Un primar din România cu două adversităţi declarate: eşarfa tricoloră şi statuia lui Mihai Viteazul

June 6, 2012 •Antal Arpad, antiromanism, extremism maghiar, iredentism, Primaria Sfantu Ghorghe, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1257

Antal Arpad (foto: antalarpad.ro)

Noua declaraţie a lui Antal Arpád, primarul din Sfântu Gheorghe: „O să port eşarfa de 1 Decembrie, la statuia lui Mihai Viteazul, în momentul în care promisiunile făcute pentru comunitatea maghiară vor fi respectate. Voi fi, probabil, primul primar care va ieşi cu eşarfa tricoloră în Piaţa Mihai Viteazul, pe care am renovat-o, şi o să ţin un discurs prin care o să mulţumesc autorităţilor române că au respectat ceea ce au promis de 1 Decembrie 1918. Până nu ne ţinem promisiunile, nu vă aşteptaţi să fac acest lucru”. (Notă: Promisiunile făcute la  1 Decembrie 1918 la Alba Iulia sunt respectate în spiritul  şi litera lor, fiind asigurate libertatea confesională, dreptul la educaţie în limba maternă  şi la folosirea acesteia în viaţa publică, autonomie administrativă).

Aşadar, cele două simboluri româneşti sunt ţinute prizoniere pentru câmpul desfăşurării activităţii sale oficiale, de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpád, până când domnia sa consideră că autorităţile române „au respectat ceea ce au promis de 1 Decembrie 1918”. Mai mult chiar, simbolul eşarfei tricolore îi este, în reprezentările domniei sale, o adversitate care s-ar transmite astfel şi tovarăşilor de manifestări pur etnice maghiare, pe la diferite „galopiade secuieşti”, prin păduri, când eşarfa cu tricolorul românesc i s-ar părea „un  pic jenantă”, sau să urce pe scenă de „ziua maghiarimii”, la 15 martie, cu eşarfa cu tricolor românesc, domnia sa se întreabă dacă „aceste lucruri duc spre o bună convieţuire a românilor şi maghiarilor în această zonă”? Deci, putem constata că o bună „convieţuire a românilor şi maghiarilor în această zonă” nu poate fi decât fără eşarfă cu tricolor românesc. (Ciudată concepţie pentru un primar care trebuie să respecte legile şi Constituţia României).

Unii ar putea calcula greşit, zicând că dacă n-ar fi aceste galopiade, dacă domnul Antal Arpád nu s-ar urca neapărat pe scenă de „ziua maghiarimii”, nici eşarfa cu tricolorul românesc nu i s-ar părea domniei sale „uşor” jenantă sau de o adversitate care ar strica buna convieţuire a maghiarilor cu….maghiarii din zonă (Să nu pomenim de românii din zonă  pentru ca să nu i se pară primarului  ceva „jenant” !).  Dar acest calcul al unora este din start greşit, pentru că galopiadele secuieşti de aceea sunt făcute să fie pur secuieşti (Adio cultură şi toleranţă interetnică!). De asemenea, de ziua maghiarimii de aceea te urci pe scenă, ca să-ţi manifeşti adversitatea  faţă de drapelul tricolor românesc şi doar să fâlfâie glorios numai şi numai drapele ungare. (Adio Constituţie a României, poţi să mai stai în anticamera manifestărilor sărbătoreşti ale unui popor, cel maghiar, singur în Europa, fără vecinătate şi confraternitate într-o Europă unită doar artificial, de ochii lumii).  Alţii ar putea calcula exact invers, tot greşit, că dacă în zonă s-ar organiza sute şi sute de Galopiade secuieşti prin mai multe păduri, iar ziua maghiarimii s-ar ţine de mai multe ori pe an, tot în acest frumos spirit de intoleranţă şi adversitate faţă de eşarfa tricoloră românescă, poate, până la urmă, dintr-o generozitate inexplicabilă, domnul Antal Arpad, primarul Galopiadelor, şi-ar convinge tovarăşii că e bine să poarte măcar o dată şi eşarfa tricoloră prin păduri şi pe scene, tocmai ca să demonstreze duşmanului cât de generos este, după ce l-a umilit suficient. Evident că este, şi acesta, un calcul greşit, pentru că râvna domniei sale de a eclipsa cât se poate de mult tricolorul românesc este colosală. Expresiile „un pic jenant”, „un pic totuşi ciudat” spuse cu cinism referitoare la tricolorul românesc sunt doar mieluşeii cu care comunică domnia sa cu presa.

A venit la conducerea judeţului noul prefect Codrin Munteanu, care l-a avertizat pe primar că este obligat să poarte eşarfa tricoloră la toate evenimentele oficiale. Primarul declară  că „noul prefect instalat readuce în Sfântu Gheorghe şi în Secuime conflictul dintre români şi maghiari” şi că „spiritul lui Ceauşescu s-a întors în secuime”, tocmai când se instalase mai vârtos „spiritul galopiadelor”.

Noi credem, totuşi,  că este momentul să revină şi în această zonă spiritul Constituţiei României.

Ion POP

Sursa: Mesagerul de Covasna
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Un primar din România cu două adversităţi declarate: eşarfa tricoloră şi statuia lui Mihai Viteazul

  1. Me2 says:

    Noi, nici pana acum nu am luat ce nu era al nostru! Si punct.

  2. radioman says:

    Nu numai in secuime ungurii isi bat joc de noi. Portocalii au lasat urme adanci si multa mizerie, inclusiv pe unul Demeter, uns cu forta sef peste Radioul national. Cum a venit asta sef, in 2010, a vopsit restaurantul angajatilor in tricolorul unguresc, a tradus numele Radio Bucuresti in maghiara, si-a angajat consilieri unguri, a dat contracte numai pe pile, la unguri si romani portocalii din Cluj. Fiind actor de profesie, cu facultate de teatru mghiara, da bani in stanga si in dreapta pe teatru si vrea sa faca teatru radiofonic in maghiara, cu prietenii lui din Tg Mures, Cluj si fostii subordonati din Timisoara. Nenorocirea este ca a decis sa opreasca emisiunile romanesti pentru strainatate, in romaneste sau in limbi straine, emisiuni de patrimoniu care ne faceau renume international, le-a oprit de tot desi asta era decizie de competenta Parlamentului si a Guvernului, nu al unor profitori din Consiliul de administratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Un primar din România cu două adversităţi declarate: eşarfa tricoloră şi statuia lui Mihai Viteazul"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/un-primar-din-romania-cu-doua-adversitati-declarate-esarfa-tricolora-si-statuia-lui-mihai-viteazul/