Opinii personale cu privire la participantii la lansarea "cartii" veterinarului Dan Manolachescu…

July 25, 2009 •Antal Arpad, antiromanism, Covasnamedia, Dan Manolachescu, iredentism, Madalin Guruianu, PCM, semidoct, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism, Tinutul Secuiesc, UDMR •Views: 1346

Cei care ar trebui sa stie cine este veterinarul Dan Manolachescu stiu ca acesta este unul din apropiatii primarului Antal Arpad, de care il leaga mentalitatea si aspiratiile comune, dar si posesorul unui premiu Julinus, primit in urma cu doi ani de zile. Printre posesorii premiului Julianus, alaturi de Dan Manolachescu, sa afla numerosi lideri extremisti maghiari care si-au manifestat in repetate randuri si in mod public convingerile iredentist-sovine si antiromanesti, printre acestia numarandu-se si Eva Maria Barki, persoana non grata pe teritoriul Romaniei pentru o perioada indelungata de timp, invitata permanenta a taberei EMI de la Gheorgheni. Ceea ce ii leaga atat de strans pe Dan Manolachescu, Antal Arpad, Tamas Sandor si Eva Maria Barki este, fara indoiala, idealul realizarii autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarimii in Covasna si Harghita.
Acest ideal, pe care Manolachescu il neaga chipurile, dar care este atat de evident in faptele si declaratiile sale, a fost si motivul pentru care a redactat maculatura cu insemnari personale purtand titlul “Mituri ale tinutului secuiesc”. Despre aceasta carte a lui Manolachescu nu vreau sa spun nimic. Nu poti sa spui ceva despre un nimic. Nu am citit-o si nici nu intentionez sa o citesc…as puncta doar faptul ca din start Manolachascu este in eroare. Dansul vorbeste despre mituri in tinutul secuiesc cand problema centrala este chiar mitul “tinutului secuiesc”. Un tinut secuiesc fara secui dar cu castre romane pe teritoriul sau.
Despre lansarea acestei “carti” insa as vrea doar sa imi prezint opinia pur personala. Dupa cum chiar el recunoaste, cartea nu este o lucrare stiintifica. Acesta este poate si motivul pentru care lansarea cartii a avut loc la o terasa in parcul din centrul orasului. La lansare au fost prezenti insa, printre altii, domnul primar Antal Arpad, care s-a aratat multumit, cum altfel, de faptul ca se lanseaza o carte care are in titlul ei termenul de tinut secuiesc. Si uite asa Manolachescu, desi neaga, face jocurile iredentistilor maghiari pe principiul “nu conteaza cum se vorbeste de tinutul secuiesc, important este sa se vorbeasca”. Daca nu se vorbeste despre ceva acel ceva nu exista. Si uite asa, iredentismul maghiar are, in Covasna cel putin, si goarne in limba romana care se promoveze, intr-o forma sau alta, tinutul secuiesc.
Surprinzator este insa faptul ca la lansarea acestei promovari in limba romana a tinutului secuiesc au fost prezenti si doi doctori in stiinte. Ii nominalizez aici pe doctorul in istorie Valerii Kavruk, directorul Muzeului Carpatilor Rasariteni si domnul doctor in sociologie Ioan Lacatusu, directorul Directiei Judetene Covasna a Arhivelor Nationale. De prezenta primului am aflat din cotidianul condus de Manolachescu. Kavruk declara aici ca este in principiu de acord cam cu tot ce scrie in carte. Cel de-al doilea si-a clamat prezenta la lansare in mod public, in fata mai multor persoane printre care ma aflam si eu. Stau si ma intreb, asadar, ce anume i-a motivat pe cei doi sa dea curs invitatiei de a participa la lansarea “cartii” posesorului premiului Julianus? De numele lui Lacatusu se leaga multe realizari ale comunitatii romanesti din judetele Covasna si Harghita, realizari pe care Manolachescu direct, sau prin vocea altor amici, le-a improscat cu noroi ori de cate ori a avut ocazia. Domnul Valerii Kavruk conduce singurul muzeu romanesc din zona, impotriva constituirii acestuia fiind puse de-a lungul timpului numeroase piedici tocmai de cei care promoveaza tinutul secuiesc, fie ei membri ai UDMR, PCM sau romani aserviti intereselor acestor doua formatiuni. Aici il nominalizez pe Dan Manolachescu si chiar si pe Madalin Guruianu.
Asadar, de ce ai legitima promovarea tintului secuiesc prin prezenta ta acolo? Sa fie oare atat de plictisitoare viata mondena din Sfantu Gheorghe inca cei doi nu au reusit sa reziste tentatiei de a fi vazuti la un astfel de eveniment? Nu era un eveniment stiintific intr-un cadru adecvat. Mai mult, “cartea” cu pricina nu este rodul unor cercetari stiintifice in domeniul relatiilor inter-etnice, istoriei sau sociologiei. Daca as fi fost in locul celor doi nu as fi participat la lansare din principiu, asa cum au facut-o si alte persoane invitate dar care au refuzat sa dea curs invitatiei. Este cel putin jenant sa afirmi public credinta in valorile nationale romanesti si mai apoi sa fii vazut la lansarea “cartii” unui individ premiat pentru promovarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor. Bineinteles ca fiecare om este liber sa faca ce vrea si unde vrea. Acesta este unul din castigurile evenimentelor din decembrie 1989. Dar cei doi nu sunt simpli membri ai comunitatii romanesti din oras sau din judet. Minime cunostinte de comunicare publica i-ar fi ajutat pe cei doi distinsi doctori sa inteleaga faptul ca prezenta la aceasta lansare nu era imperativa si ca s-ar putea ca un astfel de gest sa fie “ca nuca-n perete”, cum ar zice romanul, cu faptele si declaratiile domniilor lor de pana atunci.

PS: l-am intrebat personal pe domnul Kavruk ce anume a castigat prin prezenta domniei sale acolo, la aceasta lansare. Dansul mi-a raspuns sincer: NIMIC! Asa ma gandeam si eu domnule Kavruk…

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Opinii personale cu privire la participantii la lansarea "cartii" veterinarului Dan Manolachescu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Opinii personale cu privire la participantii la lansarea "cartii" veterinarului Dan Manolachescu..."! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/opinii-personale-cu-privire-la-participantii-la-lansarea-cartii-veterinarului-dan-manolachescu/