PDL sluga revizionismului maghiar. Acuzat ca a dat foc drapelului Romaniei, Demeter Andras Istvan uns presedinte al SRR

June 30, 2010 • Demeter Andras Istvan, pdl, UDMR • Views: 1615

Aflam de pe blogul lui Victor Roncea: Reporter Virtual ne da un sir de vesti proaste despre noul sef al Radioului “national” (foto): Actor de profesie, Demeter Andras Istvan este un personaj controversat. Reprezentantul UDMR a fost secretar de stat in Ministerul Culturii in mandatul lui Adrian Iorgulescu si a avut numeroase conflicte cu conducerile unor institutii subordonate ministerului. Senatorul PSD Olguta Vasilescu a spus despre Demeter Andras ca a fost retinut de politie, pentru ca a dat foc steagului romanesc. Pe blogul sau, noul sef de la Radio a negat toate aceste acuzatii, pe 25 iunie, publicand o declaratie de presa pe care a facut-o cand a fost eliberat din functia de secretar de stat de la Cultura.

In timp ce reactiile oficiale nu sunt tocmai placute pentru noul presedinte director general de la SRR, cele de culise prevad apocalipsa odata cu venirea lui Demeter Andras la radio.

Site-ul Mafia din Timisoara face dezvaluiri despre Andras, cel despre care se spune ca este tatal unuia dintre copiii actritei Maia Morgenstern. “Demeter a primit cadou postul de director general din Ministerul Culturii, moment in care a rupt logodna cu fosta lui colega de scena timisoreana in speranta ca ar putea reinnoda firul povestii de iubire cu Maia Morgenstern, mama fiicei sale Eva-Lea-Cabiria. A carat cu el insa purtatoarea de cuvant, fata ce il cam iubea sincer”, mai scrie Reporter Virtual.

Despre cealalta institutie “nationala”, Razvan Boanchis ne socheaza cu parerea sa sincera:

Obscuri înfigăreţi propuşi pentru şefia TVR

În ultimele zile, s-a vorbit despre Andi Lăzescu şi Ada Meseşan ca posibili preşedinţi ai TVR. Vă spun ceva numele astea? Nici mie. Iar eu nu scriu cu proptea goagăl, ca să mă prefac că le ştiu fişele unor înfigăreţi obscuri. Ziarişti nu sînt, manageri de succes nici atît. Atunci ce reprezintă ăştia? Bănuiesc că ar trebui încadraţi în zona cîrtiţe sereiste, rude de meserie, şobolănime de partid, oengişti cu mîini lipicioase după nenumărate plonjoane în borcanul cu miere al statului. M-am săturat, chiar nu mai ţine! Ţara chiţăie de foame, iar pentru funcţii publice de importanţă vitală intră în discuţie celebri anonimi care s-au remarcat la fundaţii ca „Salvaţi dihorii!” sau „Chiloţii lu’ mamaie”. Ce are de transmis Ada Meseşan? Exact acelaşi mesaj cu care ne poate plictisi Andi Lăzescu. Din două maşinuţe cu baterii nu va ieşi niciodată o telecomandă. Sînt finuţ şi îi respect, totuşi, pe cei doi candidaţi, că altfel aş fi scris că din două perechi de muci nu poţi face o batistă. Chiar aşa, la Mucifer, grăsanul ăla amuzant care a luat-o în custodie pe Daniela Crudu, nu se gîndeşte nimeni să-l ungă bossulică la TVR? Ce, el n-are spate?

Ziarul National

Vezi si http://www.mediafax.ro/cultura-media/demeter-andras-istvan-a-fost-validat-de-plenul-parlamentului-pentru-sefia-srr-6461650/

http://www.reportervirtual.ro/2010/06/cine-este-noul-sef-de-la-radio.html


http://roncea.ro/2010/06/29/cand-statul-roman-nu-mai-este-al-lui-un-clovn-udmr-seful-radio-romania-national-un-traseist-gds-presedintele-televiziunii-romane-adio-romania/

Vezi si Academia Catavencu

Povestea consilierului personal Demeter András István pe probleme de teatru, fost director general şi secretar de stat în MCPN, conţine ingrediente, să le zic, xenofobe. În 1990, Demeter ar fi fost arestat la Tîrgu Mureş, pentru profanarea însemnelor de stat, cînd a smuls de pe statuia lui Avram Iancu steagul României, pe care l-a călcat în picioare, după care i-a dat foc. A avut cîştig de cauză în instanţă, deoarece dosarul său a fost judecat de magistratul Inczi István. Cînd a fost director general în MCPN, a deturnat suma de trei miliarde de lei vechi alocaţi restaurării Cimitirului Vesel din Săpînţa, în scopul reabilitării unor obiective culturale maghiare. Consilierul Demeter a respins toate acuzaţiile care i se aduc. „Nu m-am ocupat niciodată de problemele patrimoniului, ci doar de moştenirea vie. Dacă vă referiţi la steag şi la Săpînţa, o să vă spun că sursa ambelor calomnii este regizorul Ioan Ieremie, directorul Teatrului din Timişoara“, a declarat Demeter pentru Academia Caţavencu.

http://www.catavencu.ro/dare_de_seama_despre_maghiarizarea_culturii_romane-14034.html

http://www.rgnpress.ro/content/view/44075/1/

SECRETARUL DE STAT DIN MINISTERUL CULTURII, ANDRAS DEMETER, ARESTAT IN 1990 PENTRU PROFANAREA INSEMNELOR NATIONALE

Noul secretar de stat al Ministerului Culturii si Cultelor, András István Demeter, a fost arestat in 1990, la Targu Mures, pentru “profanarea insemnelor de stat”. Un astfel de om tine astazi fraiele culturii romanesti. El se ocupa, printre altele, de restaurarea monumentelor istorice sau de Patrimoniul Cultelor de Stat. Adica, de la monumente la poezie, totul sta la mana unui individ, remarcat de autoritati, in anii de dupa revolutie prin acte de sovinism si huliganism

La inceputul anilor “90, András Demeter, proaspatul director al Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara, organiza fel de fel de spectacole artistice in secuime. Directorul general al Teatrului din Timisoara, regizorul Ioan Ieremie, ne-a declarat ca, dupa organizarea unui astfel de spectacol, Demeter, care se afla impreuna cu cativa actorasi, a smuls de pe statuia lui Avram Iancu steagul Romaniei, pe care l-a calcat in picioare. Dupa aceea i-a dat foc. Atunci, Demeter si amicii sai au fost luati pe sus de Politie

Regizorul ne-a relatat o alta “patanie” a lui Demeter. Tot in anii “90, András István Demeter a adus la Timisoara “Festivalul Saltimbancilor”. Afisul care promova spectacolul era in culorile rosu, galben si albastru, iar personajul principal de pe afis era un saltimbanc deasupra caruia scria “Csepu Rago”, in traducere “Mancator de calti”. Expersia apartine scriitorului Ducso Andras, care in cartea “Nu exista indurare” calomniaza in dese randuri poporul roman

Noul secretar de stat al Ministerului Culturii si Cultelor, András István Demeter, a fost arestat in 1990, la Targu Mures, pentru “profanarea insemnelor de stat”. Un astfel de om tine astazi fraiele culturii romanesti. El se ocupa, printre altele, de restaurarea monumentelor istorice sau de Patrimoniul Cultelor de Stat. Adica, de la monumente la poezie, totul sta la mana unui individ xenofob, remarcat in anii de dupa revolutie prin acte de sovinism si huliganism. Pana a ocupa aceasta functie, Andras István Demeter a avut functia de director al Directiei Creatie Contemporana, Diversitate Culturala din cadrul MCC si a fost numit in functia de secretar de stat din partea UDMR, la propunerea ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu. Anterior, Demeter a fost director al Teatrului Maghiar de Stat Timisoara “Csiky Gergely”.

Dar iata cum s-a ajuns la arestarea lui András István Demeter. La inceputul anilor “90, proaspatul director al Teatrului Maghiar de Stat Timisoara “Csiky Gergely”, András Demeter, organiza fel de fel de spectacole artistice in secuime. Directorul general al Teatrului din Timisoara, regizorul Ioan Ieremie, ne-a povestit ca, dupa organizarea unui astfel de spectacol, Demeter, care se afla impreuna cu cativa actorasi, a smuls de pe statuia lui Avram Iancu steagul Romaniei, pe care l-au calcat in picioare. Dupa aceea i-au dat foc. Atunci, Demeter si amicii sai au fost luati pe sus de Politie. Regizorul ne-a relatat o alta “patanie” a lui Demeter. “Tot in anii “90, András István Demeter a adus la Timisoara “Festivalul Saltimbancilor”. Afisul care promova spectacolul era in culorile rosu, galben si albastru, iar personajul principal de pe afis era un saltimbanc deasupra caruia scria “Csepu Rago”, in traducere “Mancator de calti”. Expersia apartine scriitorului Ducso Andras, care in cartea “Nu exista indurare” calomniaza in dese randuri poporul roman. Demeter a avut in toti anii probleme, pentru ca procuratura din Timisoara l-a anchetat pentru matrapazlacurile cu bani facute in cadrul festivalului. Pana la urma primaria nu i-a mai dat dreptul de a organiza”. Ioan Ieremie l-a dat in judecata pe András Demeter pentru profanarea drapelului Romaniei, insa fara succes. Procesul a tinut doi ani. Chiar daca nu s-a prezentat la nici un termen, Demeter a castigat. Dosarul a fost repartizat singurului judecator maghiar din tribunal, Inczi Istvan.

Demeter a ingropat cimitirul Sapanta
La MCC, Demeter s-a “remarcat”, printre altele prin “redirectionarea” a trei miliarde de lei alocati de Guvern pentru restaurarea Cimitirului Vesel din Sapanta. Banii urmau sa fie folositi pentru conservarea unui obiectiv inestimabil, creat in urma cu 75 de ani: Cimitirul Vesel de la Sapanta. In loc sa ajunga in Maramures, banii au poposit in ograda Comisiei Monumentelor Istorice, care a inceput sa-i programeze pentru cu totul alte domenii. Totul cu voia udemeristului Andras Istvan Demeter, pe atunci director general in Ministerul Culturii si Cultelor.

Comportament “dictatorial si neprofesionist”
Anul trecut ziarul nostru a publicat un amplu articol referitor la activitatea profesionala a lui Demeter. Atunci, un grup de artisti, fosti colegi ai lui Demeter Andras, fost director al Directiei Generale de Creatie Contemporana si Diversitate Culturala din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), ii contesta acestuia dreptul “moral” de a ocupa respectiva functie in minister. Doi actori, un scenograf si un compozitor erau de parere ca Demeter nu putea sa raspunda de soarta teatrului romanesc in conditiile in care, cat timp a administrat Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timisoara, ar fi avut un comportament “dictatorial si neprofesionist”.

Secretarul de stat se disculpa
Contactat telefonic, András István Demeter a declarat: “Daca faceti o ancheta dupa informatiile din alte ziare, nu are rost sa comentam. Eu fiind nascut la Targu Mures… normal ca eram acolo in anii “90. Eram vicepresedintele UDMR. Infirm categoric faptul ca am fost arestat. Daca as fi avut antecedente, credeti ca as fi putut deveni director de teatru la 24 de ani?
Daca as fi profanat insemne de stat credeti ca nu ar fi avut urmari in cazierul meu?”

Sursa: kappa.ro

One Response to PDL sluga revizionismului maghiar. Acuzat ca a dat foc drapelului Romaniei, Demeter Andras Istvan uns presedinte al SRR

  1. […] Andras Istvan Demeter și de zvonurile care circulau pe culoarele Parlamentului, pe mesajele și linkurile pe care le primeam pe telefon, de la colegii din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend