ȘOVINISM. Românii, făcuți „hoţi de teritorii” de ziariștii maghiari de la cotidianul Szekely Hirmondo. VEZI ce zic ziariștii maghiari despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia!

August 21, 2014 •sovinism maghiar •Views: 4207

Redau mai jos traducerea în limba română a unui articol publicat în paginile cotidianului de limba maghiară Szekely Hirmondo, care apare în Covasna. Orice alt comentariu este inutil.

”Rănile Trianonului nu se vindecă nici după 94 de ani / Au luat fiinţă state naţionale?

În 1920, au sfâşiat Ungaria precum hienele. Cea mai mare obrăznicie a fost sloganul mincinos al înfiinţării statelor naţionale. Cu ajutorul acestuia ne-au sfărâmat patria şi au introdus cu succes în conştiinţa publică legitimitatea dobândirii de teritorii.

Au invocat faptul că Ungaria este stat multinaţional. Nu au spus în schimb că acesta i-a acceptat secole de-a rândul pe românii, sârbii şi alte naţionalităţi, care s-au refugiat aici, şi că în felul acesta s-a ajuns la procentul numeric de 55% al maghiarilor. Au lăsat pradă o ţară care, dacă nu s-ar fi petrecut toate acestea, ar trăi azi la un nivel de trai incomparabil mai înalt faţă de cel actual. In loc de aşa ceva s-a născut unul din cele mai funebre dictate de pace din istoria mondială: Trianonul.

Au fabricat state naţionale precum Cehoslovacia, Iugoslavia şi România Mare. La 1920 a fost fabricată România Mare. Bineînţeles că după doar 20 de ani, acest stat naţional a pierdut Cadrilaterul, care a reintrat în posesia Bulgariei. Mai târziu, pe teritoriul Basarabiei s-a format Republica Moldova azi independentă.

Hoţii de teritorii nu sunt dispuşi nici azi să recunoască egalitatea în drepturi a maghiarimii transilvane indigene. Naţionalismul românesc de stat îi neagă poporului secui dreptul de a se pronunţa, prin referendum, cu privire la autonomie. Toate acestea ne sunt negate prin invocarea articolului unu din constituţie.

Cei care cred că în 1920 a fost justă ruperea de Ungaria a Transilvaniei, Banatului şi Partium-ului, cu o populaţie românească de 53,8%, fără a fi permisă organizarea unui referendum, în timp ce nici la marea adunare (de vitrină) de la Alba Iulia nu a reprezentat nimeni jumătate din populaţie Transilvaniei, de ce nu consideră acum la fel de justă autonomia Pământului Secuiesc locuit în procent de 76% de secui? Poate pentru că România este stat naţional?”

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 106 din 04.06.2014 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna – Harghita)

FOTO: sigla cotidianului Szekely hirmondo

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to ȘOVINISM. Românii, făcuți „hoţi de teritorii” de ziariștii maghiari de la cotidianul Szekely Hirmondo. VEZI ce zic ziariștii maghiari despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia!

 1. Mardar George says:

  Doritorii de “autonomie” să se declare precum sunt- drept secui și să-și ceară ”autonomie” în Ungaria ! Ia s-o vedem cum o să vă iasă. Cel puțin ve-ți înțelege în realitate cât de tare vă iubesc ungurii care vă instigă la agresivitate contra românilor și, mai ales- în a cui mâini a-ți nimerit din prostie ! Și aici este exact cazul găgăujilor din RM care provocați de ruși- și-au căpătat ””autonomie” dar NU au limbă și deci naționalitate, fiindcă i-au lipsit de acete calități umane tocmai acei, care ia-u instigat la ”autonomie” … E greu oare deînțeles acest lucru???

 2. Serban Vasile says:

  Transilvania a fost dintotdeauna romaneasca.Faptul ca a fost ocupata in timpul imperiului austro-ungar,iar in acest timp a fost supusa permanent unui proces fortat de maghiarizare, de injosire pina aproape la distugerea natiei romane,tocmai acest fapt a indirjit populatia autoctona sa-si caute dreptul cu arma in mina.Cotropitori,ati fost voi,nu romanii.Tratatul de la Trianon a facut o dreptate milenara si necesara !!!

  • Adevar graiti domnule Serban Vasile! Secuii nu sunt unguri dar au fost maghiarizati, iar asa zisa popuatie poplatia maghiatra din Transivania de azi cuprinde un procent serios de romani maghiarizati dealungul secolelor de cotropitorii unguri, ajunsi stapani! Eu de fel sunt banatean, timisorean, cu radacini adanci in comuna Beregsaul Mare si am ascultat in copilarie la reuniunile familiei o serie de povesti ale batranilor despre modul in care au fosr maghiarizati, cea mai elecventa dovada fiind registrele de stare civila din comune care erau completate in limba maghiara, inclusiv traducerea in limba magahiara a numelui si prenumelui. Acest fapt i=a determinat pe multi romani sa dea copiilor un al doilea prenume de origine latina, de ex. Adrian, Adriana, Liviu, Livia, samd!

   • Catalin A. says:

    Mare adevar in ce spuneti, ar fi fost normal in dtept la replica in ziarul respectiv cu exact ceea ce ati scris.

  • Stoian says:

   Din cuvantarea mult iubitului conducator !

 3. […] Vezi și ȘOVINISM. Românii, făcuți ”hoţi de teritorii” de ziariștii maghiari de la cotidianul ”Sz… […]

 4. Ioșca says:

  „Cei care cred că în 1920 a fost justă ruperea de Ungaria a Transilvaniei, Banatului şi Partium-ului, cu o populaţie românească de 53,8%…”

  Mănânci, scuzată fie-mi expresia, căcat, „domnu’ ziarist”.
  Încerci cumva să spui că, deși 53% erau români, era just pentru ei să rămână sub stăpânirea maghiară pentru că… acolo mai trăiau și unguri? Și cam câți unguri? 46,2%? Sau, folosind matematica ungurească, vreo 76% unguri, pe lângă acei 53% români?

  Și o altă întrebare. Cum de au apărut atâția secui în ultimii ani?
  La recensământ au fost întrebări despre etnie, la care au fost rezultatele de mai jos (insse.ro).

  An Români Maghiari Altă etnie
  1930 _11118170 _1423459 _49182
  1956 _14996114 _1587675 _13357
  1966 _16746510 _1619592 _4681
  1977 _18999565 _1713928 _4028
  1992 _20408542 _1624959 _8602
  2011 _16792868 _1227623 _18524

  Ia explică-mi mie, „domnu’ ziarist”, unde erau secuii tăi?
  Se declarau maghiari, până acum 10 ani, când și-au dat seama că sunt, de fapt, secui? Nu era trecută etnia respectivă în recensământ? Bine, dar era trecută rubrica „altă naționalitate”!
  Dar hai să-ți fac pe plac. Să spunem că la „altă naționalitate” sunt, de fapt, trecuți DOAR secuii. În 1992 erau doar 8600 de secui. Până în 2011 v-ați pus pe treabă ca iepurii și v-ați dublat numărul, ați ajuns la 18500. 20000 de oameni vreți autonomie?
  Acum hai să revenim cu picioarele pe pământ. Acele „alte etnii” cuprind, de fapt, alte etnii: argentinieni, nigerieni, olandezi, thailandezi, americani, etc.

  Deci, unde sunt secuii? Voi luați o parte din maghiari și-i transformați în secui după cum e UDMR la putere sau nu?

 5. […] Vezi și ȘOVINISM. Românii, făcuți ”hoţi de teritorii” de ziariștii maghiari de la cotidianul ”Sz… […]

 6. […] Vezi și ȘOVINISM. Românii, făcuți ”hoţi de teritorii” de ziariștii maghiari de la cotidianul ”Sz… […]

 7. man alexandru says:

  ascultai ba!!!!voi v-ati refugiat aici goniti de PECENEGI!!!TOT CE STITI ATI INVATAT DE LA VLAHI!!!PS…LA CALUGARENI,SAT DE LINGA SOVATA..este un CASTRU ROMAN…deci este un tinut…ROMANO-SECUIESC…maghiarii din acea parte ajudetului mures,cica sunt ,secui,..

 8. aaa says:

  “Hoţii de teritorii nu sunt dispuşi nici azi să recunoască egalitatea în drepturi a maghiarimii transilvane indigene”

  astia nu au toata tigla pe casa………………………….

  cat tupeu……dar in acelasi timp se mandresc cu parintii lor cu ochi oblici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOVINISM. Românii, făcuți „hoţi de teritorii” de ziariștii maghiari de la cotidianul Szekely Hirmondo. VEZI ce zic ziariștii maghiari despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sovinism-romanii-facuti-hoti-de-teritorii-de-ziaristii-maghiari-de-la-cotidianul-szekely-hirmondo-vezi-ce-zic-ziaristii-maghiari-despre-marea-adunare-nationala-d/