Primăria Sfântu Gheorghe, în atenţia MIRA şi CNCD, din cauza unei plăcuţe comemorative

November 27, 2008 • Antal Arpad, Covasna, Harghita, iredentism, separatism etnic, sovinism, UDMR • Views: 1658

Ştire: Primăria Sfântu Gheorghe, în atenţia MIRA şi CNCD, din cauza unei plăcuţe comemorative
Trimite acest articol unui prieten Tipărire
Local Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au fost sesizate de un cetăţean din Sfântu Gheorghe de faptul că, pe un monument istoric din municipiu, a fost amplasată o plăcuţă comemorativă ce conţine un înscris exclusiv în limba maghiară, transmite corespondentul AMOS News (Informaţia.ro).

Dan Tănasă a sesizat miercuri MIRA şi CNCD că pe Casa cu Arcade din municipiul Sfântu Gheorghe se află amplasată o plăcuţă comemorativă ce încalcă articolul 13 al Constituţiei României, articol ce atară că limba oficială a Statului roman este limba română.

Dan Tănasă arată în sesizările sale transmise către cele două instituţii mai sus menţionate că plăcuţa comemorativă a fost amplasată, cu autorizaţie din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, pe o clădire aparţinând domeniului public al municipiului.

Potrivit lui Tănasă, faptul că plăcuţa este inscripţionată numai în limba maghiară “discriminează cetăţenii de orice etnie necunoscători ai limbii maghiare”. Astfel, cetăţeanul solicită luarea măsurilor legale ce se impun în acest caz şi sancţionarea administraţiei locale din Sfântu Gheorghe, care se face vinovată de situaţia creată.

Construită în secolul XVIII, pe vremea Reginei Maria Tereza, Casa cu Arcade a găzduit iniţial Comandamentul regimentului de grăniceri secui, fiind apoi transformată în închisoare, aici funcţionând în anii recenţi Arhivele Naţionale ale Statului.

Monumentul istoric a intrat în reparaţii capitale în urmă cu patru ani, din cauza unei avansate stări de degradare; pentru reabilitarea sa, au fost folosite fonduri de la Guvern şi de la Ministerul Culturii, reparaţiile fiind finalizate în primăvara anului 2008. În prezent, Casa cu Arcade găzduieşte mai multe ONG- uri.

Autor : Monica RIZEA
Miercuri, 26 Noiembrie 2008 – 05:39 PM


Catre,

MINISTERULUI INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE

In atentia

Domnului Ministru Cristian David

Sediul: Piaţa Revolutiei, nr. 1 A, sector 1, Bucuresti


Obiect: sesizare privind continutul unui inscris de pe o placa comemorativa montata pe o cladire aflata in proprietatea domeniului public al Municipiului Sfantu Gheorghe, judetul Covasna

Stimate domnule Ministru,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

In cursul acestui an pe cladirea Casei cu Arcade, imobil situat in Municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, str. Libertatii nr. 7, a fost reamplasata o placa comemorativa care contine un inscris exclusiv in limba maghiara (vezi anexa). Mentionez faptul ca, conform notei interne nr. 42877/2008 a Biroului Buget Contabilitate din cadrul Primariei Municipiului Sfantu Gheorghe cladirea Casei cu Arcade se afla in proprietatea domeniului public al Municipiului Sfantu Gheorghe, avand fisa de inventar nr. 575 cu o valoare de inventar de 178,110.00 lei. Conform notei interne nr. 44653/24.11.2008 aceasta placa comemorativa a fost reamplasata pe cladire conform proiectului nr. 1401/2004, aprobat cu autorizatia de constructie nr. 23/2005.

Avand in vedere cele semnalate mai sus prin prezenta petitie va solicit luarea toate masurile legale pentru indepartarea acestei placi comemorative care contine un inscris redactat exclusiv in limba maghiara, placa comemorativa montata pe o cladire a statului roman intr-o alta limba decat limba oficiala a statului, prin incalcarea articolului 13 din Constitutia Romaniei care stipuleaza faptul ca limba oficiala a statului este limba romana.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

26 noiembrie 2008


4 Responses to Primăria Sfântu Gheorghe, în atenţia MIRA şi CNCD, din cauza unei plăcuţe comemorative

  1. omu cu sobolani says:
  2. omu cu sobolani says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend