REVOLTĂTOR. Sătmărean RESPINS la un concurs pentru că nu știe LIMBA MAGHIARĂ

September 10, 2014 •extremism maghiar •Views: 2779

REVOLTĂTOR. Sătmărean RESPINS la un concurs pentru că nu știe LIMBA MAGHIARĂ

FOTO: gazetanord-vest.ro

Potrivit cotidianului Gazeta de Nord-Vest, sătmăreanul Radu Dorel Cupcea, născut şi crescut în comuna Supur, a avut neşansa de a lua pulsul unor atitudini cel puţin şovine ale unor personaje care ocupă fotolii de funcţionari publici în comunele Beltiug şi Hodod.

Acesta s-a prezentat la un concurs de referent relaţii cu publicul, a obţinut nota cea mai mare, dar totuşi nu a fost de ajuns. Condiţia obligatorie era de fapt cunoaşterea limbii maghiare, nicidecum a profesiei. Aşa că a intrat un alt candidat care a luat o notă minimă (!), dar care ştia limba maghiară. “Am participat la un concurs pentru ocuparea unui post de relaţii cu publicul scos la concurs de către Primăria Beltiug. În luna mai s-a organizat un concurs, dar la acea dată nu s-a ocupat postul. În data de 26 august a anului curent am participat din nou la examen, am obţinut cel mai mare punctaj, respectiv 7.70, la proba scrisă. La trei zile distanţă, mai exact pe data de 29 august am fost chemat la proba de interviu, unde domnul preşedinte al comisiei, domnul secretar al comunei Hodod, Kaszta Francisc, m-a luat tare. Am vrut să îi răspund în limba maghiară unde m-am născut, unde am lucrat. I-am spus că nu mă prea descurc. Şi m-a luat tare. Mi-a dat un exemplu, cum că dacă ar suna o persoană din Ghirişa pentru un incendiu, eu cum m-aş descurca dacă nu ştiu vorbi maghiară. Eu i-am răspuns că sunt sigur că ar şti vorbi româneşte sau chem un coleg. Iar el mi-a spus că ăsta nu ar fi un răspuns, numai să mă încurce”, a precizat Radu Dorel Cupcea.

Integral pe gazetadenord-vest.ro

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to REVOLTĂTOR. Sătmărean RESPINS la un concurs pentru că nu știe LIMBA MAGHIARĂ

 1. […] REVOLTATOR. Satmarean RESPINS la un concurs pentru ca nu stie LIMBA MAGHIARA – dantanasa.ro 546 shares 446 comments 1381 likes 6 tw. trackbacks 2397 tw. followers […]

 2. […] REVOLTATOR. Satmarean RESPINS la un concurs pentru ca nu stie LIMBA MAGHIARA – dantanasa.ro546 shares 446 comments 1381 likes 6 tw. trackbacks 2397 tw. followers […]

 3. Radu says:

  Din pacate la noi in judet se poarta astfel de discriminari. Si eu am intampinat o astfel de situatie. Pe vremea cand in Satu Mare era primar un reprezentant al MINORITATII maghiare, s-a organizat un concurs pentru ocuparea unui post, foarte interesant pentru mine in acel moment, in cadrul directiei de dezvoltare regionala… Toate bune si frumoase, doar ca anuntul de angajare a fost publicat DOAR in ziarul adresat MINORITATII maghiare din judet, Friss Ujsag…Pe cand au aflat si ROMANII de post, concursul era deja sustinut.. Si uite asa, spre binele meu, am ramas la Cluj unde sa fi roman nu este un “factor descalificant” pentru autoritatiile locale MINORITARE…

 4. Ati uitat un mic amanunt: traim in Romania unde spaga si pila domnesc! Eu cunosc o gramada de cazuri din astea in care candidatul mai slab pregatit a ocupat postul din motive oficiale hilare, apoi s-a aflat ca era cunostinta nustiucui sau decartase cat trebuie. Asa ca faza cu limba maghiara e doar un paravan, la urma urmei nedreptatitul se poate adresa oricarei instante judecatoresti care poate constata ca s-a incalcat legea. De ce nu o face?

 5. Cititor says:

  din pacate,cotidianul satmarean consemneaza doar cazul cetateanului din jurisdictia unei primarii neprietene cu conducerea ziarului satmarean.Multe CAZURI SIMILARE sunt la primaria Carei dar prinarul udemerist careian varsa sute de milioane in pusculita satmareana.
  la fiecare anunt pentru posturi scoase la concurs de primaria carei este specificat ca cerinta obligatorie cyunoasterea limbii maghiare scris si vorbit. e evindet ca in primaria carei cu 46%romani doar maghiarii predomina si mai ales ca sefi de departament si directori.
  cazul de la beltiug nu e singular in consecinta doar ca primaria nu cotizeaza la scribii care trebuie!

 6. Oana says:

  Exista un post vacant de Consilier debutant la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, ce-ar fi sa se inscrie cat mai multi romani la concurs. Oare care va fi rezultatul? Vom fi respinsi ca nu vorbim limba maghiara?
  Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare.
  Ce spune aceasta lege la art. 54:
  Poate ocupa o functie publica persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
  a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;
  b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
  c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;
  d) are capacitate deplina de exercitiu;
  e) are o stare de sanatate corespunzatoare functiei publice pentru care candideaza, atestata pe baza de examen medical de specialitate;
  f) indeplineste conditiile de studii prevazute de lege pentru functia publica;
  g) indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice;
  h) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
  i) nu a fost destituita dintr-o functie publica sau nu i-a incetat contractul individual de munca pentru motive disciplinare in ultimii 7 ani;
  j)nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege .
  DECI CUNOASTEREA SI VORBIREA LIMBII MAGHIARE NU SE REGASESTE IN ART. 54 DIN LEGEA 188/1999, republicata, SI NU ESTE O CONDITIE DE ANGAJARE!!!!!!!!!!

 7. Mircea says:

  Foarte bine. Dacă se cere OBLIGATORIU cunoașterea limbii maghiare, de ce nu facem și noi, românii, la fel? Orice maghiar care trăiește în România să fie OBLIGAT să cunoască limba română! Dacă vine un român pe stradă la un maghiar și-i spune că i-a luat foc casa, iar maghiarul nu-l înțelege?
  Să fie obligatorie cunoașterea limbii române pentru toți cetățenii români! Dacă pe lângă limba română au chef să învețe și secuiasca de baltă, n-au decât. Dar româna TREBUIE s-o știe!

  Dacă la ei se poate să refuzi dreptul unui om la muncă, să se poată și la noi!
  Ia să le dăm examen de limba română șmecherilor din UDMR! Și precis că nu știu s-o vorbească ca lumea, vezi cazul Rozaliei bipede, propusă pentru funcția de ministru al CULTURII în România!
  Iar cine nu știe să vorbească limba română la perfecție, să fie eliberat din funcție!

 8. man alexandru says:

  DOMNULE,TANASA!!!!CAM ASA VA ARATA,SITUATIA,IN REGIUNEA,MURES,AUTONOMA,MAGHIARA!!DE FAPT,IN PERIOADA DEFUNCTEI,REG,..MURES..AUT..MAGH.DIN PERIODA LUI DEJ,TOATE FUNCTIILE,DE CONDUCRE,ERAU OCUPATE,DE MAGHIARI,SI EVREI…TATAL,MEU,LICENTIAT,IN DREPT,SI ECONOMIE,LA UNIV..BABES..B..DIN CLUJ,NU APUTUT,OCUPA ASTFEL,DE FUNCTII,PANA DUPA VENIREA,LUI CEAUSESCU..MENTIONEZ,CA ATAT,CADRELE,DIN SECURITATE,SI MILITIE,ERAU OCUPATE,DE MAGHIARI ,SI EVREI..CA SA-SI BATA,JOC,DE TATAL,MEU,IL OBLIGAU,SA FACA DIN PLAPUMARESE,SI FIERARI, CONTABILI..MENTIONEZ,CA IN ACE PERIOADA,TARGU MURESUL,ERA PORECLIT..MICA MOSCOVA,DATORITA SIRGUINTEI,CU CATE MAGHIARII,CU PRECADERE APLICAU,REFORMELE,STALINISTE..CAIND,A MURIT,STALIN AICI A FOST,DOLIU.PRINTE EI. ASEMENEA,DORESC ,SA AFLE,OPINIA PUBLICA,,IMPILARILE,SI BATJOCURA LA CARE ERA SUPUSA POPULATIA,ROMANEASCA,ABIA INTOARSA DIN REFUGIU.CE CREDETI CA DORESC,ACESTI SOBOLANI,DE LA UDMR???EI DINTOTDEUNA VISEAZA,LA REVENIREA,ACELOR,TIMPUR!!EU II CUNOSC FOARTE,BINE…CU STIMA!!!,….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. Sătmărean RESPINS la un concurs pentru că nu știe LIMBA MAGHIARĂ"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-satmarean-respins-la-un-concurs-pentru-ca-nu-stie-limba-maghiara/