SECESIONISM. Un lider catalan vorbește despre autonomia Transilvaniei la Cluj-Napoca

November 10, 2017 •separatism etnic •Views: 2205

Autonomia de tip federalist este un bun instrument politic prin care diferențele de limbă și de cultură dintr-o regiune pot fi conciliate și administrate, consideră coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, Marc Gafarot i Monjo, citat de Agerpres și preluat de ActiveNews.

Vezi și REPLICĂ. Deputatul PSD Răzvan Rotaru: „Nu există secui și nici Ținut Secuiesc”

Prezent în România pentru câteva zile, Marc Gafarot i Monjo, a susținut la Cluj-Napoca o conferință de presă, la invitația Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Acesta a explicat că, în opinia sa, în Transilvania, există o sesizabilă dorință către autonomie și nu doar în rândurile populației maghiare, ci și a unora dintre români, care este posibil să nu împărtășească modelul centralist de administrare a țării.

„Cea mai mare bogăție a Europei sunt societățile multiculturale. În Spania nu trăiesc doar spanioli, mai sunt și bascii, catalonii, galicienii. În țara se vorbesc 4-5-6 limbi.  În România, în Transilvania, există o importantă comunitate de maghiari, au propria lor limbă, cultură. Dar cred că există o dorință, pe care o poți simți, către autonomie, în Transilvania, chiar dacă ea merge dincolo de limitele maghiarilor. Sunt români care trăiesc în Transilvania și care au opinii diferite despre politică administrației interne a României, decât alți români din alte părți ale țării”, a declarat, miercuri, într-o conferința de presă la Cluj-Napoca, Marc Gafarot i Monjo.

Marc Gafarot i Monjo este un apropiat al liderilor Consiliului Național Secuiesc (CNS), o organizație neînregistrată oficial în România care militează activ pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc și pentru independența Transilvaniei, și al conducerii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), participând în ultimii ani la numeroase manifestări ale secesioniștilor maghiari din România. De altfel, viziunea lui Gafarot despre Transilvania este similară cu cea a liderului UDMR Kelemen Hunor, care vorbește și el despre autonomia Transilvaniei însă deocamdată liderul extremist moderat al UDMR vorbește doar de o autonomie culturală (detalii aici).

FOTO: Marc Gafarot i Monjo și Szilagyi Zsolt, foter.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

 

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to SECESIONISM. Un lider catalan vorbește despre autonomia Transilvaniei la Cluj-Napoca

 1. Eugen Iancu says:

  Împotrivă!!!

 2. Hungary vafanculo says:

  Eu doresc autonomia Transilvaniei. AUTONOMIE totala fata de UNGARIA!!! Vreau ca limba vorbita in Transilvania sa nu poata fi inteleasa deloc de vecinii nostri ungari…

 3. Ar trebui arestati si secesioniștii maghiari care au activat contra Spaniei says:

  Oare citi secesioniști maghiari au avut o contribuitie efectiva la evenimentele din Catalania?

  Ar trebui arestati si secesioniștii maghiari care au activat contra Spaniei!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SECESIONISM. Un lider catalan vorbește despre autonomia Transilvaniei la Cluj-Napoca"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/secesionism-un-lider-catalan-vorbeste-despre-autonomia-transilvaniei-la-cluj-napoca/