Primarul UDMR din Mădăraș amendat cu 9.000 de lei de prefect pentru că a rearborat drapelul Ungariei pe primărie

November 13, 2013 •UDMR •Views: 2158

Biro Laszlo, primarul UDMR din Mădăraș

Biro Laszlo, primarul UDMR din Mădăraș

Amendă de 9.000 lei pentru primarul din Mădăraş şi o nouă acţiune în instanţă pentru arborarea drapelului roşu-alb-verde

Prefectul spune că este un răspuns la sfidarea legilor României

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, l-a amendat din nou, ieri, cu suma de 9.000 lei pe primarul din Mădăraş, Biro Laszlo şi l-a acţionat în judecată pentru că a refuzat să îndepărteze de pe faţada primăriei drapelul Ungariei, chiar dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens.

Prefectul Harghitei a declarat că sancţiunea a fost aplicată având în vedere faptul că edilul refuză să înlăture drapelul în culorile alb-roşu şi verde, în ciuda faptului că arborarea acestuia a fost considerată ilegală atât de Judecătoria Miercurea-Ciuc, cât şi de Tribunalul Harghita. Conform legii, primarul trebuie să achite sancţiunea contravenţională din buzunarul propriu. Prefectul a subliniat că a depus, concomitent, la secţia de contencios-administrativ a Tribunalului Harghita, ,,o acţiune având ca obiect obligaţia de a face, împotriva primarului din Mădăraş, prin care va fi obligat, conform legii, la îndepărtarea drapelului în cauză”.
Adrian Jean Andrei a punctat faptul că după emiterea hotărârii judecătoreşti, primarul l-a informat în scris că a îndepărtat drapelul, pentru ca după trei zile să-l arboreze din nou. Prefectul consideră că este vorba de sfidarea legilor României.

,,Menţionez faptul că această măsură nu este altceva decât răspunsul meu la sfidarea legilor României şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, care are putere de lege. Mai mult ca sigur că şi acest proces verbal va fi atacat în instanţă, însă acest lucru nu îl absolvă pe primar de neaplicarea legilor în România în care el a fost ales primar. (…) Anterior demersului meu, edilul m-a informat în scris şi cu foto ataşat că a înlăturat drapelul de pe faţada primăriei, urmând ca peste trei zile acesta să fie re-arborat, afirmând foarte clar, în presa maghiară, că a fost dat jos doar pentru a fi spălat şi călcat”, a afirmat Adrian Jean Andrei, care a adăugat că a dus personal procesul verbal la sediul Primăriei din Mădăraş, documentul fiind înmânat secretarului instituţiei, întrucât primarul nu era prezent.
În replică, primarul din Mădăraş, Biro Laszlo, a declarat că prefectul ,,nu prea are altă treabă serioasă” şi susţine că drapelul în cauză nu este cel al Ungariei, ci este al maghiarimii de pretutindeni.

,,Până la ora actuală s-a clarificat că nu este drapelul nici unui alt stat, este drapelul maghiarimii de pretutindeni, nu ştiu de ce se leagă de simbolurile maghiarimii, habar n-am. Mă gândesc şi eu. Ori eu sunt prost, ori ceva nu e în regulă în această ţară. Ştiţi, când am primit un mandat şi sprijin din partea locuitorilor din comuna noastră au fost arborate simbolurile noastre şi asta înseamnă că dacă trebuie să dau jos drapelul, să retrag drapelul nostru, atunci asta înseamnă că trebuie să depun şi demisia. Nu prea am altceva de făcut, nu se poate”, a declarat Biro Laszlo. Acesta susţine că nu a vrut să facă nimănui rău, să provoace ,,duşmănie” şi că se dă importanţă unor probleme nesemnificative, în loc să se vorbească de dezvoltare locală, regională sau naţională.
Întrebat de ce a îndepărtat drapelul şi apoi l-a repus pe frontispiciul primăriei, Biro Laszlo a spus că ,,sunt o grămadă de sărbători în localitate” şi nu poate să îl tot arboreze şi să-l îndepărteze.
Referitor la acest subiect, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, declara recent că ,,în privinţa primarului din Mădăraş, trebuie să am o discuţie, pentru că eu cred că trebuie respectată o decizie a instanţei, indiferent dacă este favorabilă sau nefavorabilă”.

Primarul comunei Mădăraş a fost amendat de prefect, la începutul lunii februarie, cu suma de 4.000 lei, întrucât a arborat steagul Ungariei pe clădirea Primăriei şi a încălcat prevederile HG 1157 din 2001, privind arborarea drapelului naţional.
Sancţiunea prefectului a fost contestată la Judecătoria Miercurea-Ciuc de către Biro Laszlo, care a a invocat mai multe motive, inclusiv acela că drapelul arborat pe primărie este cel al naţiunii maghiare şi nu al statului ungar.

În sentinţa Judecătoriei Miercurea-Ciuc se arată că instanţa ,,nu a reţinut această apărare, întrucât pe de o parte nu s-a dovedit acest aspect, nefiind arătată diferenţa între drapelul statului ungar, conform legislaţiei maghiare şi drapelul arborat de petent, iar pe de altă parte răspunderea contravenţională ar putea fi evitată foarte uşor prin modificarea unui element nesemnificativ al particularităţilor unui drapel al unui alt stat”.
Magistraţii Judecătoriei Miercurea-Ciuc au considerat că fapta are un grad de pericol social suficient pentru aplicarea sancţiunii amenzii, ,,dat fiind că petentul reprezintă o autoritatea publică”, dar au decis să reducă cuantumul acesteia la 2.500 lei, ,,luând în considerare şi faptul că este vorba despre primăria unei comune, cu un buget mai redus decât al oraşelor”.

Sentinţa aplicată de Judecătoria Miercurea-Ciuc a fost atacată cu apel la Tribunalul Harghita, dar magistraţii acestei instanţe au decis că apelul este neîntemeiat.

LIA MATEI

Sursa: Informația Harghitei

Vezi și SFIDARE TOTALĂ. Primarul UDMR din Mădăraș a arborat din nou drapelul UNGARIEI pe primărie, deși a fost amendat odată VIDEO

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to Primarul UDMR din Mădăraș amendat cu 9.000 de lei de prefect pentru că a rearborat drapelul Ungariei pe primărie

 1. […] publice din România, cu referire concretă la cazul primarului UDMR din comuna Mădăraș care a fost amendat în luna noiembrie 2013 cu suma de 9.000 de lei după ce rearborase drapelul Ungariei pe sediul […]

 2. allenatore says:

  ce amenda frate. la parnaie

 3. mari says:

  Domnule Primar!!!! ,daca vrei steaguri ,punele acasa la dumneata ,pe toate cate le vrei ,ca esti liber ,sa le arborezi ,DAR NU PE INSTITUTIILE STATULUI ROMAN !PT. CA PRIMARIA ,POATE AI UITAT DAR NUI BUNUL DUMITALE PERSONAL !ESTE AL NOSTRU AL POPORULUI ROMAN ,DE ORI CE ETNIE AR FI EL.sI NU AI DREPTUL SA FACI DUMNEATA LEGILE ,CHIAR DACA ACEST STAT ROMAN E ASA CUM E ,NU INSEAMNA CA NE PUTEM FACE DE CAP CUM VREM..asa ca pe primariile di toate judetele tari trebuie sa ARBOREZE STEAGUL TRICOLORUL ROMANESC!!! SI A UE. ertem.

 4. Renumeratie dupa buget, mica says:

  «Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, l-a amendat din nou, ieri, cu suma de 9.000 lei pe primarul din Mădăraş, Biro Laszlo… Conform legii, primarul trebuie să achite sancţiunea contravenţională din buzunarul propriu.»
  «Magistraţii Judecătoriei Miercurea-Ciuc … au decis să reducă cuantumul acesteia la 2.500 lei, ,,luând în considerare şi faptul că este vorba despre primăria unei comune, cu un buget mai redus decât al oraşelor”.»

  Deci, sa inteleg si eu… Primarul trebuie sa plateasca amenda din buzunarul propriu, dar judecatorii i-au redus cuantumul amenzii deoarece e vorba de o comuna, cu un buget mai mic decat al unui oras???
  Ce-are a face coada vacii cu prefectura? Amenda e platita de la bugetul local, ca sa fie valida reducerea amenzii la bugetul unei comune? Sau primarul ala are un salariu mai mic fata de un primar de oras?

  De ce i s-a redus amenda? Ca sa stie data viitoare ca in Romania poate face orice, ca oricum nu va pati nimic?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Primarul UDMR din Mădăraș amendat cu 9.000 de lei de prefect pentru că a rearborat drapelul Ungariei pe primărie"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/primarul-udmr-din-madaras-amendat-cu-9-000-de-lei-de-prefect-pentru-ca-a-rearborat-drapelul-ungariei-pe-primarie/