UDMR a certificat discriminarea in masa a romanilor din Covasna

February 26, 2009 •antiromanism, Covasna, Harghita, iredentism, Marko Bela, PCM, Sfantu Gheorghe, sovinism, UDMR •Views: 1137

Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
joi, 26 februarie 2009

UDMR a certificat discriminarea in masa a romanilor din Covasna

Mai mult de un an de zile. De atata timp au avut nevoie membrii colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru a constata ceea ce romanii din Covasna si Harghita reclama in fiecare zi, din 1990 incoace: cetatenii romani de orice etnie, alta decat cea maghiara, sunt considerati cetateni inferiori in cele doua judete si tratati ca atare de catre autoritatile publice locale controlate de Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si Partidul Civic Maghiar (PCM).

In august 2007 in judetul Covasna a fost organizata o „Intalnire a maghiarilor covasneni de pretutindeni”, manifestare pretins culturala, organizata de catre Consiliul Judetean Covasna, condus de Demeter Janos, si Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, condusa pe atunci de catre Albert Almos, actual senator in Parlamentul Romaniei. Potrivit declaratiilor de presa ale conducerii CJ Covasna, scopul manifestarii a fost acela de a adanci relatiile dintre cei plecati din acest tinut si cei ramasi acasa, unificarea resurselor spirituale, emotionale si financiare, pentru a face cunoscute valorile zonei in Europa si pentru a stimula dezvoltarea judetului, dar, totodata acest proiect este unul de comunicare si redescoperire a identitatii destinat doar maghiarilor care s-au nascut in acest spatiu cultural si acum traiesc peste granite, dupa cum aparea mentionat intr-un cotidian local in data de 1 august 2007. Caracterul discriminatoriu si degradant al acestei manifestari la adresa cetatenilor romani de orice etnie, alta decat cea maghiara, a fost un scop in sine al acestei manifestari organizata de autoritatile publice locale cu bani publici. Nu mai putin de 820 000 lei au fost cheltuiti de catre CJ Covasna in organizarea acestui eveniment „etnic”, o suma uriasa cheltuita de catre autoritatile UDMR pentru o singura manifestare daca stam sa ne gandim ca sumele cheltuite in total de catre comunitatile romanesti din cele doua judete in ultimii 20 de ani nu reprezinta decat o mica parte din acesti bani.

Reactia comunitatii romanesti o fost prompta dar fara efect imediat. Desi Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita a condamnat public caracterul discriminatoriu si a sesizat CNCD in acest caz, autoritatile publice locale nu au avut nicio ezitare in a continua nestingheriti desfasurarea evenimentului. Dupa 16 luni de zile de analize si deliberari CNCD a constat, in decembrie 2008, faptul ca modalitatea de organizare si desfasurare a evenimentului „Intalnirea maghiarilor covasneni de pretutindeni” aprobata de CJ Covasna prin Hotararea nr. 153/27.12.2007 are un caracter discriminatoriu conform O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Decizia CNCD, autoritate autonoma a statului menita a constata si sanctiona toate formele de discriminare, este istorica si ridicola in acelasi timp. Este istorica deoarece legitimeaza toate apelurile lansate de-a lungul anilor de catre comunitatile de romani din cele doua judete prin care acestea atrag atentia asupra epurarii etnice la care sunt supuse. Pentru prima data de la infiintarea sa CNCD admite ca exista o discriminare in masa a romanilor din Covasna, de aceeasta data nefiind vorba de un simplu anunt de angajare conditionat de cunoasterea limbii maghiare ci de un comportament degradant indreptat impotriva unei comunitati intregi, cea a cetatenilor romani de orice etnie, alta decat cea maghiara. Decizia CNCD este insa si ridicola deoarece membrilor colegiului director le-au fost necesare 16 luni pentru a ajunge la o concluzie care este mai mult decat evidenta. Mai mult decat atat, desi legea in baza careia functioneaza ii confera parghiile necesare pentru a santiona si descuraja astfel de manifestari prin avertimente sau amenzi contraventionale, CNCD nu acorda nici macar un avertisment, limitandu-se doar la a recomanda CJ Covasna sa ia toate masurile necasare care sa elimine excluderea cetatenilor romani de alte nationalitati decat cea maghiara de la manifestarile organizate sub genericul „Intalnirea maghiarilor covasneni de pretutindeni”(?!), cu toate ca manifestarile se incheiasera de mai bine de un an de zile.

Ca si in alte cazuri din ultima perioada, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, institutie creata tocmai pentru a apara minoritatile de orice fel din Romania, a fost nevoita sa constate fapte clare de discriminare si ia decizii impotriva unei minoritati etnice, cea maghiara, care a discriminat membrii unei majoritati etnice, cea romana.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UDMR a certificat discriminarea in masa a romanilor din Covasna"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/udmr-a-certificat-discriminarea-in-masa-a-romanilor-din-covasna-2/