PD-L + UDMR = LOVE. Romanii din Covasna si Harghita ii bat obrazul ministrului Vasile Blaga, sustinatorul iredentismului maghiar!

September 16, 2009 • Covasna, discriminarea romanilor, Harghita, iredentism, PD-L, Sfantu Gheorghe, Tinutul Secuiesc, UDMR • Views: 991

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR
DIN HARGHITA SI COVASNA
str. Miko Imre, nr. 2, tel/fax. 0267/313534
520003 SF. GHEORGHE, jud. COVASNA

SCRISOARE DESCHISĂ

Domniei Sale

Domnului Vasile Blaga,

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

– BUCUREŞTI –
Stimate Domnule Ministru,

Apreciem faptul că în ultima perioadă sunteţi tot mai des prezent în judeţul Covasna şi că v-aţi declarat sprijinul pentru realizarea unor obiective de larg interes pentru zona noastră.

De aceea, vă supunem atenţiei situaţia incalificabilă în care se găseşte Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Sf. Gheorghe, spaţiu public reprezentativ pentru aşezarea de reşedinţă a judeţului Covasna, în care se află amplasat grupul statuar Mihai Viteazul.

Realitatea a demonstrat că, din păcate, partenerii Domniei Voastre “loiali si extrem de corecţi”, aflaţi perpetuu la guvernarea locală în ultimii 20 de ani, şi în cea mai mare parte a acestei perioade la guvernarea României, au fost “eficienţi în utilizarea fondurilor” doar atunci când a fost vorba de instituţiile, obiectivele şi monumentele care simbolizează istoria şi cultura maghiară. Astfel a fost posibil, ca fondurile destinate modernizării Pieţei Mihai Viteazul, alocate în decursul anilor, să ia altă destinaţie, iar acest segment important al domeniului public local, să ajungă o ruină, o ruşine pentru un oraş din Uniunea Europeană.
Acţiunea care a “umplut paharul” acestei atitudini lipsite de respect faţă de o personalitate – simbol a istoriei României, dar şi faţă de cetăţenii municipiului şi de vizitatorii urbei noastre, a fost hotărârea Primăriei Sf. Gheorghe de a schimba – deşi erau în stare bună – bordurile şi carosabilul din toată zona centrului municipiului în schimbul abandonării lucrărilor la Piaţa Mihai Viteazul despre care s-a pretextat că nu mai pot fi continuate pentru că primăria nu ar mai avea bani.
Vă adresăm întrebarea: Dacă şi fără instituţionalizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, monumentele reprezentative pentru istoria şi cultura naţională se bucură de acest tratament, care va fi soarta lor şi a noastră în viitoarea enclavă etnică, botezată „Ţinutul Secuiesc”, din legiferarea căreia aceşti parteneri “loiali si extrem de corecţi” şi-au făcut principalul ţel?
În fond, modul în care se raportează administraţia locală condusă de UDMR, faţă de Piaţa Mihai Viteazul – locul în care noi ne adunăm de fiecare dată la marile sărbători naţionale – reprezintă în plan simbolic, poziţia liderilor acestei organizaţii faţă de comunitatea românească din municipiul Sf. Gheorghe, din judeţul Covasna şi faţă de istoria şi cultura română, în general.
Cât de “loial şi extrem de corect” vi se pare, Domnule Ministru, demersul colegului dvs. din Parlamentul României, deputatul UDMR Edler Andras, care a solicitat schimbarea denumirii Pieţei Mihai Viteazul în “Piaţa Vaszi Janos”, pe motiv că „cel care dă în prezent numele Pieţei nu ar avea prea multe tangenţe cu istoria maghiarilor din zonă” ? Sau atitudinea exprimată de un alt partener “loial şi extrem de corect”, Antal Arpad, primarul municipiului Sf.Gheorghe, fost deputat şi el în Parlamentul României : “Am speranţa că preşedintelui Băsescu nu-i va plăcea dacă românii din secuime vor ajunge să împărtăşească soarta sârbilor din Kosovo”!!!
Vă aşteptăm, stimate domnule ministru, şi noi, comunitatea românească, la o întâlnire în Piaţa Mihai Viteazul, ca să aflăm cu toţii, dacă, şi în ce secol, are de gând Primăria din Sf. Gheorghe să finalizeze lucrările de amenajare a acestei pieţe, aşa cum a procedat, spre exemplu, cu parcul central Erzsebet, în care se află amplasate unele monumente deosebit de importante pentru comunitatea maghiară, sau se doreşte ca acest ansamblu statuar Mihai Viteazul să se dărâme cumva, de la sine ?

Sfântu Gheorghe,
15 septembrie 2009

PREŞEDINTE,

Ioan Solomon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend