Petardele și artificiile de Revelion. Varianta germană și spaniolă

January 5, 2016 •Revelion •Views: 7079

În fiecare an în decembrie revine subiectul petardelor, pocnitorilor și artificiilor. Ba că sunt periculoase, ba că se vând la negru, ba că ar trebui interzise.

Anul acesta chiar un individ din presă (anonim altfel chiar și pe scara blocului unde stă) i-a catalogat drept cretini pe cei care își cumpără petarde de Revelion (nu i-am citit articolul, am remarcat doar titlul). Trec peste faptul că această generalizare e stupidă pentru că e identică cu „Toți țiganii fură!” sau „Toți românii sunt țigani!”. De ce să împărtășim simplu opinia cu privire la acest subiect, ceva în genul „Băh, eu nu cumpăr petarde de Revelion pentru că sunt periculoase” când mai bine îi jignim in corpore pe toți cei care se dedau la petarde de Revelion. Înțeleg că în lipsa argumentelor limbajul injurios e pe placul publicului.

Dar hai să vedem cum stă treaba cu petardele de Revelion în altă țări.

În Germania spre exemplu, petardele, pocnitorile și artificiile de Revelion se vând începând cu 29 decembrie la supermarket, lângă pâine, carne și ouă. Le găsești la Penny, Aldi, Rewe, Real sau Lidl. Simplu. Civilizat. Nu contrabandă, nu piața negră, ci cu taxe. Din câte am văzut sunt fabricate local, în Germania, nu importate din China. Pot fi achiziționate doar de adulți. I-am văzut pe părinți cum veneau cu copii lor, minori, și achiziționau recuzita. La fel am procedat și eu într-un magazin Penny. Am luat pâine, fructe și niște petarde. De ce? Pentru că-mi place. După care i-am văzut pe păriți cu copii minori în noaptea de Revelion cu recuzita achizionată. Iar în Germania în noaptea de Revelion e nebunie.

În urmă cu câțiva ani am făcut un Revelion la Castellon, în Spania. Acolo sunt magazine specializate care vând petarde tot timpul anului. M-am dus pe 31 decembrie la magazin, am cumpărat, iar seara am ieșit în fața blocului și le-am ars. La fel cum au făcut alte sute de spanioli în jurul meu sau la balcoane. În zona Castellon-Valencia petardele, pocnitorile și artificiile sunt un lucru nu doar obișnuit, ci chiar un bun cultural. Da, ați citit bine: un bun cultural. Spre exemplu, Festivalul Fallas din Valencia (are loc de obicei în martie), unde în fiecare an se ard tone de petarde și artificii, este pe lista Patrimoniului UNESCO. Tot la fel, în Castellon în luna martie sunt zilele orașului, prilej cu care se ard tone de petarde și artificii. În urmă cu câțiva ani am participat la aceste festivități și am văzut copii minori care aruncau petarde. Știau ce fac, știau că sunt periculoase dar știu cum să le folosească. Pentru că au fost învățați de părinți nu să fugă de ele ci cum să le folosească în siguranță.

Sunt accidente în Germania sau Spania provocate de petarde? Probabil că da. Însă nimeni, dar absolut nimeni, nu și-ar putea imagina un Revelion în Germania fără petarde și artificii. Evident, sunt și foarte mulți nemți care nu le folosesc. Însă la la ora 24:00 în noaptea de Revelion în Germania se bubuie tare de tot. La fel stau lucrurile și în Spania (în anumite zone).

La noi, din cauza unor cretini care nu știu să le folosească sau le utilizează doar pentru a-i speria pe alții, petardele de Revelion au ajuns un subiect tabu. Ți-ai luat patarde de Revelion? Vai! Așa ceva?! Dar ești cretin! Ai ieșit cu copilul minor în fața blocului de Revelion să arunci petarde și artificii?! Vai dar ești un părinte cretin și ar trebui sesizată Protecția Copilului!

Ca de obicei, românii sunt mai originali. Nu m-ar mira ca în câțiva ani petardele și artificiile să fie interzise complet în România.

petarde revelion 2015 germania 1

petarde revelion 2015 germania 2

FOTO: recuzita mea pentru Revelionul care tocmai a trecut.

P.S.: Chinezii sunt „cretini”. Vedeți în video de ce zic asta.

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Petardele și artificiile de Revelion. Varianta germană și spaniolă

  1. Gheorghe says:

    Lasa-ne. Vrem ca de Revelion sa spunem o rugaciune si sa ciocnim un pahar in cadrul familiei in liniste, nu in infern de bombardament. Tu cand te rogi, cum te rogi? Daca te rogi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Petardele și artificiile de Revelion. Varianta germană și spaniolă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/petardele-si-artificiile-de-revelion-varianta-germana-si-spaniola/