele tarii si nici cu primul ministru si, de fapt, ei (Traian Basescu si Emil Boc-n.red.) au promis ca mai ales in cele doua judete, in Harghita si Covasna, nu se vor atinge de componenta etnica a conducerilor diferitelor institutii (…) Mai ales din partea de PD-L a existat o astfel de promisiune sau angajament”, a mentionat Marko Bela.

El a recunoscut ca a primit semnale, in ultimele zile, ca guvernantii ar dori sa santajeze UDMR cu functiile de conducere de la deconcentrate, pentru ca Uniunea sa renunte la motiunea de cenzura depusa impreuna cu PNL, la Parlament.

“Eu as vrea sa fiu de buna credinta, dar nu sunt lasat. Vad ca guvernantii ar vrea ca noi sa renuntam la statutul de partid de opozitie si sunt extrem de suparati ca noi am depus motiune de cenzura. Cateodata am avut sentimentul, zilele acestea, prin mesaje indirecte ca ar vrea sa ne santajeze cu aceste functii si cu acesti specialisti, ceea ce nu acceptam.

Nu a fost decizia noastra sa mergem in opozitie, dar daca suntem in opozitie ne comportam ca atare, inclusiv motiune de cenzura sau critica foarte dura de care e nevoie fata de guvernanti”, a mai declarat Marko Bela.

El a precizat ca problema specialistilor maghiari tine de un bun simt politic si are legatura cu relatiile interetnice si nu cu simpatiile sau antipatiile fata de UDMR. Presedintele Uniunii a tinut sa adauge ca astfel de situatii nu s-au intamplat nici macar in perioada comunista.
“Problema specialistilor maghiari nu tine de simpatiile sau antipatiile fata de UDMR, ci de relatii interetnice.

Colegii nostri de la guvernare au atat exces de zel si atat entuziasm in aducerea propriilor oameni in functii de conducere ca nici nu observa ce fac. Niciodata in astfel de situatii, inclusiv in perioada comunismului, exceptie facand ultimii ani, nu s-a facut asa ceva. Cel putin de vitrina s-au respectat niste principii”, a conchis Marko Bela.

Sursa: Agerpres

foto Romania Libera

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Marko Bela ameninta din nou Romania cu un conflict interetnic si apara prima lui iubire...COMUNISMUL"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/marko-bela-ameninta-din-nou-romania-cu-un-conflict-interetnic-si-apara-prima-lui-iubire-comunismul-2/