Prof. Dr. Ioan Lăcătuşu: “Numai nişte minţi bolnave se pot gândi la o enclavizare a zonei Harghita-Covasna!”

September 27, 2012 •antiromanism, discriminarea romanilor, Dr. Ioan Lacatusu, extremism maghiar, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1974

Prof. Dr. Ioan Lăcătuşu

de Marcel Bărbătei

Aţi organizat la Sfântu Gheorghe sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice – ediţia a 18-a – „Românii din sud-estul Transilvaniei”, la care au participat peste 100 de intelectuali români. Care au fost concluziile desprinse la finalul acestei sesiuni?

Există o dimensiune demografică, care este de-a dreptul îngrijorătoare după rezultatele preliminare ale recensământului din 2011. Este pentru prima oară când numărul românilor s-a redus la cote alarmante nu numai în localităţile tradiţional etnic-mixte, ci şi în zonele Topliţa şi Întorsura Buzăului. Cauzele: migraţia în Europa şi îmbătrânirea populaţiei. Practic, asistăm la aceste procese – zicem noi – naturale, care vizează în ansamblu populaţia României, dar mai există şi plecarea tinerilor valoroşi, a elitei intelectuale din Harghita şi Covasna care nu se poate realiza în cele două judeţe. Ocuparea posturilor publice condiţionată de cunoaşterea limbii maghiare şi alte constrângeri pe care le cunoaştem foarte bine face ca tinerii noştri valoroşi să nu se-ntoarcă acasă. În aceste condiţii, asistăm la aceste fenomene prin care atât asociaţiile, cât şi instituţiile culturale identitare se confruntă cu această mare problemă a „schimbului doi”, a celor care vor veni după noi.

Ce influenţă a avut politicul în toată această poveste?

Când partidele politice româneşti sunt în opoziţie, clamează păstrarea identităţii, susţinerea idealurilor româneşti şi dorinţa de a rezista prin cultură în zona aceasta în care ofensiva maghiară pe toate planurilor este bine cunoscută. Cum ajung la putere şi văd că nu pot guverna fără UDMR, cedează şi toate promisiunile făcute în timp ce erau în opoziţie se diluează sau dispar total. Aşa am ajuns ca, pe fond, maghiarii, prin reprezentanţii lor, să obţină an de an tot ce şi-au propus pe plan identitar şi nu numai, dacă luăm în calcul retrocedările „restitutio in integrum” de tot felul, mai mult sau mai puţin legale. Nu s-au limitat doar la situaţia existentă după 1946, din timpul regimului comunist, ci s-a mers înapoi în istorie chiar până înainte de 1918.

Dar s-a dovedit că în urma naţionalizării parţiale a regelui Ferdinand au existat despăgubiri în aur, certificate de documentele de la Paris…

Este foarte corect ce spuneţi, aţi pus degetul pe rană, însă nu s-a ţinut seamă de aceste lucruri, s-a încercat să se întoarcă roata istoriei şi practic se revine la situaţia de dinainte de 1918, când românii erau pe nicăieri pe-aici din punctul de vedere al proprietăţii.

Cum s-a ajuns la acest tip perfid de separare etnică?

Toate aceste lucruri despre care aminteam se realizează fără violenţă, se fac într-un mod foarte subtil pe baza şi prin modificarea legislaţiei româneşti. Noi nu avem practic bază legală să asigurăm întâietatea limbii române în zonă sau să stopăm simbolistica revanşardă, nostalgică… Este rezultatul lipsei unei viziuni şi a unei strategii unitare din partea guvernului şi a clasei politice româneşti, nu împotriva maghiarilor, ci pentru a se asigura o configuraţie multietnică şi pluriconfesională, pentru a se stopa separatismul. Se insistă acum foarte mult pentru repunerea pe tapet a legii privind statutul minorităţilor. Această lege are nişte capcane extraordinare. Am arătat noi cei de la Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita în parlament nocivitatea conceptelor de autonomie culturală, de drepturi colective, legarea acestor drepturi de teritoriu, lucruri care nu se întâlnesc în practica europeană. Apoi urmează angajarea pe criterii etnice în instituţii. Statul român n-ar putea schimba un director la o şcoală fără avizul Consiliului Autonomiei Culturale… Ceea ce este aberant chiar şi dacă ne uităm doar la bunele practici europene!

Din punctul meu de vedere, normalizarea situaţiei de-aici este legată de normalizarea situaţiei din ţară, „mingea” fiind la clasa politică. Eu am spus aşa: dacă înainte de a se intra în NATO sau în UE s-a încheiat Pactul de la Snagov între toate forţele politice româneşti, aşa ar trebui şi acum dat un răspuns insistenţelor Budapestei. Un răspuns clar şi răspicat, să nu se abordeze politicianist această problemă a românilor. O altă chestiune deosebit de importantă ar fi cea a preconizatei reorganizări administrativ-teritoriale care ar duce la o refacere a fostei Regiuni Autonome Maghiare, chiar dacă se păstrează judeţele, însă cu atribuţiuni diminuate de genul „plaselor” de odinioară.

Apoi avem nevoie de o solidaritate la nivel naţional a mediului academic. Vedeţi dumneavoastră, Academia Maghiară este prezentă în zonă. Noi abordăm problematica românească cu intelectualii care vin la sesiunile pe care le organizăm, însă nu este o prioritate a Academiei Române. Marii formatori de opinie – şi mă bucur că într-un ziar precum Cotidianul apar astfel de lucruri, a apărut şi studiul etnic al domnului profesor Baltasiu – şi media în general, marile trusturi de presă nu se interesează de soarta noastră. Nu este la modă poate sau nu dă bine la imagine. În perioada interbelică, problematica românilor din zona asta făcea parte din priorităţi. Marile conştiinţe ale vremii, elita, un Iorga, un Goga, un Gusti, făceau un titlu de cinste din prezenţa lor aici, din sprijinul cultural acordat românilor din Harghita şi Covasna.

Suntem mai catolici decât Papa? În Ungaria au românii drepturi colective?

Ei au ştiut foarte bine să rezolve problemele cu liderii românilor de-acolo şi desfăşoară în mod tacit procesul de asimilare continuă şi nu există o reacţie nici din partea noastră, nici din partea Europei.

Există varianta de refacere a hărţii Ardealului de după Diktatul de la Viena?

Minorităţile au dreptul să ceară. Majorităţile dau cât consideră, sau cât au dreptul să dea. Cred totuşi că nu vom ajunge după alegeri în situaţia în care va fi nevoie de un nou compromis la guvernare cu UDMR-ul, pentru că atunci ar fi foarte posibilă varianta pe care aţi expus-o. Sper că se va putea realiza o majoritate românească şi UDMR va ieşi din situaţia de a fi veşnic la guvernare. Nu se poate merge prea departe, mai încolo de autonomie locală. Statul trebuie să-şi păstreze instituţiile administrative, culturale şi ale ordinii publice. Cel mai mic judeţ din ţară, Covasna, cu 200.000 de locuitori. Unde se află judeţul Covasna? Lipit de Braşov. Ce-ar însemna o enclavă, cum s-ar putea trăi? Ar deveni o epavă. Toată zona asta este legată prin mii de fire de sistemul de gaze, de electricitate, de căi de comunicaţii, de relaţii interumane, economice… Numai minţile bolnave pot gândi la o enclavizare a zonei Harghita – Covasna. Există strategi care se ocupă de aşa ceva, profitând de slăbiciunile statului român, dar există şi posibilitatea să se pună stop acestor agresiuni…

Vorbim despre trezirea în cel de-al doisprezecelea ceas?

Cam aşa ceva! Clasa politică să-şi vadă de treaba ei, mediul academic şi mass-media să vină aici şi să imprime un model de solidaritate românească. Ştiţi cum spunea într-o discuţie Ioan Ungureanu (n.r. fost ministru al Culturii la Chişinău)? „Nu vă înţeleg de ce mergeţi în vârful picioarelor în casa voastră, în ţara voastră!” Trebuie să restabilim încrederea în această zonă, care nu trebuie să fie percepută ca o zonă cu deficit geopolitic. În urma ultimei sesiuni de comunicări s-a ajuns la o concluzie. Indiferent că unii vor să facă – iată şi manualul recent – istoria secuimii, că venirea secuilor aici a însemnat totul pe acest pământ, realitatea a fost cu totul alta. Zona a fost din străvechime una de interferenţă cu Ţara Românească. Graniţa a fost artificială, s-a revărsat istorie prin Carpaţii ăştia. Sunt şi puternice interferenţe româno-maghiare şi există şanse reale ca lumea de jos, oamenii de rând, să conştientizeze că nu se poate trăi altfel aici decât cum s-a trăit în toată istoria, prin legăturile strânse cu românii din Moldova şi din Ţara Românească.

Fanatismul ăsta al unor lideri maghiari trebuie să fie în perspectivă izolat. Secuiul de rând şi maghiarul de rând au aceleaşi probleme ca şi românul. Ei sunt oameni de foarte bună calitate, oameni harnici, gospodari. Mai mult de jumătate dintre ei sunt români maghiarizaţi. Noi, cu o strategie bine gândită, cu o politică de stat bine chibzuită, putem rezolva problemele existente. În acest moment se beneficiază de toate drepturile posibile. Ceea ce vor în continuare, nu mai sunt drepturi, sunt privilegii! Cei care au într-adevăr nevoie de apărarea unor drepturi sunt românii minoritari şi trebuie trecut de la abordarea afectivă la soluţii pragmatice.

Integral în Cotidianul
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Prof. Dr. Ioan Lăcătuşu: “Numai nişte minţi bolnave se pot gândi la o enclavizare a zonei Harghita-Covasna!”

  1. Marian Bogdan Tesileanu says:

    Trebuie să fii bolnav grav la cap ca să crezi că maghiarii sau secuii vor regiune autonomă în Transilvania, aşa cum se crede că ruşii ar vrea o desprindere a Transnistriei de Moldova! Ţelul maghiarilor este dominarea politică, economică şi culturală a întregii Transilvanii şi Banatului şi aservirea zonelor limitrofe, adică a Olteniei, Munteniei Bucovinei şi Moldovei pentru a se folosi din plin de forţa de muncă din aceste zone şi de drumul ieftin al Dunării şi ieşirea la Marea Neagră. Aceasta a fost politica lor de cînd s-au aşezat în Panonia:dominarea cursului mijlociu şi inferior al Dunării, ţărmurile Mării Negre şi Adriaticii, controlul drumurilor spre Orient. Şi realizările lor au fost deosebit de mari dacă ne gîndim că toate acestea au fost puse la cale de un pumn de oameni (circa 200.000 pe la anul 900) care au construit un regat puternic şi de temut pe umerii a cel puţin opt naţiuni pe care le-au supus şi în faţa cărora au fost mereu minoritari.În Basarabia ruşii vor totul iar Transnistria este doar motivul de scandal, ca şi Ţinutul Secuiesc pentru unguri. Cine crede că ruşii s-ar fi retras în Transnistria şi îi aşteaptă pe români pentru un schimb de teritorii şi de populaţii este de-a dreptul bolnav cu capul! Ruşii vor controlul total al Moldovei întregi, pînă la Carpaţi, al Gurilor Dunării şi al Dunării în sens invers pînă cel puţin în Serbia, pe unde pot ieşi la Adriatica, vor influenţă politică şi economică în Dobrogea pentru controlul mai îndeaproape al Bulgariei şi al Bosforului nordatlantic. În cursul războiului yugoslav am văzut cît de important a fost pentru ei şi pentru sîrbi şenalul Dunării la care n-au renunţat deşi nu mai sînt riverani. Ukraina a funcţionat ca o gubernie şi aşa va funcţiona mereu. Cine crede altfel să se ducă şi să afle de ce mută ruşii apa din Delta noastră în Delta lor cu ajutor german!Interesele ruşilor şi maghiarilor, aşadar, coincid. Întîlnirile pe faţă între oficiali maghiari din Ungaria şi din U.D.M.R. cu oficiali proruşi ai Republicii Moldova le-au clarificat poziţiile şi au stabilit modalităţile de anihilare politică şi economică a României. Existenţa Statului Român cu obiective clare şi interese economice şi politice îi deranjează! Dar nu îi va deranja deloc existenţa unui spaţiu cu români ce nu ştiu de capul şi de zilele lor, cărora le vor lua totul şi care le vor cerşi la uşi milă şi o coajă de mălai. Politicienii noştri şi serviciile noastre de securitate acţionează de 24 de ani numai pentru împlinirea dezideratelor străinilor. România nu există iar noi nu vrem să credem!!!…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Prof. Dr. Ioan Lăcătuşu: "Numai nişte minţi bolnave se pot gândi la o enclavizare a zonei Harghita-Covasna!""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/prof-dr-ioan-lacatusu-numai-niste-minti-bolnave-se-pot-gandi-la-o-enclavizare-a-zonei-harghita-covasna/