SEBEȘ. Expoziția „Istoria aeronauticii din Transilvania”, la Centrul „Cultural Lucian Blaga”

September 13, 2017 •eveniment •Views: 2857

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, în parteneriat cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, vă invită în data de 16 septembrie la vernisajul expoziției “Istoria aeronauticii din Transilvania”. Expoziția va putea fi vizitată până la finele lunii octombrie, în foaierul Centrului “Cultural Lucian Blaga”.

Vezi și Smaranda Brăescu – 85 de ani de la recordul mondial feminin de salt cu paraşuta de la înălţime VIDEO

Expoziția este organizată de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, în parteneriat cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, precum și cu largul concurs al unor colecții muzeale publice sau private de cea mai mare valoare, din România.

Expoziția reunește datele esențiale privind apariția și evoluția aeronauticii în Transilvania, cu referire la primele noțiuni și modele de aparate de zbor, prezentarea detaliată a activității celor mai cunoscuți reprezentanți ai aeronauticii românești, între care se regăsesc Conrad Haas, Gligor Pintea, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, locotenetul Vasile Niculescu (care a realizat Zborul Unirii, pe data de 23 noiembrie 1918), Smaranda Brăescu (prima femeie cu brevet de parașutist din România), Hermann Oberth si Dumitru Dorin Prunariu (primul român în Cosmos). De o reală valoare istorică și științifică sunt și machetele unor aparate de zbor celebre realizate de inventatori români sau de industria aeronautică română (IAR Brașov), care sunt prezentate în completarea documentației fotografice, a schițelor și descrierilor de specialitate prezentate în cadrul expoziției.

Organizată în scopul omagierii a peste 100 de ani de istorie a aeronauticii din România, evenimentul expozițional dorește promovarea acestui segment extrem de important pentru Transilvania și România, atât pentru aviația civilă, cât mai ales pentru aviația militară, accesul la expoziție fiind gratuit pe toată perioada de desfășurare.

Expozanți:

Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj Napoca

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj

Muzeul Național al Aviației Române București

Muzeul Militar Național București

I.A.R. Brașov

Autorii “Istoriei Aviației Militare Române-100 de ani”

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei Cluj Napoca

Casa Memorială Traian Vuia Lugoj

Casa Memorială Hermann Oberth Mediaș

Colecția Familiei Tudor Sireteanu

Colecția ing. Traian Tomescu (Brașov)

Colecția Cdr. Av. R. Paul Sandachi (Craiova)

FOTO: afișul evenimentului

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SEBEȘ. Expoziția „Istoria aeronauticii din Transilvania”, la Centrul „Cultural Lucian Blaga”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sebes-expozitia-istoria-aeronauticii-din-transilvania-la-centrul-cultural-lucian-blaga/