UN ROMÂN ADEVĂRAT! Constantin Aoanei Rahovean (72 de ani) a intrat în greva foamei la Deva pentru a protesta împotriva antiromânismului UDMR!

January 6, 2012 •antiromanism, extremism maghiar, iredentism, Kelemen Hunor, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1517

Mesagerul Hunedorean: Greva foamei lângă monumentul lui Barcsay

de Cristina Ghenea
Un devean de 72 de ani a intrat ieri în greva foamei, în faţa monumentului dedicat fostului Principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay. Protestatarul este nemulţumit de faptul că pe obeliscul din piatră este specificat că acesta ar fi fost proprietarul Cetăţii Deva, informaţie despre care el afirmă că este eronată, potrivit documentelor istorice.
Vrea un răspuns de la autorităţi
Constantin Aoanei Rahovean (foto) a trimis memorii către reprezentanţii mai
multor instituţii locale şi judeţene, însă nimeni nu i-a răspuns la acestea. „Potrivit legilor şi Cărţii Funciare, unicul proprietar al Cetăţii Deva este Statul Român, iar Cetatea este dată în administrarea Primăriei şi Consiliului Local Deva. În nici un caz, Acaţiu Barcsay nu a fost proprietarul Cetăţii. Sunt nemulţumit de faptul că inscripţia nu respectă ceea ce spune istoria şi deşi am trimis memorii către Prefectură, către Consiliul Judeţean, către Primăria Deva şi către Direcţia de Cultură, nu am primit nici un răspuns”, a declarat protestatarul. Văzând că nimeni nu îl lămureşte, Constantin Aoanei Rahovean nu s-a lăsat şi a mai trimis o serie de memorii, cu şi mai multe dovezi istorice, dar de această dată, către autorităţile statului. „De la preşedintele Traian Băsescu, până la Boc, Udrea, Roberta Anastase, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, la toţi le-am trimis dovezi care arată clar că s-a făcut o greşeală. Însă nici de această dată nu am primit răspunsuri. De aceea am intrat în greva foamei”, a mai precizat deveanul.
Istoricii îi dau dreptate 
Varianta protestatarului este confirmată de doctorul în istorie Vasile Ionaş, profesor universitar şi fost director al Arhivelor Statului filiala Hunedoara. Acesta a menţionat că Principele Acaţiu Barcsay nu poate fi numit „proprietar al Cetăţii Deva“, deoarece în anul 1615, Dieta Transilvaniei a dat o hotărâre prin care era interzisă înstrăinarea către particulari a bunurilor Fiscului sau cele ale Statului.
„Acaţiu Barcsay a fost stăpân al Cetăţii Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei.(…) Cetatea Devei şi domeniul Hunedoarei aparţineau Fiscului, respectiv Statului. După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparţineau Statului. De aceea, chestiunea cu inscripţia care apare pe monument ar trebui puţin reanalizată şi, fără îndoială, termenul de «proprietar» ar trebui schimbat cu termenul de «stăpân», ceea ce este cu totul altceva din punct de vedere juridic şi istoric’’, a explicat prof. univ. dr. Vasile Ionaş.


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to UN ROMÂN ADEVĂRAT! Constantin Aoanei Rahovean (72 de ani) a intrat în greva foamei la Deva pentru a protesta împotriva antiromânismului UDMR!

  1. […] Vezi și UN ROMÂN ADEVĂRAT! Constantin Aoanei Rahovean (72 de ani) a intrat în greva foamei la Deva pentru… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UN ROMÂN ADEVĂRAT! Constantin Aoanei Rahovean (72 de ani) a intrat în greva foamei la Deva pentru a protesta împotriva antiromânismului UDMR!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/un-roman-adevarat-constantin-aoanei-rahovean-72-de-ani-a-intrat-in-greva-foamei-la-deva-pentru-a-protesta-impotriva-antiromanismului-udmr/