ȘOVINISM. Supărați că a primit și numele unui ROMÂN, UDMR protestează față de schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie din Covasna

April 14, 2015 •UDMR •Views: 3458

Ministerul Sănătății a aprobat schimbarea denumirii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza” din Covasna. Noua denumire a spitalului va fi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Teculescu-Benedek”. Măsura a stârnit reacția vehementă a conducerii UDMR Covasna, revoltată că spitalul va primi și numele unui român.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a aprobat cererea Asociației Cultural-Creștine ”Iustinian Teculescu” din Covasna de a modifica denumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza” din Covasna în Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Teculescu-Benedek”, ca o reparație adusă medicului Nicolae Teculescu, ca o recunoaștere a activității acestuia de pionierat în tratamentul balnear și în valorificarea potențialului factorilor naturali ai stațiunii Covasna.

Inițiativa a fost sprijinită și de Prefectura Covasna și chiar și de conducerea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza”.

În anul 2010, Spitalul de Cardilogie Covasna și-a schimbat denumirea în Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza”.

Includerea în denumirea oficială a spitalului a numelui unui doctor român a înfuriat foarte tare conducerea UDMR Covasna. Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean Covasna, s-a declarat revoltat de schimbarea denumirii spitalului fără consultarea comunității maghiare din județ și a anunțat strângerea de semnături pentru ca spitalul să revină la denumirea ”inițială”, fără numele doctorului român.

P.S. 1: În 2011 îmi exprimam stufecția cu privire la faptul că românii din Voinești-Covasna au acceptat tecit, fără nicio reacție, maghiarizarea denumirii acestei instituții publice (detalii aici). Mă bucur că să văd că au reacționat, chiar dacă au avut nevoie de cinci ani ca să facă acest lucru.

P.S. 2: Condamn public discursul șovin, intolerant și profund antiromânesc al UDMR, promovat în mod dement de presa de limbă maghiară din România. Atât UDMR cât și reprezentanții presei de limbă maghiară continuă să promoveze doar ură interetnică și șovinism maghiar, ambele părți fiind ancorate în mentalități medievale grotești.

P.S. 3: Tot așa cum în 2010 a tăcut mâlc, deputatul românilor din Covasna, Horia Grama, e și de această dată de partea UDMR.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to ȘOVINISM. Supărați că a primit și numele unui ROMÂN, UDMR protestează față de schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie din Covasna

 1. […] UDMR a anunțat deja că a strâns 5.000 de semnături prin care se opune schimbării denumirii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din stațiunea Covasna după ce Ministerul Sănătății a aprobat modificarea denumirii, noua denumire fiind Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Teculescu-Benedek” (detalii aici). […]

 2. Stefan Babutiu says:

  Imi pare rau ca trebuie sa fac nota discordanta cu ante-comentatorii mei, dar am si eu ceva de spus.
  In 1972 am trebuit sa ma deplasez la spitalul din Covasna impreuna cu niste colegi, pentru o lucrare de investitii privind aceasta unitate.
  Cu aceasta ocazie am avut onoarea sa-l cunosc pe doctorul Benedek, directorul acestei unitati, subiect al articolului de sus. Spitalul era foarte cunoscut si avea pacienti chiar din Israel.
  E drept ca majoritatea convorbirilor le-am avut cu doctorul Benedek, care era managerul unitatii, dar stand de vorba si cu alti medici, pacienti, nici unul nu a pomenit de personalitatea medicala romanesca, doctor Teculescu. Probabil ca si dumnealui era printre medicii din acest spital, cred ca era competent ca majoritatea medicilor din subordinea doctorului Benedek, poate avea functii, dar cel care a dus faima acestui spital este doctorul Benedek.
  Consider deci ca decizia ministrului Banicioiu este gresita, cu atat mai mult cu cat doctorul Teculescu este pus primul in noua titulatura.
  Si cum, in ultima vreme, spitalele in majoritate au trecut in subordinea comunitatilor in care isi efectueaza sarcinile, cred ca in denumirea unei astfel de unitati trebuia consultata si populatia orasului Covasna.
  Stefan Babutiu

  • Dan Tanasa says:

   Faceți afirmații fără nicio bază. Faptul că Benedek a fost director este în opinia dvs. suficient pentru ca spitalul să primescă numele lui? E cel puțin jenant raționamentul. Activitatea doctorului Teculescu și implicarea sa în viața acestui spital și a comunității este documentată. În 2010 denumirea spitalului a fost schimbată FĂRĂ consultarea comunității românești. Acum s-a păstrat numele lui Benedek dar s-a făcut și o reparație față de dr. Teculescu.

   P.S.: Cu români cu atitudinea dvs. nu-i de mirare c-am ajuns unde am ajuns! De slugi și proști nu ducem lipsă! Ducem lipsă de oameni demni și iubitori de neam!

 3. […] și antieuropeană a membrilor organizației UDMR Covasna care, prin vocea președintelui Tamas Sandor, se opun acestei reparații morale față de munca unei personalități românești […]

 4. […] adusă medicului român Nicolae Teculescu în activitatea de pionierat în tratamentul balnear, scrie Dan Tănasă pe blogul […]

 5. Maria Teusan says:

  …Daca-m permiteti…Domnmule Mitranescu…N-as zice ca maghiarii din Covasna sunt mai secui decat altii(sunt romanca dar am lucrat niste ani in Sf Gheorghe)…aici sunt doar manipulati, din pacate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOVINISM. Supărați că a primit și numele unui ROMÂN, UDMR protestează față de schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie din Covasna"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sovinism-suparati-ca-a-primit-si-numele-unui-roman-udmr-protesteaza-fata-de-schimbarea-denumirii-spitalului-de-cardiologie-din-covasna/