Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Avem nevoie de o guvernare care să aibă o Doctrină naţională”

April 28, 2012 •Basarabia, Prof. univ. dr. Radu Baltasiu, valori nationale •Views: 1726

Prof. univ. dr. Radu Baltasiu și Ion Bădoi

Dialoguri fundamentale cu Prof. univ. dr. Radu Baltasiu

Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, Director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române ( I )

“ Avem nevoie de o guvernare care să aibă o Doctrină naţională”

Ion BĂDOI – Domnule prof. Radu Baltasiu, solicitaţi cititorilor dvs. să vă trateze lucrările ” fără delicateţe”, ceea ce este nu numai un semn de curaj, ci, cred eu, un respect deosebit pe care-l arătaţi celor care se apleacă asupra publicaţiilor, gândurilor şi ideilor Domniei Voastre. Am observat că nici dvs. nu trataţi temele abordate cu timiditate, ceea ce mă îndeamnă să vă propun acest dialog direct, fără menajamente, cu speranţa că vom dinamita anumite inerţii, că vor fi încurajate energiile care trebuie puse în slujba binelui naţional, că se vor trezi din această încremenire ce pare imuabilă  elitele româneşti. De aceea vă întreb, stimate domnule professor, mai are România elite?

Prof. Radu Baltasiu – Da, mai are…mai are…

Ion BĂDOI – Nu este niciun secret că elitele Româiei interbelice au reuşit să asigure acel mediu propice făuririi statului unitar român. Dvs. definiţi elitele ca fiind  corpul social (nu neapărat omogen) prin care se defineşte realitatea socială în societate. Ele reprezintă acea categorie aflată în poziţia de a influenţa semnificativ acţiunea socială a celorlalţi membri ai societăţii.” Şi-au schimbat elitele scopul existenţei lor, acela de a înălţa naţiunea, sau cum spunea Manoilescu, de “afirmarea conştiinţei ei, sporirea puterii şi independenţei ei, întregirea ei într-un singur tot şi dezvoltarea tuturor virtualităţilor cuprinse în uriaşa personalitate colectivă pe care ea o formează” în sporirea propriei înavuţiri şi dizolvarea statului roman? Unde ne sunt elitele, care ne sunt elitele, domnule Radu Baltasiu?

Prof. Radu Baltasiu – Discuţia despre elite este una veche în societatea românească, în sensul că după 1990 am intrat într-un proces care pare că nu se mai opreşte, de pseudomorfoză, adică de construcţie a unor false suprastructuri în beneficiul unor, cum le numea Eminescu, pături superpuse care, din nefericire, produc mai mult costuri decât beneficii, iar chestiunea asta se vede statistic în sensul  că mişcările de resursă economică din interiorul României s-au făcut mai mult ca procese distributive decât ca procese productive, şi asta spune totul.

Ion BĂDOI –  Mihai Lermontov afirma că “Patria este acolo unde suntem iubiţi“. Întrebarea următoare vine firesc, dar şi dramatic. Ce caută ei acolo unde nu sunt iubiţi? Sau iubirea lui Lermontov este un sentiment ireversibil şi de atâta “iubire” muscală ne sufocăm de câteva sute de ani?

Prof. Radu Baltasiu – Nu ştiu dacă Rusia este principala noastră problemă. Este una dintre probleme, dar Rusia are grave probleme la ea acasă. Problemele externe sunt mai mult sau mai puţin importante în spaţiul nostru fiindcă  spaţiul nostru interior este foarte slab şi, în consecinţă, se amplifică interesele de genul celor pe care dvs. le-aţi citat.

Ion BĂDOI –   Ce-i lipseşte poporului român să-şi recapete vechile maluri ale existenţei sale, să se unească în cadrul aceleeaşi limbi, să se închine sub acelaşi steag tricolor, să se privească în ochii prea multă vreme înlăcrimaţi şi să-şi spună unul altuia – frate?

Prof. Radu Baltasiu – O elită naţională!

Integral în Opinia Teleormanului

 


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Avem nevoie de o guvernare care să aibă o Doctrină naţională”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Avem nevoie de o guvernare care să aibă o Doctrină naţională”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/prof-univ-dr-radu-baltasiu-avem-nevoie-de-o-guvernare-care-sa-aiba-o-doctrina-nationala/