RUȘINOS. Bustul Regelui Ferdinand dezvelit la Carei FĂRĂ Imnul Regal și FĂRĂ un reprezentant al Casei Regale

May 11, 2015 •Carei •Views: 3960

Desant de forţe de ordine la dezvelirea bustului regelui Ferdiand. În lipsa oricărui repezentant al Casei Regale,bustul a fost  dezvelit fără însemnele regale sau naţionale ale României. Steaguri tricolore aduse de liberalii careieni, singurii care au avut curajul să-l privescă în ochi pe Maiestatea Sa, regale Ferdinand. Organizatorii au stat lateral de  bust, ruşinaţi probabil de gestul comis, de amplasarea sa  în intersecţia oraşului şi nu  în vreunul din locurile pe care acesta le-a vizitat în mai 1919. Imnul Regal nu a fost intonat şi nu a existat  nici un însemn Regal, transmite Buletin de Carei.

Duminică, de la ora 12,30, mulţime de careieni au sosit în jurul intersectiei unde a  fost amplasat bustul regelui Ferdinand de către primarul Careiului, acesta interzicând orice amplasare a sa în vreunul din parcurile oraşului, pe locurile vizitate de către acesta împreună cu regina Maria, cu Iuliu Maniu, cu generalul Moşoiu şi clerici de toate confesiunile din Careii Mari.

Au participat toate oficialităţile judeţului, prefectul dr. Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele si vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Stef şi Mircea Govor și sculptorul Radu Ciobanu, cel care a realizat bsutul Regelui Ferdinand. Toţi aceştia au stat de-o parte a bustului, parca ferindu-se să-l privească în ochi pe marele bărbat numit Cel Loial şi Intregitorul României, jenaţi probabil de gestul comis.

Din partea Casei Regale nu a onorat nimeni cu prezenţa acest  eveniment. In jurul bustului unui Suveran al României, pregătit pentru dezvelire, nu a fost postat nici măcar un însemn naţional!

Dupa intonarea imnului de stat, evenimentul a fost deschis și moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, împreună cu Adrian Ştefănuţi, după care au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Satu Mare, domnul Adrian Ștef.

Integral pe Buletin de Carei

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to RUȘINOS. Bustul Regelui Ferdinand dezvelit la Carei FĂRĂ Imnul Regal și FĂRĂ un reprezentant al Casei Regale

 1. Cornel says:

  Simbolistica acestui gest este unul de batjocora la adresa poporului roman cu bataie asupra conducatorului Romaniei de la momentul Unirii.Nu ar avea ei nimic cu Ferdinand cat au cu poporul roman. Nu sunt mare invatat dar deduc ca prin acest gest, a fost scos afara din oras Ferdinand ca roman si pus in intersectie …adica trebuie sa isi ia talpasita….din leaganul romanitatii…..
  ESTE GRAV …FOARTE GRAV !!!

 2. […] dezvelirea monumentului, produsă nelegal în data de 10 mai anul curent (detalii aici), au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, […]

 3. bogdan bobolea says:

  Din pacate exista urmatoarea dovada ca lucrurile nu stau prea pe roze in ceea ce priveste Casa Regala si Declaratia de la Budapesta din iunie 1989.

  Link catre declaratie”

  http://4.bp.blogspot.com/-GdL0BUDJ51Q/VKi3VwiXCtI/AAAAAAAAAns/qVWl22kV-JQ/s1600/Nyilatk.jpg

  Semnatarii

  Budapesta, 16 iunie 1989

  SEMNATARI:

  Antal G. Laszlo, Antall Jozsef, Balogh Julia, Biro Gaspar, Csoori Sandor, Fur Lajos, Illzes Maria, Jeszensky Geza, Keszthelyi Gyula, Kodolanyi Gyula, Molnar Gusztav, Stelian Balanescu, din partea Cercului Roman din RFG, Mihnea Berindei, vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (LDHR), Ariadna Combes, vicepresedinte al LDHR, Mihai Korne, director al revistei “Lupta”, Ion Vianu, reprezentant al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania din Elvetia, DINU ZAMFIRESCU, membru al Biroului LDHR.

  Acestei declaraţii s-au mai alăturat: Rockenbauer Zoltan si Vagvolgyi Andras, din partea Federatiei Tineretului Democrat (FIDESZ), Partidul Liber Democrat, Asociatia Maghiarilor din Transilvania, prin presedintele Kiss Bela si secretarul Spaller Arpad, intregul colectiv redactional al revistei “2000″, Bojtar Endre, seful sectiei pentru Europa rasariteana a Institutului de Istorie Literara, prof. Bela Kallman,

  DAN ALEXE (nota mea – are pagina https://cabalinkabul.wordpress.com/),

  Daniel Boc, Theodor Cazaban, Matei Cazacu, Antonia Constantinescu, Sofia Cesianu, Florica Dimitrescu, NEAGU DJUVARA, PAUL GOMA, VIRGIL IERUNCA, EUGEN IONESCU, Marie-France Ionescu, MONICA LOVINESCU, Bujor Nedelcovici, Adrian Niculescu, Alexandru Niculescu, Alain Paruit, Alex. Sincu, Sanda Stolojan, Vlad Stolojan, VLADIMIR TISMANENEANU, Ileana Vrancea, iar în final George Barbul, DORU BRAIA Braia, Dina Bratianu-Missirliu, Alexandru Missirliu, Ileana Verzea.

  “La o luna dupa difuzare, intr-o “Marti, 4 iulie 1989, Majestatea Sa regele Mihai a primit la resedinta sa de langa Geneva o delegatie din grupul romanilor care au redactat la Budapesta o declaratie comuna impreuna cu Forumul Democratic Maghiar. Aceasta delegatie compusa din Dna Ariadna Combes, dr. Ion Vianu si Dinu Zamfirescu a inmanat Majestatii sale textul declaratiei de la Budapesta. Majestatea sa a aprobat intrutotul continutul declaratiei care exprima convingerile sale privind relatiile dintre popoarele roman si maghiar”

  Ion Ratiu a spus urmatoarele:

  ION RAŢIU: „E prima dată când un grup de români a recunoscut implicit că Transilvania nu e pământ românesc“
  Uniunea Mondială a Românilor Liberi a adoptat o poziţie ne-echivocă în problema relaţiilor româno-maghiare. „SĂ NE ÎNFRĂŢIM“, a fost apelul ce am lansat ungurilor, cu litere de o şchioapă, în numărul nostru din iunie 1986. Să luptăm împreună împotriva comunismului. Pentru democraţie.
  Am repetat aceeaşi idee în Declaraţia din 11 aprilie 1986, în care am cerut „solemn, fraţilor unguri, să înceteze calomnia că ungurii sunt supuşi etnocidului“ în Transilvania.
  Aşa cum am declarat din nou la BBC şi la „Vocea Americii“, noi avem o reconciliere istorică cu ungurii şi depunem eforturi reale, verificabile, pentru a o realiza, mai ales ajutând pe toţi refugiaţii din România, astăzi în Ungaria, fără absolut nici o distincţie etnică.
  Prea mare importanţă nu trebuie să dăm Declaraţiei de la Budapesta.
  Fără îndoială, vasta majoritate a poporului român nu poate să adopte o astfel de poziţie şi să-şi nege originea. Şi e absolut sigur că românul ardelean, fără excepţie, o respinge.
  Declaraţia, însă, a făcut un mare deserviciu istoriei şi chiar viitorului poporului român.
  E prima dată când un grup de români a recunoscut implicit că Transilvania nu e pământ românesc, că ne-am format acolo împreună cu ungurii.
  E destul să citeşti Erdey Tornete ca să-ţi dai seama că nu vor înceta, de acum încolo, să ne reamintească că această Declaraţie a fost făcută de români patrioţi nesiliţi de nimeni, în deplină libertate, în Lumea Liberă. Mie, personal, mi-a atras atenţia asupra acestui lucru dl. Kszorus, unul din conducătorii militanţi maghiari, la o masă ce ni s-a dat la Washington, în iunie anul acesta. La timpul său UMRL îşi va defini poziţia: pozitiv ca întotdeauna.
  Dar astăzi e rândul ungurilor să condamne şovinismul multora dintre ei – de care sunt pline ziarele şi programele de televiziune din lumea întreagă.
  Astăzi e rândul ungurilor să recunoască explicit că Transilvania e pământ românesc.
  Dar ca să nu rămână nici o umbră de îndoială: ÎNTR-O ROMÂNIE DEMOCRATĂ, UNGURII ŞI CELELALTE MINORITĂŢI VOR AVEA EXACT ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI ROMÂNII ÎN MIJLOCUL CĂRORA TRĂIESC.

  “Fără îndoială, unii dintre românii din diasporă, ca Paul Goma şi Eugen Ionescu, au fost păcăliţi, dar aceştia sunt singurii români care trebuie scuzaţi şi iertaţi că s-au lăsat păcăliţi – deşi un dram de circumspecţie trebuiau să dovedească atunci cînd au văzut că e vorba de un document emis la Budapesta şi, evident, de Ungaria. Ba, ţinînd cont de atitudinea inadmisibilă faţă de România a fiicei lui Eugen Ionescu, acesta ar trebui şi el menţinut pe listă, aşa că scos din grupul trădătorilor – cu menţiunea că este scuzat fiindcă a fost manipulat – mai rămîne Paul Goma.

  Fiind în Occident, au cunoscut propaganda antiromânească dusă permanent de Ungaria, spre deosebire de noi, din ţară, care nu cunoşteam informaţiile de acolo, din cauza interdicţiei difuzării lor pe plan intern. Chiar din articolul d-lui general Aurel Rogojan de vede că nici Ambasadele României nu au fost corecte şi nu au difuzat informaţia în cauză! Ca atare, este inadmisibil să spui că «este o exagerare impardonabilă să spui că prin acel text „un grup de români a recunoscut că Transilvania nu este pământ românesc”!». NU, nu este nici o exagerare: este realitatea. Iar citarea unui dicton latin nu te scuză şi, cu atît mai puţin, nu făţuieşte realitatea: „Est modus in rebus, domnilor!“ Ce să spun: care este „limita“, „măsura“ aici?”

  Iata cateva linkuri:

  http://www.art-emis.ro/analize/1577-remember-declaratia-de-la-budapesta-un-act-de-tradare-nationala.html

  http://www.altermedia.info/romania/2013/05/06/despre-declaratia-de-la-budapesta/

  http://m.jurnalul.ro/vechiul-site/editorial/special/declaratia-de-la-budapesta-trecuta-sub-tacere-de-cie-si-mae-518335.html

  http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/2187-Declaratia-de-la-Budapesta-din-16-iunie-1989-Cei-ce-au-facut-o-sa-si-ceara-iertare!

  http://www.ziaristionline.ro/2011/06/24/regele-mihai-tismaneanu-goma-printre-semnatari-declaratiei-de-la-budapesta-pentru-autonomia-transilvaniei-document/

  http://www.jakabffy.ro/magyarkisebbseg/index.php?action=cimek&cikk=m980323.htm

  “Magyar–Román nyilatkozat”

  1989. június 16-án Budapesten néhány magyar értelmiségi találkozott néhány román értelmiségivel. A magyar értelmiségiek a Magyar Demokrata Fórumból,16 a román értelmiségiek17 a Nyugaton élô “demokratikus meggyôzôdésû román emigráció” soraiból kerültek ki. Ekkor már egész Magyarország lázasan készült a nagy Váltásra, a mind fizikai, mind szellemi értelemben sötétségbe taszított Romániában azonban még kevesen látták elôre a december végén bekövetkezô eseményeket. A Magyarország és Románia közötti viszony mélypontra zuhant, a két ország közötti kapcsolatok fagyosak, szinte ellenségesek voltak, egészükben véve szinte háborús viszonyokra emlékeztettek. A találkozó résztvevôi nyilatkozatot18 (“Magyar–Román nyilatkozat”) adtak ki, amelyben hitet tettek az alapvetô emberi szabadságjogok és a politikai pluralizmus mellett, valamint hangot adtak annak a meggyôzôdésnek, hogy mind a magyar, mind a román nép érdeke a “normális kapcsolatok” kialakulását gátló akadályok leküzdése, aminek legfontosabb eszköze az állandó jellegû “párbeszéd”.

  Mivel kimondva vagy nem kimondva a magyar–román ellentétek nagy részének forrása a magyar, illetve a román Erdély-kép közötti különbség, a nyilatkozat szövegének nagyobbik része Erdélyre vonatkozik:

  “Erdély etnikai térképének sajátos jellegébôl adódóan a konfliktusok feloldását semmiképpen sem a határok revíziója, hanem szerepük megváltozása hozhatja magával, amennyiben azok Helsinki szellemében lehetôvé teszik a személyek, az információk és az eszmék szabad áramlását. Következésképpen a magyar–román kapcsolatok megjavulását mi egy demokratikus irányú általános európai rendezéstôl várjuk. Egyedül ez lesz képes megoldani a kontinens népei között a történelem során felhalmozódott problémákat – valamennyi nép jogos érdekeinek szem elôtt tartásával.

  Erdélynek, mely az egymást kölcsönösen kiegészítô kultúrák földje volt és maradt, a kulturális és vallási pluralizmus modelljévé kell válnia. Népeink érdekeit szolgálja, hogy a kultúrák, a vallások és hagyományok sokfélesége, mely mindig is erdélyi sajátosság volt, megmaradjon. Biztosítani kell mindegyik nemzet jogát az autonóm politikai képviselethez és a kulturális autonómiához. Ezek megvalósítása megköveteli – többek között – a magyar nyelvû oktatás megszervezését minden fokon, beleértve a kolozsvári magyar egyetem visszaállítását is.”

  A Nyilatkozathoz késôbb sok magyar, illetve román személyiség és szervezet csatlakozott. A román csatlakozók között számos neves személyiség is akadt.19 Külön megjegyzésre érdemes az a tény, hogy a román emigráns személyiségek és szervezetek egy része elhatárolta magát a Nyilatkozattól,20 elôrevetítve ezzel a késôbbi fejleményeket.

  20 Pl. Ion Ratiu, a Szabad Románok Világszövetsége (Uniunea Mondialã a Românilor Liberi) elnöke, aki késôbb a jelenlegi legerôsebb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt alelnöke lett.

  http://izsakbalazs.blogspot.ro/2015/01/gondolatok-budapesti-nyilatkozatrol.html

  http://4.bp.blogspot.com/-GdL0BUDJ51Q/VKi3VwiXCtI/AAAAAAAAAns/qVWl22kV-JQ/s1600/Nyilatk.jpg

  https://www.youtube.com/watch?v=4YybjROUMu0

 4. Ionas says:

  Romania nu are ,,casa regala” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "RUȘINOS. Bustul Regelui Ferdinand dezvelit la Carei FĂRĂ Imnul Regal și FĂRĂ un reprezentant al Casei Regale"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/rusinos-bustul-regelui-ferdinand-dezvelit-la-carei-fara-imnul-regal-si-fara-un-reprezentant-al-casei-regale/