ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu românii, NU vă mai lăsați copiii să se joace cu românii!

August 2, 2012 •discriminarea romanilor •Views: 22925

Strigătul intoleranţei entice

de Ioana Lucacel

Respectarea constituţiei, toleranţa etnică, fidelitatea faţă de ţară sunt catalogate de liderii maghiarilor din Baia Mare drept „boli”. Recent, într-un cotidian maghiar, a fost publicat un memoriu halucinant, care face apel, fără perdea, la exclusivism şi intoleranţă etnică.

Halucinant! Într-o ţară europeană, care promovează toleranţa etnică şi respectă drepturile minorităţilor naţionale, mergând uneori până la discriminare pozitivă, liderii comunităţii maghiare înfierează orice apropiere, chiar şi de prietenie, între unguri şi români! Recent, în cotidianul maghiar “Banyavideki Uj Szo” a fost publicat un manifest şocant, intitulat sugestiv “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”, semnat de “pedagogi, persoane civile şi publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari”.

Liderii maghiarilor vorbesc despre o „boală” care le afectează identitatea naţională şi fac apel la părinţi, tineri, intelectuali: preoţi, pedagogi, întreprinzători – „chemându-i să spună NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine”.

Un apel demn de evul mediu, în care exclusivismul şi intoleranţa sunt promovate „fără mască”: “Noi, toţi semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile şi publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari), urmărim cu îngrijorare răspândirea unei gândiri şi a unui comportament care renunţă la identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre. Boala ale cărei simptome sunt: răspândirea căsniciilor mixte, refuzarea educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, delăsarea faţă de noi înşine şi letargia au infestat şi cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspândeşte ca o boală contagioasă şi în cadrul intelectualităţii din comunitatea noastră. În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensământ, suntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. (…) Calculând cu un timp de înjumătăţire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conştiinţa curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?”.

Baia Mare este numită „cetate ungurească”. Apoi, semnatarii apelului continuă elucubraţiile, încercând să le explice părinţilor „pericolul” unei prietenii sau a unei căsătorii între români şi maghiari: „Şcoală în limba străină înseamnă încă un cerc de prieteni cu limbă străină, iar apoi căsnicii mixte. Cu fiecare copil “lăsat”, putem pierde o familie maghiară, vom fi nimicitorii nemiloşi ai unei comunităţi maghiare seculare!”. Culmea, şi tinerii sunt îndemnaţi să-şi caute numai prieteni maghiari: „Căutaţi compania unul altuia. Căutaţi-vă prieteni maghiari, perechea maghiară. Asta înseamnă o viaţă oarecum închisă, orientată spre noi înşine, dar nu uitaţi, această închidere a conservat cele mai valoroase comunităţi din Ardeal, secole de-a rândul. Vă dăm, pentru drum, legea: scoateţi afară din voi tot ce e străin! Nu lăsaţi aproape de inimă cuvânt străin, cultură străină, prieteni străini, pentru că prietenul străin devine uşor IUBIT străin!”.

Şi pedagogii sunt înfieraţi să spună „nu” partenerului străin, cum este numită practic ţara a căror cetăţeni sunt, care le acordă drepturi şi privilegii. Lectorul universitar, doctor Ilie Gherheş, spune că: „E o reacţie nedemnă zilelor noastre, specifică unor epoci revolute, de acum 2-300 de ani, am crezut că trăim într-o altă paradigmă, ei s-au teleportat în trecut. E rasism, e fundamentalism etnic. Nu se poate să interzici unor copii să fie prieteni cu copiii români, să aibă iubiţi sau să spună „te iubesc” în limba română. E ceva îngrozitor pentru momentul în care ne aflăm, pentru secolul XXI, pentru ideea de europenitate”. Gherheş crede că atacurile iredentiste din ultima vreme ar putea avea substrat electoral, UDMR încercând să câştige din terenul luat de extremiştii din UCM: „Eu le pun pe seama apropierii alegerilor. UDMR e normal să-şi radicalizeze discursul pentru că a apărut Partidul Civic Maghiar. Sunt acte periculoase pentru statul de drept şi întreţinerea unei astfel de atmosfere te duce cu gândul că e posibil orice, mai ales în condiţiile slăbirii autorităţii statului de acum”.

Semnatarii „strigătului”

VARGA KAROLY, preot reformat, LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica “Sf. Treime” de lângă Teatrul Municipal, BAK LASZLO, preot la Biserica Reformată de pe Podul Viilor, TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat, LUDESCHER ISTVAN, preşedintele UDMR, HUPKA FELIX, SZANISZLO JOZSEF, VARADI ENIKO, VIDA NOEMI, UDMR, NAGY-JENEI ZOLTAN, preşedintele Asociaţiei pedagogilor maghiari din România (Maramureş), DAVID LAJOS, casa Teleki, MARKO HAJNAL, casa Teleki, APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare, PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuală Baia Mare.

Sursa: Gazeta de Maramureș

MANIFESTUL “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”

– APEL la promovarea exclusivismului şi intoleranţei naţionale –
Sub titlul “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!” ziarul local în limba maghiară “Banyavideki Uj Szo” publică în 8 iunie 2012 un manifest semnat de “pedagogi, persoane civile şi publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari” prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceea ce numesc “răspîndirea unei gîndiri şi a unui comportament care renunţă la propria identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre”. Simptomele “bolii” sînt identificate în răspîndirea căsniciilor mixte, refuzul educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, prietenia celor mai mulţi copii maghiari cu copii avînd limba maternă româna, neutilizarea de către copiii maghiari a limbii materne în discuţiile dintre ei sau nici chiar în familie. Semnatarii manifestului constată că victime ale acestui proces cad, din ce în ce mai des şi copiii părinţilor intelectuali. Şi conchid: “Este de temut că prin exemplul negativ arătat de aceştia, procesul de asimilare în zona noastră se va accelera mai mult decît oricînd”.
Pentru redresarea situaţiei prezentate, pentru asumarea maghiarimii, semnatarii manifestului se adresează părinţilor, tinerilor, intelectualilor: preoţi, pedagogi, întreprinzători – chemîndu-i să spună NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine, aşa cum rezultă din textul manifestului din care reproducem pasaje, în continuare. Cu alte cuvinte, un apel la promovarea exclusivismului şi intoleranţei naţionale. Precizăm că traducerea este adaptată.
“Noi toţi semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile şi publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari) urmărim cu îngrijorare răspîndirea unei gîndiri şi a unui comportament care renunţă la identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre. Boala ale cărei simptome sînt: răspîndirea căsniciilor mixte, refuzarea educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, delăsarea faţă de noi înşine şi letargia au infestat şi cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspîndeşte ca o boală contagioasă şi în cadrul intelectualităţii din comunitatea noastră. În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensămînt, sîntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. Realitatea palpabilă este însă şi mai înspăimîntătoare: nici măcar pe aceşti 14.000 de unguri nu-i găsim nicăieri. (…) În bisericile noastre abia se leagă căsnicii curat maghiare, abia se botează copii maghiari. Grădiniţele noastre, cît de cît se umplu de copii maghiari, dar cînd aceştia ajung în clasa I sau la liceu, dispar pe capilarele sistemului de învăţămînt românesc şi a unei conştiinţe sfărîmate părinteşti. Cei mai mulţi dintre copiii noştri au prieteni cu limba maternă română. În compania acestora ascultă muzică străină. De multe ori, nici chiar între ei sau în familie nu mai folosesc limba maternă şi asta nu de puţine ori, noi, adulţii, le sîntem complici. Unde sînteţi unguri din Baia Mare şi zona Baia Mare? (…)
Calculînd cu un timp de înjumătăţire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conştiinţa curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?
Noi, semnatarii acestui manifest simţim că nu putem trece fără nici un cuvînt pe lîngă acest fenomen. Citînd spiritul lui Kiss Karoly, unul dintre cei mai mari gînditori ai maghiarimii ardelene, strigăm şi noi parola: “TREZIŢI-VĂ DIN SOMNUL DE 20 DE ANI”. Deschideţi ochii! Observaţi greşelile şi erorile. Ajunge cu pasivitatea, retragerea şi renunţarea la sine. Trebuie să construim. (…) Şi chiar dacă ne-am împuţinat, tot sîntem mai mulţi ca acum 100 de ani. Şi sîntem mai mulţi decît acum 400-500 de ani. Ca atunci cînd înaintaşii noştri au construit bisericile noastre, şcolile noastre, ORAŞUL ACESTA AŞA CUM ARATĂ EL ASTĂZI. SĂ NU-L LĂSĂM SĂ SE PIARDĂ. SĂ NU PĂRĂSIM, INFIDELI, ACEASTĂ CETATE UNGUREASCĂ DIN ARDEALUL DE NORD, ÎN CARE BUNICII ŞI STRĂBUNICII NOŞTRI ŞI-AU TRĂIT VIAŢA, ÎN CARE V-AU NĂSCUT ŞI V-AU CRESCUT, UNEORI ADUCÎND SACRIFICII, V-AU EDUCAT SA FIŢI UNGURI, în speranţa că şi strănepoţii şi stră-strănepoţii voştri vor fi unguri.

PĂRINŢI!
Nu vă lăsaţi pradă modei “aşa se va evidenţia mai bine copilul meu”. Nu îi lipsiţi de posibilitatea educaţiei în limba maternă, pentru că astfel îi lipsiţi de posibilitatea de a rămîne maghiari. Nu mai puţin, ci  mai mare e valoarea omului care învaţă în limba maternă. Şcoală în limba străină înseamnă încă un cerc de prieteni cu limbă străină, iar apoi căsnicii mixte. Cu fiecare copil “lăsat” putem pierde o familie maghiară, vom fi nimicitorii nemiloşi ai unei comunităţi maghiare seculare! Nu lăsaţi copiii să decidă în spiritul unei prost înţelese libertăţi. Nu uitaţi, ei încă nu ştiu să decidă, voi trebuie să-i învăţaţi cum să ia decizii. Alegeţi pentru copiii voştri şcoli maghiare şi dacă capacitatea copiilor voştri depăşeşte posibilităţile locale, îi aşteaptă cu braţele deschise instituţii şi colegii maghiare din Ardeal, unele mai bune ca celelalte. Creşteţi-vă fiii şi fiicele maghiare după cum ştiţi mai bine, pentru ca şi nepoţii voştri să se nască maghiari.
TINERI!
Căutaţi compania unul altuia. Căutaţi-vă prieteni maghiari, perechea maghiară. Asta înseamnă o viaţă oarecum închisă, orientată spre noi înşine, dar nu uitaţi, această închidere a conservat cele mai valoroase comunităţi din Ardeal, secole de-a rîndul. Vă dăm pentru drum legea: scoateţi afară din voi tot ce e străin. Nu lăsaţi aproape de inimă cuvînt străin, cultură străină, prieteni străini pentru că prietenul străin devine uşor IUBIT străin. Şi cine nu-şi declară iubirea pentru prima dată în limba maternă, mai tîrziu, cu mare probabilitate îşi va alege şi pentru viaţă partener din FIII ALTUI NEAM. Nu vă amăgiţi că vouă o să vă reuşească şi aşa. Uitaţi-vă în jur printre cunoştinţele voastre: oare din cîte căsnicii mixte rezultă copii şi nepoţi maghiari?  Fiţi fideli  locului vostru natal, rădăcinilor voastre dătătoare de viaţă. Citiţi cărţi maghiare, ascultaţi muzică maghiară, cunoaşteţi istoria maghiară. Fiţi mîndri că sînteţi maghiari pentru că asta vă face unici, vă deosebeşte de restul lumii.
PEDAGOGI!
Purtători ai celei mai nobile moşteniri a educaţiei mai bine de 1000 de ani: asemănător înaintaşilor voştri, priviţi munca voastră ca o misiune, ca o vocaţie, ce vine deodată cu sacrificii infinite. Ştim, aveţi pe umeri 1000 de poveri, dar musai să luaţi pe umeri şi pe cea de-a 1001 povară! Pentru ca şcolile noastre trebuie să fie mult mai bune decît ale naţionalităţii majoritare. Munca voastră nu este muncă de funcţionar public. Nu puteţi cunoaşte nici odihnă, nici orar. Nu poate să vă stea în faţă nici o putere superioară şi asta este o cerinţă a calităţii, a pretenţiei faţă de voi înşivă. Fiţi modele, mai punctuali decît cei mai punctuali, mai disciplinaţi decît cei mai disciplinaţi, fiţi pretenţioşi mai ales faţă de voi înşivă. Nici o oră de curs nu poate să fie amînată. Nu puteţi scăpa nici o ocazie prin care puteţi să vă faceţi şcoala mai atractivă şi calitativă. Nu aveţi voie să scăpaţi mîna nici unui copil, dimpotrivă, trebuie să căutaţi şi să prindeţi mîinile întinse spre voi, chiar şi pe cele care vă resping. Nu învăţaţi copiii, educaţi-i! Nu-i învăţaţi să fie libertini, ci să ştie să profite de libertate. Fiţi deschişi faţă de tot ce-i valoros, dar refuzaţi fără tîrg categoric tot ceea ce e fără valoare şi superficial. Şi pentru că acest tineret asemănător unui crin ce se apleacă spre străini, slăbit în identitate şi în ungurime are nevoie de o educaţie naţională, fiţi mai ales şi mai presus de toate, maghiar! Fiţi perfecţi pentru că nu aveţi o altă opţiune. Acest manifest nu este împotrvia voastră, ci pentru voi. Nu putem face compromisuri. Nu există DAR… Trebuie să fim unguri de calitate, tari, puternici, mîndri şi conştienţi. Unguri responsabili unul pentru celălalt.
(…) Trebuie să ştim să-i spunem NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine. Trebuie să spunem NU letargiei, indiferenţei, delăsării. (…)
Tot în cadrul acestui manifest se propune înfiinţarea unei instituţii civile care să supervizeze activitatea şcolilor cu educaţie în limba maghiară. Această societate ar avea ca sarcină să vegheze asupra calităţii educaţiei, să influenţeze instituţiile de educaţie maghiară din zonă, să elaboreze strategii, să asigure dialogul şi schimbul de informaţii şi în final, colaborînd cu instituţiile de educaţie, să le aplice. În final se adaugă un citat din Koss: “ŞI VREM SĂ CREDEM CĂ NU SÎNTEM UN STRIGĂT ÎN PUSTIU”.

Semnatarii acestui manifest sînt: 
1. VARGA KAROLY, preot reformat
2. LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica “Sf. Treime” de lîngă Teatrul Municipal
3. BAK LASZLO, preot la Biserica Reformată de pe Podul Viilor
4. TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat
5. LUDESCHER ISTVAN, preşedintele UDMR (viceprimarul Băii Mari, n.n.)
6. HUPKA FELIX
7. SZANISZLO JOZSEF
8. VARADI ENIKO
9. VIDA NOEMI, UDMR  ( membru în Consiliul Local Baia Mare, n.n.)
10. NAGY-JENEI ZOLTAN, preşedintele Asociaţiei pedagogilor maghiari din România (Maramureş)
11. DAVID LAJOS, casa Teleki
12. MARKO HAJNAL, casa Teleki
13. APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare
14. PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuală Baia Mare.
În urma publicării acestui manifest au apărut, evident, comentarii. Spicuim cîteva dintre acestea:
“De ce se ţine slujbă în limba română în bisericile romano-catolice? Dacă se continuă un cuvînt românesc în biserică maghiară nu peste mult timp o să dispară cuvîntul maghiar din oraşul lui Horty… (…) • “Prima dată cînd am citit acest manifest am fost foarte hotărîtă să-l semnez. Dar cînd am citit totul, inclusiv comentariile, mi s-a făcut piele de găină de acest naţionalism extremist. N-aş fi crezut că în Baia Mare se întîmplă aşa ceva. Eu sînt sătmăreancă, am soţ şi copii maghiari însă avem prieteni români.”. • “În Baia Mare a fost întotdeauna locul unde am trăit bine. De ce să rămînă aşa? Doar trebuie să distrugem totul cu acest manifest! Eu sînt maghiară, dar nu fanatică. Nu cred că are cineva dreptul să se bage în căsnicii. Omul trebuie să-şi aleagă o pereche cu care crede că e bine să-şi trăiască viaţa. • O altă persoană de etnie maghiară: “Ăsta se cheamă primitivism. Nu mă bag în aşa ceva şi nu mă interesează”.

Sursa: Cotidianul Graiul

Tags: ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

43 Responses to ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu românii, NU vă mai lăsați copiii să se joace cu românii!

 1. Emil says:

  Adevarat evul mediu ! Dar ar fi dupa ei ar introduce si inchizitia !

 2. […] Vezi și ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu româ… […]

 3. […] Vezi și ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu româ… […]

 4. eugen serban(cheudeanu) says:

  Fratilor unguri va iubesc,am vecini unguri foarte buni prieteni,am avut colegi foarte buni unguri,ii ajut cu ce pot cand imi cer ajutorul,ma intalnesc dupa 10-15 ani,ne imbratisam,ne povestim de viata de zi cu zi,iar voi politicul aduceti ura intre oameni,dar voi popi voua ce va trebuie,ave-ti mare grije ca odata va exploda dinamita si pe o raza destul de mare,deja intrece-ti ori ce masura si voi popiii,aveti grijeeee

 5. […] Ferenc, s-a autosesizat în cazul manifestului șovin al maghiarilor din Baia Mare, intitulat “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”, opinia publică poate afla care este decizia CNCD în acest […]

 6. Augustin Emilian says:

  Esta sau nu este adevarat,Aceasta este intrebarea? Se intampla in Romania? Unii spun ca nu, cei mai putin sau cei ce sunt aserviti celor putini, altii mai multi se multumesc sa taca si sa ramana impasibili la problema noastra a tuturor Romanilor, iar noiceilalti suntem convinsi ca trebuie facut ceva, daca se intampla asta nu ne intereseaza dar sursele spun ca este adevarat Discordia oricum nu a plecat de la noi dar la noi se v-a termina

 7. […] Vezi și ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu româ… […]

 8. […] Deși au depășit termenul legal de 90 de zile în care ar fi trebuit să ia o decizie în acest dosar, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu a emis o hotărâre (cel puțin până în data de 7 martie a.c.) în cazul manifestului șovin “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”. […]

 9. Ioan Marinoiu, ortodox, veterean de razboi says:

  Domnilor, vinovatii pentru ce se intampla in Covasna,Harghita.Baia Mare nu sunt la Budapesta ci la Bucuresti. Pentru Unirea Transilvanie cu Tara
  au luptat Romanii Uniti Greco-Catolici. Actul Unirii la 1 Dec.1918 a fost citit de Episcopul de Gherla Iului Hossu, drept recunostinta romanii ortodoxi l-au tinut pe Hossu in zehe de puscariasi(patria romana recunosdcatoare) in arest la Manastirea Caldarusani, alti 7 Episcopi Greco-catolici au murit in foame si-n frig la Sighet.Va apmintesc domnilor ca Biseric Greco-catolica a fost/este Fica Romei.Desfiintarea acestei biserici de catre romanii ortodocsii,confiscarea 2200 de Biserici, tot atate scoli si case parohhiale a fost o insulta la Adrsa Romei. Drept urmare, Papa de la Roma a luat mana dupa Romania. Domnilor Papa este conducatorul spiritual a 1.2 Miliarde de Credincios, are un cuvant greu de spus in treburile lumii. In Biserile foste greco-catolic se lafaesc preoti ortodoxi. Spiritual vorbind Transilvania este sub ocupate ortodoxa,este capul de pod al Rusiei pentru a inaita spre Apusul civilizat Singura
  solutie este ca transilvania sa se intoarca in Occident, prin alipire la Ungaria care este Stat occidental In Ziarul American World Report din din August 1991 se spune ȚTransilvania becom part of Hungary. Domnilor Granitele Tarilor mici se hotares de Marile Puteri La 1918 Marile Puteri la Trianon a hotarat formarea Regatului Romania Mare. Regii era garantia pentru Occidentul Civilizat. Desteptii de pe Malul Dambovitei cu ajutorul Mamei Rusii Ortodoxe, a desfiinta democraqtia Monarhica sa vina cei care sut azi la conducere Noi romanii Am avut o Romanie Mare frumosa bogat dar nu am fost/nu suntem vrednici sa o pastram

  • sava says:

   Frate IOAN MARINOIU, dupa exprimarea gramaticala ,numai roman nu esti, caci lipsa acordurilor este o caracteristica speciala de exprimare a ungurilor,iar cu teoria ca nu Budapesta,ca Bucurestiul e de vina pentru situatia de astazi este numai in parte adevarata,insa solutia de dezmembrare a tarii e pur ungureasca.In alta ordine de idei, ortodoxia afisata in titlu e doar o strategie ieftina de manipulare,pentru ca niciun ortodox adevarat n-ar preamari puterile politice ale papei de la Roma. Pentru aceste puteri politice si militare si pentru suprematia pamanteasca, imanenta a renuntat catolicismul in frunte cu papa la Biserica lui Hristos cea Una, soborniceasca si apostoleasca.Hristos le spune ucenicilor””Cel ce vrea sa fie mai mare intre voi ,sa fie slujitorul tuturor”,asa cum El insusi a slujit lumii intregi.Papa vrea sa fie doar Stapanul, asa ca fratia ta trebuie sa mai reflectezi la valorile ortodoxe, ca nu-i tarziu nici pentru veterani, daca ,ortodox fiind ,vrei sa fii cu Hristos in Imparatia cerurilor.Lasa grija celor pamantesti in seama lui Dumnezeu, ca stie mai bine cum sa le randuiasca si nu-ti fie frica .De moarte nu scapam nici noi ortodocsii ,nici altii. Daca am gresit cumva te rog sa ma ierti, ca poate ai fost bine intentionat, dar prea pe fata cu ungurii ca veteran de razboi…Pamantul asta nici ungurii nici americanii nu-l vor mosteni,ci in pamant se vor preface toti, iar desufletele lor si ale noastre,aiba Dumnezeu mila !

  • Stefi says:

   Care Ungaria ? Ungurii din Ungaria sunt doar masa de manevra intre marile puteri ! Va veti convinge incurand !

 10. […] și ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu româ… Posted in: antiromanism, Baia Mare, discriminarea romanilor, epurare etnica, extremism, extremism […]

 11. […] ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu româ… Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. […]

 12. Florin says:

  Am fost recent la Muzeul National din Helsinki si acolo scria ca etnia este suma dintre limba, componenta genetica si mostenirea culturala.
  Hai sa vedem cazul maghiarilor: cati dintre ei au genetica maghiara? Cati sunt de origine turco-mongola, si cati au fost “convertiti”? Marii lor oameni de cultura erau de alte etnii (Jozsef Attila – din parinti romani, Sandor Petrovics (Petofi Sandor) – slovac/sarb, iar compozitorul Liszt Ferenc nu stia o boaba de maghiara pana sa ajunga in Ungaria.

  Deci, in cazul lor, nu se poate vorbi despre asimilare, ci despre redobandirea etniei lor originale. Nu avem aici de-a face cu o etnie, ci cu o secta de oameni care au luat-o pe cai gresite, iar ura si agresivitatea cu care se manifesta in astfel de mesaje nu fac decat sa dovedeasca faptul ca extinctia grupului lor e ceva just. Pt. ca Dumnezeu e corect si pedepseste pe cei nedrepti.

  • Augustin Emilian says:

   Perfect adevarat ei sunt un nimic dar din cauza ca au fost atat de multtimp neglijati au inceput sa creeze problem, problem care nu ar mai trebui tolerate, de noi, nu de astia de la conducere care le bea apa din causul palmelor tuturor strainilor

 13. artur says:

  CHESTIA ASTA SE INTAMPLA DE ANI DE ZILE SI IN COVASNA SI HARGHITA DAR NU S-A SPUS FATIS PANA ACUM !COPII UNGURILOR SUNT EDUCATI DE PARINTII LOR SA URASCA TOT CE ESTE ROMAN SAU ROMANESC ! ASA NE TREBUIE DAC AM ALES SA NE CONDUCA TRADATORII DE NEAM SI TARA !!!

  • Preoteasa Beata says:

   Eu sunt unguroaica din Covasna. Sunt casatorita cu un roman. Copii unguri NU sunt educati de parintii lor sa urasca tot ce este roman.
   TU cred ca n-ai fost in viata ta in judetele COVASNA si Harghita si precum vorbesti (scrii) ai avea dificultati sa localizezi si pe harta aceste judete.
   Asa ca nu mai vorbii PROSTII!!!!!!!!

 14. enya says:

  buna seara la tot poporul,sunt o unguroaica chiar din Baia Mare si vreau sa spun ca acest “manifest“ a aparut la noi in presa de cateva saptamani s-a facut ceva tam-tam si la postul local tv dar stati linistiti ca noi cei din “popor“ avem alte probleme care ne preocupa, somajul tot mai mare ,grija zilei de maine nu daca sa ne casatorim sau imprietenim cu romanii,sunt niste aberatii cu care nu sunt de acord si oricum nimeni nu poate interzice cuiva cu cine sa fie prieten sau pe cine sa iubeasca.la noi in oras nu au fost niciodata probleme inter-etnice,poate doar cu tiganii si doar cu acei dintre ei care fura si talharesc.am vrut sa-mi spun si eu parerea sa nu creada restul tarii ca a pornit un “razboi“ intre unguri si romani in Baia Mare

 15. gogu says:

  “socant!” Nu e nimic “socant”! In Ardeal, Banat, Crisana, Arad aceste indemnuri, nu indemnuri, conduita existentiala am auzit-o si o traiam zilnic. Se discuta in licee, scoli profesionale, pe strada etc. Asta cu toate ca scolile erau mixte. Si in facultati! Studenti unguri, veniti in Bucuresti starneau discutii colegiale in care se contesta romanilor dreptul de a locui in Transilvania, Banat, Maramures, Crisana, Satu Mare, Arad etc. Pentru ca erau din “Balcani” veniti(romanii, normal).Daca replicam civilizat sareau la bataie. Asta in plin asa zis “ceausism”. Am asistat la zeci de batai intre adolescenti unguri cu adolescentii romani care indrazneau sa le demonteze aberatiile de genul celor din materialul de mai sus. Nu pricep ce va tot mirati… Trebuie sa privim adevarul in fata, istoric, real asa cum era si este, in teren. Este o batalie pentru “fold” cum zic si se duce de sute de ani. Suntem in defenisva de sute de ani, complexati in fata Ungariei si ungurilor si ne miram… de ce? Ca vor segregationism, vor Transilvania (O vor de 1000 de ani si lupta s-o aiba; sarcina noastra este sa ne aparam tara de ambitiile lor aberante si acum n-o facem; ei o fac chiar la noi – caci ce clamau aia de la Karpatia: “Romania e mai incolo!” I-a oprit vreo atoritate din actiune, noi romanii? Nu! Bine ca suntem “socati”! Cantecele alora nu ne “socheaza!”). Dar ascest lucru l-a practicat dintotdeauna. Si-apoi de ce am dori sa ne amestecaam cu ei?

 16. Preoteasa Beata says:

  Eu sunt mandra de sotul meu roman si nu la-si schimba cu unul maghiar. Copii nostrii sunt mici dar invata doua limbi deodata, se pot juca cu oricare copil indiferent de etnie si vor fi mai valorosi decat preotii care au scris manifestul.

  • Székely János says:

   Da, pentru ca nu ai nici o problema cu faptul ca nepotii tai nu-l cunosc pe limba ta materna.

   • Romanca says:

    Tu traiesti intr-o tara in care nu stii sa vorbesti si sa scrii corect. Vrei sa scrii si sa vorbesti doar in limba maghiara? Fa-ti mutatia in Ungaria!

   • nicu marin says:

    Ma tot mir de prostia din capoetele UNORA dintre maghiari ! Bai oamenilor aveti toate drepturile posibile ca sa va pastrati identitatea ? ce dracului mai doriti ? Sa dispuneti de Transilvania ca acum 1000 de ani ? Nu se mai poate gata ! Terminati cu pro9stiile si hai sa traim impreuna . Tu iti imaginezi mai desteptule ca maghiarii aia care au cerut in 1918 unirea cu Romania au facut-o cu pistolul la tampla ? Daca crezi asa ceva esti tampit !

 17. Vasi says:

  Strigătul intoleranţei etnice? Nicidecum. Este doar una din crizele unor dementi. Recomand tratament cu nationalism romanesc si botez in Sfanta Biserica Ortodoxa. Reusita garantata.

 18. Alex says:

  Ciudat demers, este în stil Tokes într-o localitate majoritar românească şi cu un număr tot mai mare de ţigani.
  Copiii trec de barierele lingvistice, religioase şi de orice fel când e vorba de joacă, o spun din “amintiri din copilărie”, dacă vor fi opriţi să se joace cu atât vor fi mai atraşi de ceea ce e “interzis”.
  Nu cred că ungurii din Maramureş ar asculta acest îndemn, pericolul vine din faptul că vine de la aşa-zişii “preoţi”. Să fim înţeleşi, cei ca Tokes nu-s preoţi, doar nişte autointitulaţi prelaţii abjecţi! Hungary este ţară ortodoxă, dovadă simbolurile coroanei maghiare, de origine creştin-ortodoxă şi apetitul fraţilor maghiari pentru ortodoxie, exemplu care-mi vine-n minte fiind al ungurului care s-a mutat la noi în ţară pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu ca preot ortodox:
  http://www.jurnalul.ro/special/un-misionar-ungur-tine-aprinsa-candela-ortodoxiei-la-pasareni-534652.htm
  Pocăiţii şi “popii” gen Tokes sunt falşi profeţi şi reîntoarcerea fraţilor maghiari la adevărata credinţă este cel mai bun lucru pentru relaţiile româno-maghiare.

  Am şi eu un apel către fraţii maghiari: găsiţi-vă pe cineva de orice etnie, român, ungur, ţigan, bulgar, eschimos, numai NU VĂ ÎMPERECHEAŢI ÎNTRE RUDE, consangvinizarea e un pericol, Csibi Barna e cel mai bun exemplu. Prin Ciuc se ştie că părinţii lui erau rude…

 19. MARIN says:

  FIECARE DECLARATIE AR TREBUI SA FIE ASUMATA SI DE CE NU TRASA LA RASPUNDERE DACA DEPASESTE LIMITELE BUNEI CUVINTE.Maghiarii ar trebui sa traiasca linistiti in aceasta tara in care cu totii suferim sau ne bucuram.Tot ce vine din gura altora sant infectii.Fanditi-va cu ce sant devina doi tineri frumosi care se plac si isi doresc sa isi uneasca destinele?…INDIFERENT DE NATIONALITATE IUBIREA,DRAGOSTEA NU ARE GRANITE SAU FRONTIERE.

 20. alexandru says:

  sa le fie rusine, ungurii au fost, sunt si vor fi sovini si ordinari!

 21. Nea Nicu says:

  am tot zis ca popii unguri is cei mai spurcati cand vine vorba de intoleranta si utie dovada

 22. Ioana Lucia says:

  Socant??? pentru cine??? toate acestea se stiau si inainte mai ales in comunitatile unde exista si etnici maghiari…toata lumea stie, nimeni nu vorbeste depsre asta…oare de ce trebuie pupati in fund??? ungurii si tiganii??? si ce o sa se faca in acest sens???

 23. Petre Anghel says:

  Initiatorii sunt extremisti. Sunt primitivi. Cine gandeste astfel – roman sau maghiar – uraste viata. Fiecare are dreptul sa se casatoreasca cu cine vrea. Daca semnatarii ar avea minte, s-ar dandi la efectul cuvintelor lor asupra copiilor proveniti din casatoriile mixte.

 24. Székely János says:

  “NU vă mai căsătoriți cu românii”. Asta ar fi ideal.
  Daca jucam cu copii romani nu este o problema atat de mare… dar sa nu casatorim, ca copii nostrii vor fi romani, si nepotii antimaghiari, sovinist.

 25. Mihai says:

  jenant apel al capilor comunitatii maghiare din Baia Mare

 26. The Editor says:

  cred si eu , la ce spor demografic negativ avem exista o mare probabilitate k defapt copii romani sa fie … tzigani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOCANT. UDMR și preoții maghiari din Baia Mare către maghiari: NU vă mai căsătoriți cu românii, NU vă mai lăsați copiii să se joace cu românii!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/socant-udmr-si-preotii-maghiari-din-baia-mare-catre-maghiari-nu-va-mai-casatoriti-cu-romanii-nu-va-mai-lasati-copiii-sa-se-joace-cu-romanii/