EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. 1,5 milioane de lei din bugetul CJ Harghita pentru restaurarea monumentelor maghiare din Harghita. VEZI ce sumă RIDICOLĂ a fost alocată monumentelor românești DOCUMENTE

July 1, 2014 • UDMR • Views: 1722

Potrivit Agerpres, aproape 70 de monumente istorice din Harghita au fost restaurate, în ultimii zece ani, printr-un program special finanţat de Consiliul Judeţean Harghita.

Vezi și EXCLUSIV. Cum a împărțit banii UDMR-istul Kelemen Hunor în precedentul mandat la Ministerul Culturii: 7,3 milioane de lei pentru monumentele maghiare din Covasna și Harghita, 90.000 de lei pentru Sarmizegetusa Regia DOCUMENTE

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că programul a fost lansat în anul 2004 şi are ca scop salvarea patrimoniului construit, care reprezintă o valoare, dar şi dezvoltarea turismului, ţinând cont că aceste obiective sunt atracţii turistice. 

De la lansarea programului, au fost restaurate 68 de monumente istorice din judeţ, Consiliul Judeţean alocând în acest sens aproximativ 1,5 milioane de lei. Borboly Csaba a punctat că instituţia pe care o conduce a mai finanţat şi alte programe destinate restaurării porţilor secuieşti, efectuării de săpături arheologice sau promovării arhitecturii tradiţionale şi ocrotirii imaginii satului. 

Ceea ce a omis însă să spună public președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este faptul că aproape toată suma de 1,5 milioane lei a fost alocată exclusiv monumentelor comunității maghiare, comunității românești fiindu-i alocată o sumă ridicolă.

Astfel, potrivit unei adrese a CJ Harghita comunicată subsemnatului, în perioada anilor 2004-2013 din bugetul CJ Harghita a fost cheltuită suma de 1.497.796 lei pentru restaurarea monumentelor din județul Harghita. Din această sumă, pentru restaurarea unor monumente ale comunității românești au fost alocate doar aproximativ 51.300 de lei (doar 0,03%!), restul de 1.446.496 de lei fiind destinați exclusiv monumentelor comunității maghiare.

La aceste sume destinate exclusiv monumentelor comunității maghiare din județul Harghita se mai adaugă alte câteva milioane de lei cheltuite din bugetul Ministerului Culturii în perioada anilor 2009-2012, în timpul mandatului de ministru al UDMR-istului Kelemen Hunor (detalii și documente aici).

Vezi și EXCLUSIV. UDMR, o afacere de milioane de euro anual din fonduri publice DOCUMENTE

Între timp, formațiunile politice extremiste maghiare, de la UDMR la PCM și PPMT, deplâng soarta comunității maghiare din România și militează pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc pentru a pune capăt discriminării maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. Care discriminare există într-adevăr, însă după cum se poate observa foarte limpede, cei care au de suferit sunt românii din cele trei județe, nu maghiarii. Având în vedere sumele ridicole alocate din bugetul CJ Harghita pentru monumentele românești din județul Harghita, ne putem doar imagina modul în care vor fi tratați românii în eventualitatea acordării de facto a autonomiei așa-zisului ținut secuiesc.

De menționat și faptul că această situație se petrece în județul în care reprezentantul românilor este PSD-istul Mircea Dușa, ministru al Apărării, un politician orb la toată această situație și care a dovedit că este un complice al UDMR în acest proces de epurare etnică a românilor din Harghita.

CJ Harghita fonduri monumente harghita Dan Tanasa

CJ Harghita fonduri monumente harghita Dan Tanasa 1

CJ Harghita fonduri monumente harghita Dan Tanasa 2

CJ Harghita fonduri monumente harghita Dan Tanasa 3

CJ Harghita fonduri monumente harghita Dan Tanasa 4

FOTO: informatiahr.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , , ,

5 Responses to EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. 1,5 milioane de lei din bugetul CJ Harghita pentru restaurarea monumentelor maghiare din Harghita. VEZI ce sumă RIDICOLĂ a fost alocată monumentelor românești DOCUMENTE

 1. […] În afara acestor fonduri, direct de la Ministerul Culturii, monumentele comunității maghiare din cele două județe mai beneficiază și de bugetele consiliilor județene, controlate de UDMR. Spre exemplu, în perioada anilor 2004-2013 din bugetul Consiliului Județean Harghita a fost cheltuită suma de 1.497.796 lei pentru restaurarea monumentelor din județul Harghita. Din această sumă, pentru restaurarea unor monumente ale comunității românești au fost alocate doar aproximativ 51.300 de lei (doar 0,03%!), restul de 1.446.496 de lei fiind destinați exclusiv monumentelor comunității maghiare (documente aici). […]

 2. Ionut says:

  De vina sunt tot cei din zona, fie ca-s romani, fie ca-s maghiari.
  Romanii, pentru ca accepta toate aceste lucruri fara sa spuna nimic, ci doar sa se planga pe diferite bloguri, iar maghiarii ca permit la randul lor toate aceste miscari fara sa spuna nici ei nimic, dar apoi incep sa se dea cu fundul de pamant ca romanii nu-i mai suporta.

  Pai cum mama naibii sa te suporte un om pe care-l impingi in laturi cu orice ocazie, a carui origine o negi cu orice ocazie? O sa plangeti cand si ultimii romani or sa va nege calitatea de vecini, de oameni, si asta doar pentru ca voi, ca maghiari, ati vrut sa-i urmati pe unii fanatici care v-au spus ca voi sunteti un popor ales, care trebuie sa supuna toata Europa gandirii lui intortocheate…
  Suferiti, maghiarilor, asa cum va purtati si voi cu vecinii vostri! N-aveti nimic in plus fata de un roman sau fata de un slovac, in afara unor lideri care tin doar la propriile buzunare! Suferiti, si plangeti cu lacrimi de sange, cand vecinii vostri va vor trata cu spatele, cam cum ii tratati voi acum! Suferiti, maghiari, asa cum meritati!

 3. […] Imagini document pe DanTanasa.ro! […]

 4. iancsi says:

  pai- de aceea i se spune-guvernul unguresc din romania.vezi ce a facut guvernul unguresc a domnului boc cu spitalele din romania-parca tot acest personaj fatidic-hunor sau horor,cum necuratul il cheama,a fost ministru dar nu al inculturii ci a insanatatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend