DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

April 7, 2015 • Ungaria • Views: 36176

Potrivit timisoarastiri.ro, o descoperire arheologică făcută joi, 19 martie a.c., pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.

Cu mult umor, arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case???

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în periada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.

Mai multe informații în limba maghiară aici.

Tags: , , , ,

7 Responses to DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

 1. nyire says:

  traducere gresita
  e vorba de refugiati daci pe pamantul sarmatilor( care locuiau in ungaria)
  s-au refugiat din fata genocidului
  ne se precizeaza care genocid, dar sigur este vorba despre genocidul roman(starmosii vlahilor)

 2. […] Vezi și DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actu… […]

 3. Secui says:

  Am spus de mai multe ori ca voi(valahii) nu aveti nici o legatura cu dacii.

  1. Daca au fost dacii acolo (nu poatem fi siguri), e okey. Nu-mi doare!
  2. Ati furat si ati balcanazit Ardealul. Asta ma doare!

  Tu ai cerut commentariul!

  • Dan Tanasa says:

   Ăsta nu e comentariu, e o afirmație tâpită.

  • J says:

   @Secuiul: Cu tot activismul unguresc si cu toate campaniile de asimilare sunteti si intrati in extinctie. Ca sa existe platitori de impozite in Har-Cov e mai mult decat necesara un val de emigranti africani ca sa aveti ce sa mai asimilati si uite asa o sa avem si secui-maghiari zulusi imbracati in frunze de palmier si cu burtile alea mari pline de bere ieftina si cu steagul ungariei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend