EXCLUSIV. NOAPTEA MINȚII. Ungaria face cercetări arheologice pe teritoriul României. Ministerul Culturii de la București nu știe nimic

Distribuie acest articol!

Două muzee din Ungaria au anunțat public semnarea unui acord de cooperare pentru o explorare arheologică pe teritoriul României, la Sighișoara. Ministerul Culturii și Identității Naționale de la București nu știe nimic despre acest demers al Ungariei.

Vezi și Ungaria, presiuni pentru separatism pe criterii etnice la UMF Târgu Mureș

Potrivit unei știri publicate în data de 26 februarie a.c. de agenția de presă ungară MTI, Muzeul Literaturii “Petőfi” (PIM) din Budapesta împreună cu Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării ungare (HM) au semnat, marţi, la Budapesta un acord de cooperare pentru explorarea arheologică a câmpului de luptă de la Sighişoara.

Potrivit MTI, la conferinţa de presă, Szilárd Demeter, directorul general al PIM, a subliniat: câmpul de luptă de la Albeşti, unde se presupune că şi-a predut viaţa poetul Sándor Petőfi în data de 31 iulie 1849, nu a fost niciodată cercetat cu metodele arheologice moderne. Rezultatele cercetării vor fi prezentate în publicaţii şi expoziţii comune de către cele două muzee.

În același timp, conducerea Ministerului Culturii de la București nu știe nimic despre activitatea celor două muzee din Ungaria pe teritoriul României.

Întrebat în baza Legii nr. 544/2001 cu privire la activitatea celor două muzee din Ungaria pe teritoriul României, ministerul condus de Daniel Breaz a comunicat sec că nu știe nimic despre acest subiect.

„Până la această dată (29 martie a.c. – n.n), Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin departamentul de specialitate, nu a înregistrat nicio solicitare pentru eliberarea unei autorizații de cercetare arheologică în România privind demersul celor două muzee din Ungaria (Muzeul Literaturii „Petofi” din Budapesta și Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării ungare). De asemenea, nu a fost înregistrată nicio solicitare privind un acord pe această problematică”, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Culturii.

Cercetarea arheologică se realizează de către personalul de specialitate atestat şi înregistrat în Registrul arheologilor din România (conform art. 3, alin (3) din Ordonanța de Guvern 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, republicată cu modificările și completările ulterioare), numai pe baza autorizației emise de Ministerul Culturii şi Identității Naționale şi în conformitate cu aceasta (conform O.G. 43/2000 art. 5, alin. 9)”, se mai arată în documentul Ministerului Culturii.

De remarcat și faptul că Ministerul Culturii și Indentității Naționale a avut nevoie de 30 de zile pentru a comunica acest răspuns.

FOTO: Ministrul Culturii, Daniel Breaz, Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

  1. Omisiuni cu cap si in acelasi timp prostie si delasare ca in toate institutiile de stat unde nu mai exista performanti ci doar politic, si lumea are un loc caldut unde se duce si are de unde veni. Platiti regeste .

  2. Cum adica?! Statul roman chiar nu mai exista?!

    • Există. Pe hârtie.

  3. Ministerul culturii doar constată că au fost executare aceste săpături arheologice! Sat fără câini!

    • Ministerul Culturii trebuia să avizeze, nu doar să constate.

  4. Si care e problema? Au semant un acord, dar încã nu au început demersurile legale.
    Iarãsi ti-a luat gura pe-nainte si instigi, fãrã sã existe ceva problemã.

    • :))) Bine, dacă zici tu atunci nu e nicio problemă. Scuze!

      • Scuze??? Domnule Dan Tănase, nu e totuşi mult prea mult? ungurii şi românii-unguri, şi-au cerut vreodată scuze pentru Ip şi Trăznea? Ori pentru afrontul şi jignirea adusă naţiei române, de către acea formă de viaţă care folosindu-se de o păpuşă confecţionată, printr-o aşa-zisă parabolă şovinistă, a insultat impardonabil memoria sfântă a lui Avram Iancu, atentând la demnitatea Românilor!

      • Domnule Tanasa, cu tot respectul, vreau sa va atenționez asupra unei situații care a creat și reacția d-lui. Fűlop. Dacă veți citi articolul postat pe aceasta pagina vet observa ca articolul dv., original a fost trunchiat. Partea cu cercetarile deja efectuate în 2018 nu mai apare. În acest mod cine citește forma postata mai sus chiar de buna credință fiind, trage aceasta concluzie… E un FAKE NEWS, nu au început nici o lucrare, doar urmează, e un plan, o dorința, urmează demersuri pe lângă autoritățile romane. Aceeași reacție am avut-o și eu. Am avut un schimb de opinii cu cei care au postat, trunchiat articolul, aceștia m-au trimis la articolul dv. fără sa recunoască greșeală lor și fără sa o îndrepte. Eu chiar i-am rugat sa va ceara scuze. Eu m-am lămurit ca aveți dreptate pentru ca am citit articolul dv. domnul Fűlop probabil ca nu. Cred ca ar trebui să-i atenționați și dv. pe cei care va preiau articolele sa nu le mai trunchieze. Cu mult respect și admirație.

        • „La iniţiativa PIM, în 2018 au fost începute cercetările pe locul bătăliei de la Sighişoara, deocamdată doar cu caracter de evaluare arheologică”. Deci au început deja o activitate pe teritoriul României, FĂRĂ acordul unei instituții publice a statului român. Știrea mea este luată de pe agenția ungară, nu este niciun fake news. Am indicat foarte clar și linkul către sursa originală. Mă acuzați în mod gratuit. Nu postez niciodată fake news.

    • Muzeele respective au facut publica intentia de a colabora pe teritoriul altui stat, dar fara a fi obtinut acordul statului respectiv pentru activitatea pe teritoriul acestuia. Daca lucrarile nu au inceput si vor demara abia dupa obtinerea avizelor legale din partea autoritatilor romane competente, atunci nu e nici o problema. Daca insa lucrarile au inceput deja, atunci situatia de schimba radical. Oricum, din articol nu rezulta ca ar fi inceput. Ramane de vazut.

      • Citez din știrea MTI: „La iniţiativa PIM, în 2018 au fost începute cercetările pe
        locul bătăliei de la Sighişoara, deocamdată doar cu caracter de
        evaluare arheologică. Balázs Polgár, arheologul Institutului şi
        Muzeului de Istorie Militară, a prezentat rezultatele obţinute până
        acum. După cum a afirmat, scopul principal al cercetării de anul
        trecut a fost acela de a se constata dacă pot fi investigate
        punctele topografice importante ale bătăliei, respectiv stabilirea
        nivelului de contaminare cu metale ale sitului.”

        Deci au început deja să acționeze pe teritoriul României FĂRĂ acordul Ministerului Culturii de la București.

    • Stai asa. Cele doua muzee nu si-au pus problema ca s-ar putea sa nu-si primeasca aprobare din partea Statului Roman? Ori au pe cineva “uns” in Minister si stiu dinainte ca raspunsul o sa fie pozitiv, ori sunt niste diletanti.
      Intai ar fi trebuit sa primeasca aprobare si apoi sa semneze acorduri de cooperare pentru ceva cert.

      • Au.

    • Videaz Fulop Istvan.Romania nu e un sat fara caini.Mai bine scrie despre ce (ne)drepturi au romanii in Ungaria commparativ cu ungurii din Romania.Iti recomand sa citesti urmatorul link.Curand o sa fie puse in practica si in Romania .
      https://extranews.ro/cum-a-rezolvat-slovacia-problema-minoritatii-maghiare-care-doreste-autonomie-sfaturi-pentru-liderii-politici-romani-privind-pretentiile-ungariei/?fbclid=IwAR1du1HDSgzAzJ1TdlXkXbqt6FcntkSvVQ1OQAYPk4r0JLZWDeptsqTrFS4#

  5. Este necesar un protest masiv din partea noastra pentru aceste” specimene” sau minoritati discriminate asa cum isi spun ei, desi se vede la mintea cocosului cat de mult sunt romanii discriminati pe acolo, si isi vor mai taia din tupeul asta .

    • Noi nu facem protest pt. Noi înșine…

  6. ….bănuiam inainte de a citi articolul că-l caută pe Petofi, dar el are aici un monument la locul denumit ..Fântăna Şpanului lăngă şosea. Dacă caută şi mai sus vor găsi monumentul ,,La leu”, dar aci vor da de rivalul lui rusul Skariatin, un sarcofag-monument a cărui piatră de temelie a pus-o trei ani mai târziu chiar Frantz Iosif împăratul Austriei în 1852. Petofi ar putea fi fugit odată cu Bem în Turcia….

  7. Ungurii forteaza in mod jignitor limitele romanilor. Se bazeaza pe faptul ca avem conducatori tradatori si slbi. Pe vremea lu’ nea Nicu nu-si permiteau asa obraznicii.

  8. Art. 54 – Fidelitatea faţă de ţară
    (1) Fidelitatea faţă de ţară este sacră.
    (2) Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege.

    • UDMR isti sunt fideli altui stat!!
      In cel alt stat este posibil sa fie ignorata constitutia de comunitatea maghiara conlocuitoare???

  9. https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/cultura/istoria-adevarata-a-romaniei-un-documentar-in-16-episoade-le-poti-gasi-pe-youtube-descarcand-paginile-de-mai-jos–191143.html
    În episoadele 8-9 este explicată evoluția ungurismelor din Transilvania. Cum genetic 80 %din cei ce se cred unguri, genetic sunt romani. Politica ungurilor agresivă prin refuzul lor de a invata românește și obligându-i pe români să le învețe limba a făcut ca ptr bună conviețuire și liniște românii au uitat cine sunt. Și de aici tragedia.

  10. Ce facet romanilor ? Dormiti…Dormiti….

  11. Asta este loialitatea romanilor,fata de Romania ! Se ascund tot felul de fapte care sunt cotate ca fiind impotriva Romaniei !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR