TUPEUL SOVINISMULUI MAGHIAR DIN ROMANIA. Ungurii vor o statuie a grofului Urmánczy Nándor in parcul central din Toplita! Groful Urmánczy Nándor a fost un militat pentru anularea Tratatului de la Trianon si creator al mişcării iredentiste din Ungaria!

April 27, 2011 •antiromanism, discriminarea romanilor, PCM, sovinism maghiar, Tinutul Secuiesc, Toplita, UDMR •Views: 2113

In data de 11 aprilie 2011, Asociaţia Dr. Urmánczy Nándor din Topliţa a depus o cerere către consiliul local pentru obţinerea aprobărilor pentru a instala o statuie din bronz cu Urmánczy Nándor. Iată cererea depusă:

CĂTRE CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TOPLIŢA

Asociaţia Culturală „Dr. Urmánczy Nándor” Egyesület din Topliţa, se adresează consiliului local deoarece intenţionează să amplaseze în municipiul Topliţa o statuie (bust din bronz) a lui Dr. Urmánczy Nándor (1868-1940), care s-a născut în Topliţa şi tot aici a fost înmormântat. Vă rugăm prin prezenta să identificaţi o locaţie în parcul central, unde să se poată fi amplasată această statuie.
Cu ce a contribuit pentru dezvoltarea Topliţei: A fost deputat timp de 16 ani (1902-1918), într-o circumscripţie electorală unde majoritatea votanţilor erau de etnie română.
– Datorită lui în 1895 s-a înfiinţat primul ziar local, în anul 1896 între 2 martie şi 1 septembrie, pe un teren de a lui, din banii lui, s-a construit prima şcoală de stat, şcoală care şi astăzi funcţionează în cartierul „Vale”.
– A donat bani pentru construcţia catedralei ortodoxe din localitate pentru care în 1903 a fost invitat la ceremonia de sfinţire unde a ţinut şi un discurs. Semnătura lui se poate verifica în cartea de onoare.
– În anul 1909 datorită intervenţiei lui s-a înfiinţat primul tribunal din localitate.
– Datorită intervenţiilor parlamentare personale s-a terminat calea ferată Deda-Gheorgheni în toamna anului 1909.
– În mai 1918 înfiinţează biroul de finanţe al localităţii Topliţa.
În noiembrie 1940 a fost decorat „Post Mortem” cu titlul de „Cetăţean de onoare” al Topliţei, document semnat de primarul Pattantyus A. Miklós şi de secretarul Újfalvi Béla. Atât Urmánczy Nándor cât şi Miron Cristea erau din aceeaşi generaţie, amândoi au absolvit facultatea la Budapesta. Amândoi îşi iubeau poporul şi nu au făcut nimic pentru dezbinarea bunei înţelegeri a celor două naţiuni. Amplasarea unei statui cu Urmánczy ar fi o reconciliere istorică şi în Topliţa, între maghiari şi români, tot odată un respect reciproc a valorilor, care constituie un exemplu în Europa. De asemenea parcul central al oraşului nostru este un spaţiu de memoriu comun al tuturor locuitorilor. În acest oraş sunt 71% români şi 25 % maghiari, prin urmare ar fi corect şi echitabil ca pe lângă cele trei statui care reprezintă trei personalităţi româneşti să fie aprobată amplasarea şi acestei statui, care reprezintă cel mai renumit Topliţean de etnie maghiară. Îngrijirea memoriei lui Urmánczy ar putea fi o atracţie culturală, turistică al oraşului nostru, care ar fi benefică pentru noi toţi.
De aceea noi vă cerem un acord de principiu pentru amplasarea acestei statui, iar în caz favorabil vom înainta cât mai repede planurile detailate ale statuii, care ca dimensiune vor fi identice cu celelalte trei statui. Vă mulţumim.

Asociaţia ,,culturală” ,,Urmanczy Nandor” din Topliţa nu se mai astâmpără!
O nouă încercare de sfidare la adresa românilor din Topliţa
Cum ar putea sta bustul lui Urmanczy Nandor lângă cel al Patriarhului Miron Cristea?! 

Subscrisele organizaţii obşteşti constituite pentru promovarea culturii româneşti: Fundaţia Culturală ,,Miron Cristea”, Asociaţia Radio ,,Ardealul”, Societatea Culturală ,,Glasul Călimanilor”, Societatea Cultural-patriotică ,,Avram Iancu”, toate având sediul în Topliţa şi personalitate juridică, fiind înscrise în Registrul special al asociaţiilor şi societăţilor obşteşti de la Judecătoria Topliţa, luând cunoştinţă despre cererea Asociaţiei Culturale ,,Urmanczy Nandor” Egyesulet, cu sediul în Topliţa, privind aprobarea amplasării unui bust al lui Urmanczy Nandor în parcul central al oraşului, publicată pe site-ul ,,Topliţa info”, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Urmanczy Nandor (1868-1940), născut în Topliţa, a fost unul dintre marii proprietari ai pământului, pădurilor şi munţilor din zona Topliţei (alături de alţi magnaţi, precum Banffy, Kemeny, Bornemisza etc.), cei care au răpit pământul topliţenilor, devenind stăpâni pe el, iar ţăranii români din Topliţa au fost aduşi în stare de iobăgie pe moşiile noilor proprietari (vezi ,,Topliţa la 1785″ de David Prodan, Cluj, 1947).
Este adevărat că între 1902 şi 1918, Urmanczy Nandor a fost deputat în Parlamentul Ungariei, dar el nu a reprezentat acolo nicidecum interesele românilor transilvăneni din circumscripţia sa electorală, toţi iobagi, ci interesele marilor magnaţi unguri, grofi şi baroni, dornici de a-şi menţine starea social-economică şi politică pe care o aveau, precum şi interesele Ungariei de a-şi menţine stăpânirea asupra Transilvaniei, încorporată cu de-a sila în componenţa statului maghiar încă în 1867.  

Cine a fost cu adevărat Urmanczy Nandor 

De ceva vreme se agită spiritele prin municipiul Topliţa în sensul necesităţii unei statui a lui Urmanczy Nandor. Nu cred că mai este nevoie să reproducem aici lucrurile cunoscute despre baronul mai sus-numit. În treacăt doar să spunem că unii apologeţi ai săi se arătau tare vexaţi atunci când este numit grof. Poate ne explică ei care este diferenţa în mod concret între o denumire şi alta. Sau ar putea să ne spună ce a făcut baronul după 1918, că din câte vedem în cererea de atribuire a unui loc central pentru statuie, ,,realizările” sale se opresc la 1918, deşi a trăit până în 1940!
Pentru a face mai multă lumină asupra adevăratei feţe a fostului magnat local, vom apela la câteva documente, deoarece doar ele pot să ne dea o imagine edificatoare asupra celui de mai sus, şi nu poveştile de genul că datorită lui s-au făcut calea ferată, şcoala, biserica şi toarta la cană, într-un cuvânt indiferent ce s-a făcut în zonă poartă neapărat pecetea sa.
Ori documentele ne arată exact contrariul celui preamărit de apologeţii săi. Un om care toată viaţa a militat pentru anularea Tratatului de la Trianon, creator al mişcării iredentiste din Ungaria, lucru certificat şi de inscripţia de pe mormântul său, şi un duşman neîmpăcat a tot ce este românesc.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TUPEUL SOVINISMULUI MAGHIAR DIN ROMANIA. Ungurii vor o statuie a grofului Urmánczy Nándor in parcul central din Toplita! Groful Urmánczy Nándor a fost un militat pentru anularea Tratatului de la Trianon si creator al mişcării iredentiste din Ungaria!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/tupeul-sovinismului-maghiar-din-romania-ungurii-vor-o-statuie-a-grofului-urmanczy-nandor-in-parcul-central-din-toplita-groful-urmanczy-nandor-a-fost-un-militat-pentru-anularea-tratatului-de-la-trian-2/