EXCLUSIV. Ordonanță a Guvernului Victor Ponta: maghiarii se vor putea adresa în LIMBA MAGHIARĂ unei AUTORITĂȚI PUBLICE a statului român. VEZI despre ce autoritate este vorba!

July 3, 2014 •Guvernul Victor Ponta •Views: 2882

Victor Ponta și Kelemen Hunor (FOTO: magyarhirlap.hu)

Victor Ponta și Kelemen Hunor (FOTO: magyarhirlap.hu)

Cetățenii aparținând minorităților naționale se vor putea adresa unei autorități publice a statului român și în limba maternă și vor primi răspuns în limba română și limba maternă.

Vezi și EXCLUSIV. Trei avize NEGATIVE la Senat pentru proiectul de lege privind LIMBA MAGHIARĂ în justiție

În data de 30 iunie a.c. a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 48/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. OUG nr. 48/2014 modifică conținutul art. 15 din Legea nr. 35/1997 prin introducerea unui nou aliniat care dă posibilitate cetățenilor aparținând minorităților naționale să se adreseze Avocatului Poporului în limba maternă. Potrivit ordonanței ”Cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale, cu domiciliul sau reşedinţa în unităţi administrativ-teritoriale în care au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, pot prezenta petiţii în limba maternă şi primesc răspuns în limba română şi în limba maternă”.

Vezi și NOAPTEA MINȚII. Monitorul Oficial, publicaţia oficială a statului român, se editează și în LIMBA MAGHIARĂ

Guvernul Victor Ponta a făcut astfel o nouă concesie UDMR, fiind cunoscute acțiunile prin care formațiunea extremistă maghiară militează puternic pentru oficializarea limbii maghiare ca limbă oficială de stat în România. În loc să apere Constituția României care prevede faptul că singura limbă oficială de stat în România este limba română, guvernul condus de Victor Ponta face un nou pas către oficializarea limbii maghiare ca limbă oficială de stat în România. Maghiarii din România se vor putea adresa unei autorități publice a statului român în limba maghiară, în condițiile în care singura limbă oficială de stat în România este limba română.

Este deja de notorietate faptul că în județele Covasna și Harghita UDMR duce o adevărată prigoană împotriva limbii române prin inscripționarea acesteia sub limba maghiară, contrar prevederilor legale, sau chiar eliminarea acesteia din spațiul public. Toate acestea se desfășoară cu largul concurs al UDMR (unele exemple cu documente aici și aici)

Reamintesc faptul că în acest moment la Senat se află un proiect de lege inițiat de UDMR, adoptat tacit la Camera Deputaților, prin care limba maghiară va deveni limbă oficială în instanțele din România. Deși proiectul se află la Senat din luna noiembrie 2013, conducerea Senatului refuză să-l introducă pe ordinea de zi pentru a fi respins (detalii aici).

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Ordonanță a Guvernului Victor Ponta: maghiarii se vor putea adresa în LIMBA MAGHIARĂ unei AUTORITĂȚI PUBLICE a statului român. VEZI despre ce autoritate este vorba!

 1. […] maternă Avocatului Poporului și să primească răspuns în limba în care se adreseză (detalii aici). Între timp proiectul de lege care va legaliza limba maghiară în justiție zace la Senat, […]

 2. Eu says:

  Asa am ajuns, in tara noastra sa trebuiasca sa invatam noi ungureste ca sa putem conversa cu cetatenii acestei tari. Suntem un popor jalnic.

  Transmitetii cateva mesaje si prim-ministrului Victor Ponta despre parerile dumneavoastra. Puteti face asta pe pagina de facebook a dansului.

 3. […] Vezi și EXCLUSIV. Ordonanță a Guvernului Victor Ponta: maghiarii se vor putea adresa în LIMBA MAGHIARĂ u… […]

 4. […] Vezi și EXCLUSIV. Ordonanță a Guvernului Victor Ponta: maghiarii se vor putea adresa în LIMBA MAGHIARĂ u… […]

 5. Doru says:

  Da. E un plus si un bun motiv pentru noi romanii. Un favor facut spre a reactiona. Suntem deja pe puntul nu doar de a porni nu un razboi impotriva politicianismului roman, mai mult de atat, tinerii sunt bine informati printr-un mod ” secret ” despre cruda realitate a statului roman. Intr-un an de zile, ” Romania ” va fi Romania. Iubiti-va mult, fratii mei si veniti pentru adevar si dreptate. Oricum se va infaptui, e un demers puternic si bine organizat !

 6. marius adrian says:

  CIUMA ROSIE O SA NE EXTERMINE!!!

 7. Cititor says:

  unde ne sunt alesii,senatori si deputati???
  pentru ce am trimis in parlament romani daca se comporta ca si unguri?
  propun sa fie supusi oproboiului public!
  sa fie decazuti din calitatea de roman!!!
  rusine parlamentarilor ROMANIEI!!!

 8. ioan romanul says:

  domnu’ Ponta esti doar primul ministru al guvernului Roamaniei nu stapinu’ ei ! Cred ca ai innebunit de atata putere !!!

 9. Ichim Caminschi says:

  Chiar nu se gaseste nimeni in aceasta tara ROMANIA,s-a puna capat acestui primsinistru dement !?¿ Chiar vinde totul bozgorilor !???¿¿¿

 10. gaf says:

  desfiintarea Romaniei se desfasoara in ritm din ce in ce mai vioi. Cine sunt autorii? Chiar alesii si guvernantii acestei natii

 11. radu says:

  Pentru a fi de acord cu modificarea, UDMR a cerut şi a obţinut câteva locuri de muncă la Avocatul Poporului pentru minoritatea maghiară. Astfel, cetăţenii care aparţin minorităţilor naţionale cu domiciliul sau reşedinţa într-o localitate în care ponderea minorităţii depăşeşte 20% îşi vor trimite de acum petiţiile în limba maternă, Avocatul Poporului având obligaţia să îi răspundă şi în română şi în limba în care a fost sesizată instituţia. Totodată, birourile teritoriale ale Avocatului Poporului în zonele în care minorităţile au o pondere mai mare de 20% vor avea angajaţi vorbitori ale limbilor materne ale acestora. Ideea a fost preluată integral dintr-un proiect de lege al parlamentarilor UDMR Marton Arpad şi Marko Attila Gabor, trecut prin adoptare tacită în februarie de Camera Deputaţilor şi rămas în aşteptare la Senat pentru sesiunea următoare.

  http://www.gandul.info/politica/cadoul-lui-ponta-pentru-avocatul-poporului-protocol-bani-de-cazare-si-transport-fara-limita-printr-o-ordonanta-de-urgenta-tinuta-la-secret-12874456

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Ordonanță a Guvernului Victor Ponta: maghiarii se vor putea adresa în LIMBA MAGHIARĂ unei AUTORITĂȚI PUBLICE a statului român. VEZI despre ce autoritate este vorba!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-ordonanta-a-guvernului-victor-ponta-maghiarii-se-vor-putea-adresa-in-limba-maghiara-unei-autoritati-publice-a-statului-roman-vezi-despre-cine-este-vorba/