EXCLUSIV. Autonomia maghiară din Transilvania și alegerile din Ungaria, teme de discuție la o conferință organizată de o instituție din subordinea Guvernului României. DOCUMENT

July 12, 2013 • Guvernul Victor Ponta • Views: 1219

document limba maghiara guvernul romaniei horvath istvan Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale 1

După ce la începutul lunii iulie publicam pe blog un document în limba maghiară cu antetul Guvernului României, am solicitat Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale (ISPMN), instituția care a emis respectivul document, să-mi comunice o copie a documentului tradusă în limba română.

Președintele ISPMN, Horváth Istvan, îmi confirmă fără probleme, prin adresa nr. 342/09.07.2013, faptul că adresa ISPMN nr. 320/25.06.2013 a fost redactată atât în limba română cât și în limba…maghiară, încălcând astfel prevederile art. 13 din Constituția României care prevede faptul că în România limba oficială este limba română, și ca atare, singura limbă în care se întocmesc documentele oficiale ale Statului Român.

De remarcat de asemenea și subiectele atinse de o instituție publică din România care, chipurile, se ocupă cu probleme minorităților:

 – ”Ungaria, cu un an înaintea alegerilor”, prelegele susținută de Bajnai Gordon, fost premier al Ungariei.

 – ”Perspectivele autonomiei în Transilvania”, prelegere susținută de Salat Levente, conferențiar universitar

– ”Comportamentul electoratului maghiar din Transilvania”, prelegere susținută de Barna Grigore, sociolog

Dacă până acum opinia publică din România credea că revizionismul maghiar din Transilvania este promovat doar de către liderii extremiști ai maghiarilor din România (UDMR, PCM, PPMT etc.) iată că mai nou dezbaterile pe tema autonomiei pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania sunt organizate de instituții publice. Și nu orice fel de instituții (ne-am obișnuit deja cu cele organizate pe bani publici de instituțiile publice locale din Covasna și Harghita controlate de UDMR), ci chiar una din subordinea Guvernului României.

Rămâne ca președintele  Horváth Istvan să explice opiniei publice de când o instituție publică din România, aflată în subordinea Guvernului României, organizează dezbateri electorale despre alegerile din Ungaria și de când dezbate ea autonomia pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania.

Guvernul Romaniei Institut Minoritati autonomie maghiari alegeri Ungaria

Vezi și EXCLUSIV. Document în LIMBA MAGHIARĂ cu antetul GUVERNULUI ROMÂNIEI. ISPMN implicat în campania electorală din UngariaTags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend