EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Sume RIDICOLE alocate de CJ Harghita singurei instituții de cultură a românilor din nordul Harghitei, Centrul Cultural Toplița DOCUMENTE

August 14, 2014 •epurare etnica •Views: 1655

Președintele CJ Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, un promotor al șovinismului și iredentismului maghiar (FOTO: informatiahr.ro)

Președintele CJ Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, un promotor al șovinismului și iredentismului maghiar (FOTO: informatiahr.ro)

Românii din Harghita sunt epurați etnic în mod sistematic de către UDMR, care controlează fondurile publice ale Consiliului Județen Harghita și le împarte exclusiv pe criterii etnice.

Vezi și EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Timp de 13 ani CJ Harghita A REFUZAT să finanțeze cea mai importantă manifestare culturală a românilor din Harghita, Zilele Miron Cristea. VEZI ce sumă ridicolă a alocat în 2014 DOCUMENT

Centrul Cultural Toplița s-a înfiinţat ca instituţie publică cu personalitate juridică în baza Legii nr.203/22 mai 2006, prin comasarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” cu Muzeul Etnografic Topliţa şi trecerea de sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Topliţa în subordinea Ministerului Culturii. Centrul Cultural Toplița este cea mai importantă instituție de cultură a românilor din zona de nord a județului Harghita. În ciuda acestui fapt, conducerea UDMR a Consiliului Județean Harghita, reprezentantă prin președintele Borboly Csaba, are grijă să subfinațeze această instituție publică de cultură vitală pentru păstrarea identității românilor din partea de nord a județului Harghita.

În ultimii șase ani CJ Harghita a alocat suma ridicolă de 39.800 lei pentru funcționarea Centrului Cultural Toplița. În 2009 centrul a beneficat de ”fabuloasa” sumă de 1.600 de lei pentru programe artistice.

Prin comparație, CJ Harghita a alocat, doar în 2014, suma de 15.000 lei pentru promovarea dansurilor populare secuiești cu ocazia ”Zilei celor o mie de fete secuiene” (detalii aici). Așadar, pentru un singur eveniment cultural destinat exclusiv maghiarilor, CJ Harghita a cheltuit doar în 2014 suma de 15.000 de lei, în timp ce românii din Harghita vor primi 3400 de lei pentru organizarea celui mai important eveniment cultural din Harghita.

Vezi și EXCLUSIV. UDMR, o afacere de milioane de euro anual din fonduri publice DOCUMENTE

Epurarea etnică a românilor din Harghita este cât se poate de clară. CJ Harghita refuză să finanțeze evenimente culturale românești în condițiile în care alocă anual sute de mii de lei unor evenimente culturale destinate exclusiv maghiarilor din Harghita. De menționat și faptul că proiectele culturale maghiare sunt finanțate din multe alte surse dintre care aș puncta doar Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii, primăriile din Harghita precum și finanțările din partea Ungariei.

Această situație nu ar fi posibilă însă fără complicitatea deputatului PSD de Harghita, ministrul Apărării Mircea Dușa care, deși are o funcție importantă în Guvernul României și se laudă cu relațiile pe care le are cu conducerea UDMR, nu a făcut absolut nimic pentru ca Zilele Miron Cristea să beneficieze de o finanțare decentă din partea CJ Harghita.

Adresa CJ Harghita Dan Tanasa fonduri Centrul Cultural Toplita 2008 2014

 

Adresa CJ Harghita Dan Tanasa fonduri Centrul Cultural Toplita 2008 2014 1

 

Adresa CJ Harghita Dan Tanasa fonduri Centrul Cultural Toplita 2008 2014 2

 

Adresa CJ Harghita Dan Tanasa fonduri Centrul Cultural Toplita 2008 2014 3

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Sume RIDICOLE alocate de CJ Harghita singurei instituții de cultură a românilor din nordul Harghitei, Centrul Cultural Toplița DOCUMENTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Sume RIDICOLE alocate de CJ Harghita singurei instituții de cultură a românilor din nordul Harghitei, Centrul Cultural Toplița DOCUMENTE"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cum-sunt-epurati-etnic-romanii-din-harghita-sume-ridicole-alocate-de-cj-harghita-singurei-institutii-de-cultura-a-romanilor-din-nordul-harghitei-centrul-cultural-toplita-documente/