NICOLAE MARGHIOL – "Sa salvam ce-a mai ramas din miracolul satelor romanesti!"

April 28, 2010 •Formula As, Romania •Views: 1192

de Catalin Manole

La 27 de ani, vrea sa salveze traditia noastra rurala printr-un proiect european: “Cele mai frumoase sate din Romania”

Nicolae Marghiol vrea sa salveze satul romanesc traditional. Asta presupune energie, dinamism si determinare, trasaturi care se pare ca-i prisosesc. Botosanean la origine, locuieste in Brasov, dar migreaza permanent pe ruta Bucuresti, Oltenia, Cluj, dupa ce-a dat un tur de cativa ani prin Europa. De acolo s-a intors cu un model franco-belgian si a infiintat Asociatia celor mai frumoase sate din Romania, un proiect ambitios, in care mizeaza pe sprijinul unor ambasade, al Casei Regale, dar mai ales pe schimbarea mentalitatii tinerilor.

– Cele mai frumoase sate din Romania! Cred ca o sa fie o alegere destul de grea. Cum ti-a venit ideea si ce iti propui de fapt?

– Declicul s-a produs dupa calatoria pe care am facut-o in Franta si Belgia. Am vazut sate in Belgia, de exemplu, care traiesc dintr-un singur dans. In Bretania, s-au pastrat costumele populare si turistii trec prin acel sat in mod special, ca sa vada femeile cum danseaza. Sunt invitate la toate festivalurile de dans din lume, unde fac o reclama uriasa satului lor. Asa ceva exista si la noi, in toata tara, trebuie doar sa punem traditia in valoare! In Franta, in 1981, era cam aceeasi situatie ca la noi acum: tinerii plecau masiv la oras, satele se goleau. Au fost insa cativa primari patrioti care au avut aceasta initiativa, de a face un circuit al celor mai frumoase sate. Miza era de a relansa satul traditional. Sa il dezvolti prin conservare. Si asa s-a ajuns apoi la ideea de turism la sat. Ei au acum 150 de sate, cu 35 de milioane de vizitatori pe an. In mare, imi propun sa fac acelasi lucru in Romania. Impreuna cu cativa parteneri, cum ar fi Ambasada Frantei, a Belgiei, Casa Regala sau ANTREC, vreau sa realizez acelasi lucru si pentru noi. Sa avem un circuit turistic al celor mai frumoase sate.

– Cum vei alege satele astea? Exista niste criterii, o metoda de selectie?

– Trebuie adaptat modelul european la Romania. Exista o federatie internationala a celor mai frumoase sate din lume. In Valonia sunt 24, in Italia 200, in Canada sunt 36. In Franta s-a pus accent pe specificul local si astazi fiecare sat selectionat traieste turistic, din “gloria” locala: din vin, dansuri sau artizanat. Modelul s-a raspandit cu succes, in mai multe zone. Am solicitat si eu acordul francezilor. Nu va fi un concurs de frumusete. E vorba de pastrarea si de respectarea pe termen lung a unor criterii si asta presupune aderarea la niste valori.
Nicolae Marghiol In primul rand, vorbim de sat, nu de comuna. Ca reguli generale, un sat eligibil trebuie sa aiba, in primul rand, o arhitectura omogena, pe care sa o respecte, pornind de la modelul caselor, la materialele de constructie. (Nu intra in discutie satele in care se construieste haotic, cu case tip vila, din sticla si beton.) Apoi, ar trebui sa existe un obiectiv de importanta istorica, arheologica, eventual un sit de tip “Natura 2000” sau o rezervatie naturala. Daca satul respectiv are o anumita specificitate, un produs local renumit sau o traditie pastrata foarte bine, si asta poate sa fie criteriu pentru eligibilitate. E important de stiut ca primarii sau reprezentantii locali vor semna pe acele criterii de eligibilitate, in sensul ca se angajeaza sa le respecte si sa le sustina. Sub garantia semnaturii, casele si satele respective vor fi inventariate si evaluate, si orice schimbare ulterioara, ce contravine traditiei sau specificitatii locului, le va descalifica si li se va retrage tutela, vor iesi din circuitul turistic. In urmatorii doi ani, am vrea sa alegem aproximativ 80 de sate. Scopul final este de a avea o medie de maximum 5 sate pe judet, deci undeva in jur de 200.

Integral in Formula AS

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "NICOLAE MARGHIOL - "Sa salvam ce-a mai ramas din miracolul satelor romanesti!""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/nicolae-marghiol-sa-salvam-ce-a-mai-ramas-din-miracolul-satelor-romanesti-2/