Statul maghiar, interpelat pentru susţinerea unui criminal de război

October 28, 2008 •Centrul de Coordonare Culturala a Republicii Ungare, Covasna, Curentul, separatism etnic, Wass Albert •Views: 1195

Statul maghiar, interpelat pentru susţinerea unui criminal de război

Scris de George Roncea
Un tânăr ardelean din Covasna s-a adresat în scris conducerii statului maghiar, după ce nu a reuşit să se adreseze direct preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo (foto), la recenta sa vizită din judeţul Covasna, unde acesta a declarat că susţine autonomia Ţinutului Secuiesc.
Dan Tănasă s-a referit în scrisoare la comemorarea, pe parcursul lunii octombrie, în toată Transilvania, a criminalului de război Wass Albert. În mod special, tânărul covăsnean a cerut să afle poziţia statului maghiar în această chestiune deoarece Centrul de Coordonare Culturală al Republicii Ungare, instalat recent laSfântu Gheorghe, apare ca finanţator al proiectului cultural de omagiere a lui Wass Albert.
Dan Tănasă s-a adresat anterior şi conducerii Ministerului Afacerilor Externe, de unde i s-a comunicat că “potrivit H.G. nr. 100/2004 speţa excede ariei de competenţe ale MAE”. Diplomaţii noştri i-au mai recomandat să “se adreseze direct Ambasadei Republicii Ungare la Bucureşti cu privire la poziţia acesteia cu privire la prezenţa siglei Centrului de Coordonare Culturală pe afişele dedicate comemorării criminalului de război Albert Wass”.

Trimis la… Ambasadă!

Ardeleanul, insistent, a urmat sfaturile MAE şi s-a adresat Ambasadei Ungariei, solicitând un răspuns din partea conducerii statului maghiar faţă de celebrarea – la nivel de stat – a unui criminal vinovat de asasinate împotriva românilor şi a evreilor din Transilvania.
Ambasadorul Ungariei i-a comunicat “faptul că, în luna mai a acestui an, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinţa prin care numitul Wass Albert a fost condamnat la moarte, în martie 1946, pentru crime de război”. Ordonanţa de Urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002, aprobată prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii stipulează la art. 5 faptul că “promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a alocat, din fonduri publice, bani pentru o serie de manifestări dedicate scriitorului Wass Albert, condamnat în România pentru crime de război. Printre aceste proiecte se numără şi proiectul intitulat “Săptămâna Wass Albert”, iniţiat de Asociaţia Tinerilor Maghiari din Covasna.
“Am fost şocat de faptul că pe afişele de promovare a acestei manifestări controversate apare sigla Centrului de Coordonare Culturală a Republicii Ungare la Sfântu Gheorghe. Să ne imaginăm cum ar reacţiona opinia publică din Polonia dacă un ONG din Germania ar primi bani din fonduri publice pentru a-l comemora pe Adolf Hitler!”, se mai arată în scrisoarea lui Dan Tănasă.

Sursa: Curentul

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Statul maghiar, interpelat pentru susţinerea unui criminal de război"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/statul-maghiar-interpelat-pentru-sustinerea-unui-criminal-de-razboi-2/