APEL LA SOLIDARITATE. Românii din Covasna și Harghita cer ajutorul pentru oprirea batjocoririi voievodului Mihai Viteazul

November 18, 2016 • Covasna • Views: 25612

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş contestă avizul favorabil dat de Ministerul Culturii proiectului de reamenajare a pieţei centrale din Sfântu Gheorghe, proiect care va duce la obturarea vizibilităţii statuii voievodului Mihai Viteazul prin ridicarea unei coline de pământ cu o înălţime de peste cinci metri, transmite agenția Agerpres preluată de cotidianul Mesagerul de Covasna

Conducerea Forumului a precizat, într-un comunicat de presă, că grupul statuar Mihai Viteazul se află pe Lista monumentelor istorice elaborată de Ministerul Culturii, iar avizul pentru reamenajarea pieţei încalcă prevederile art. 46 şi 59 din Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice. Liderii forumului menţionează, totodată, că susţin propunerea modificării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Central, respectiv reducerea nivelului colinei de pământ, pe care autorităţile locale vor să o ridice în vecinătatea Pieţei Mihai Viteazul, de la 5,5 metri la 1,5 metri.

În opinia acestora, ridicarea „monstruoasei movile” în scopul obturării vizibilităţii statuii reprezintă „o nouă agresiune imagologică”, o provocare „extremistă”, „şovină” şi „antiromânească” a primarului Antal Arpad şi a UDMR.

„Având în vedere faptul că Mihai Viteazul a fost primul întregitor de ţară, conducerea Forumului Civic al Românilor solicită tuturor ONG-urilor şi instituţiilor de cultură din întreaga ţară să se solidarizeze cu demersul nostru menit să apere imaginea şi memoria domnitorului Mihai Viteazul, simbol al unităţii naţionale”, se arată în comunicatul de presă remis AGERPRES.

Proiectul de reamenjare urbanistică elaborat de Primăria Sfântu Gheorghe prevede extinderea spaţiului verde prin amenajarea unei coline de pământ în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Covasna, care, în viziunea arhitecţilor, simbolizează „trupul pietrificat al balaurului” răpus de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al oraşului. Primarul Antal Arpad a declarat pentru AGERPRES că „logica” acestui proiect este de a delimita urbanistic cele două pieţe alăturate care au stiluri arhitecturale diferite, respectiv Piaţa Libertăţii, recent reabilitată, şi Piaţa Mihai Viteazul, care are un „stil comunist”.

FOTO: grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, activenews.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

One Response to APEL LA SOLIDARITATE. Românii din Covasna și Harghita cer ajutorul pentru oprirea batjocoririi voievodului Mihai Viteazul

  1. Anghel says:

    Antal Arpad …primarul anti Roman care este platit de statul Roman din banii Romanilor .
    nimic anormal , Statul prin institutiile sale trebuie sa ia masuri de sanctionare a persoanelor care aduc atingere reperelor Romanesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend