Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Problemele majore care privesc poporul român au găsit statul român absent”

May 7, 2012 •antiromanism, Basarabia, extremism maghiar, iredentism, Prof. univ. dr. Radu Baltasiu, Romania, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1657

Dialoguri fundamentale cu Prof. univ. dr. Radu Baltasiu, Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti

Director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române 

( I I )

 “Problemele majore care privesc poporul român au găsit statul român absent”

Ion BĂDOI – Domnule prof. Radu Baltasiu, chiar Dvs. declaraţi că “Se pot constitui factori de risc geopolitic, şi anume statul român să nu mai aibe acces la controlul unor zone economice administrative şi de altă factură de pe propriul său teritoriu“, şi, sunt convins, nu v-aţi gîndit la ceea ce numim, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, la pierderea unei anumite “suveranităţi”, ci de controlul acelor zone locuite de unele minorităţi naţionale. Nu trebuie să ne mai ascundem de noi înşine. În Ardeal, ni se şterg  urmele strămoşilor pentru ca urmaşii  noştri să nu mai cunoască adevărul despre noi ca popor, să nu mai existăm în conştiinţa acelor locuri.

ProfRadu Baltasiu – Este adevărat, sunt studii care arată acest lucru…

Ion BĂDOI – Corect, dar până la aceste studii există realitatea pe care trebuie să nu o mai ascundem, să nu o mai cosmetizăm, să nu mai închidem ochii pentru a nu o mai vedea, ca şi când ar dispărea prin miopia noastră profundă.  Se dărâmă biserici în Ardeal, sau sunt lăsate în paragină prin alungarea sistematică a pământenilor, adică a românilor din sate, sunt maghiarizaţi forţat şi acum  cei care nu au murit încă sau nu au unde să “emigreze” în propria lor ţară, se astupă situri arheologice, li se refuză locuri de muncă, dacă nu cunosc limba majoritarilor, adică maghiara, se distrug şi se ascund arhivele neamului românesc, se arborează steaguri străine pe instituţii româneşti şi se cântă imnuri străine la manifestări oficiale româneşti…În România anului 2012! Ce este de făcut, domnule Radu Baltasiu?

ProfRadu Baltasiu – Este un singur lucru de făcut. Să se termine cu această demagogie a separării sau a diminuării  naţionalului din spaţiul social, civic. Şi trebuie să avem o elită naţională, trebuie să recrem o elită intelectuală naţională, trebuie încurajată să capete formă.

Ion BĂDOI – Cine să o creeze, domnule profesor, atât timp cât ele,elitele, stau în adormire, dacă mi se permite să folosesc acest termen…

ProfRadu Baltasiu – Nu trebuie decât să înceteze actuala politică. Actuala politică este o politică foarte dură împotriva gândirii în termeni naţionali a societăţii.

Integral în Opinia Teleormanului

Vezi și Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Avem nevoie de o guvernare care să aibă o Doctrină naţională”
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Problemele majore care privesc poporul român au găsit statul român absent”

 1. concret says:

  1. Care biserica a fost demolata?
  2. Cate biserici catolice, reformate, evanghelice sunt abandonate in judetele Alba, Hunedoara, Brasov, Sibiu, Bistrita-Nasaud?
  3. Care site arheologic a fost astupat?
  4. Ce arhive se distrug?

  • Justitiarul says:

   esti prea prost sa-ti raspund la toate intrebarile, nici macar atata cultura generala nu ai, sa sti ca in Covasna au fost ”rase” de pe fata pamantului 23 de Biserici.

 2. Justitiarul says:

  Oare Guruianu si Manolachescu citesc asa ceva? Sau ei intra doar in categoria cuvantului ”abandon”? Nu de altceva, dar vorbeste un academician totusi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Prof. univ. dr. Radu Baltasiu: “Problemele majore care privesc poporul român au găsit statul român absent”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/prof-univ-dr-radu-baltasiu-problemele-majore-care-privesc-poporul-roman-au-gasit-statul-roman-absent/