"Spune-mi cu cine umbli ca sa iti spun cine esti" – proverb romanesc

July 27, 2008 •Covasna, Dan Manolachescu, Madalin Guruianu, Sfantu Gheorghe •Views: 4207

Banuiesc ca acest proverb e valabil in mai multe culturi ale lumii nu doar la romani. Dupa o analiza mai atenta, am considerat ca acest proverb poate constitui punctul de plecare pentru un demers firesc al unui simplu cetatean. Ma intereseaza, semantic vorbind, care este legatura intre cuvintele MADALIN GURUINAU – DAN MANOLACHESCU si ANTAL ARPAD. Voi incepe acest demers banal cu o pagina de istorie scrisa in urma cu mai bine de un an de zile.
Pagina de istorie zice asa:

Profesorii maghiari demisi de conducerea UBB au primit Premiul Julianus

MIERCUREA CIUC – Profesorii maghiari demisi din randul corpului didactic al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca au primit, sambata 9 decembrie, la Miercurea Ciuc, Premiul Julianus, pentru contributia deosebita adusa la pastrarea identitatii maghiarilor din Romania.
Lectorii Hanz Peter si Kovacs Lehel, precum si Bodo Barna, reprezentantul Comitetului de Initiativa Bolyai, au fost rasplatiti pentru intreaga activitate depusa in scopul reinfiintarii universitatii de stat in limba maghiarain discursul lor, cei trei au subliniat faptul ca “acest fals conflict interetnic, intretinut de conducerea UBB dictatoriala si comunista, nu reprezinta modul de gandire al profesorilor, pentru ca si colegii romani accepta multiculturalitatea” si au apreciat ca Senatul Universitatii “a incitat, inutil, majoritatea romaneasca, impotriva maghiarilor minoritari”.
Bodo Barna a spus ca nu se doreste separarea Universitatii, ci doar o reorganizare a institutiei de invatamant superior, astfel incat sa existe sectii maghiare, de sine statatoare si o linie de studiu, cu un for decizional autonom.
Premiul Julianus a mai fost acordat fostului presedinte al Consiliului National Secuiesc, dr. Csapo Jozsef, pentru initiativa si lupta in vederea obtinerii autonomiei tinutului Secuiesc, Evei Maria Barki, avocat de origine maghiaro-italiana care traieste in Austira, declarata, in 1994, “persona non-grata” de catre Guvernul Romaniei, pentru intreaga activitatea, neremunerata, in apararea etnicilor maghiari carora li se incalca dreptul la pastrarea identitatii nationale, precum si lui Kovacs Jeno, din Szombathely-Ungaria, pentru restaurarea monumentelor si bisericilor apartinand minoritatilor maghiare din Bazinul Carpatic.
Printre laureati s-a numarat si un roman, ziaristul Dan Manolachescu din Sfantu Gheorghe, presedintele Asociatiei pentru Comunitate – Covasna, pentru rolul important pe care il are in realizarea comunicarii dintre maghiari si romani, pentru acceptarea, in mod public, a idealului obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc si pentru eforturile pe care le-a depus pentru a convinge romanii de beneficiile acesteia.
Dan Manolachescu, bolnav de pneumonie, nu a putut ajunge la Miercurea Ciuc, premiul sau fiind ridicat de Bereczki Kinga.
Premiile Julianus se acorda personalitatilor din tara si din strainatate, care militeaza pentru pastrarea identitatii maghiarilor, pana la editia din acest an, a 14-a, intrand in posesia acestuia aproximativ 80 de persoane din Romania, Ungaria, Slovacia, Olanda, Austria, Turcia si SUA. (14.12.2006)

Sursa: Buletinul Divers

Dan Manolachescu este cel care in toamna ar vrea sa candideze la un post de deputat pe ntru voturile romanilor din Covasna. Antal Arpad (UDMR) este primarul orasului Sfantu Gheorghe. Madalin Guruianu este consilier independent la consiliul local Sfantu Gheorghe.

Va urma…

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to "Spune-mi cu cine umbli ca sa iti spun cine esti" – proverb romanesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: ""Spune-mi cu cine umbli ca sa iti spun cine esti" - proverb romanesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/spune-mi-cu-cine-umbli-ca-sa-iti-spun-cine-esti-proverb-romanesc-2/